Topul monumentelor ridicate în cinstea animalelor (12 foto)

0
2527

În lume există mii de monumente ridicate în cinstea animalelor și astăzi vă vom vorbi despre câteva dintre ele.

Monumentul unui purcel în Romnî, Regiunea Sumî, Ucraina

 

Inscripția de pe monument este următoarea: „Purcelului, din partea romnîenilor recunoscători”. În timpul excavărilor din regiune, arheologii au descoperit oasele unor porci rămase încă din perioada raidurilor mongolilor asupra Rusiei secolului XIII. Cu ceva timp în urmă, mongolii, care nu sunt niște consumatori de carne de porc,  au venit pe teritoriul Ucrainei și luau cu sila toată mâncarea localnicilor. Doar datorită purceilor romnîenii au reușit să supraviețuiască.

Monumentul lui Hachiko, Tokyo, Japonia

Probabil nu există om în lume care să nu fi auzit de istoria unuia dintre cei mai devotați câini din lume. Monumentul a fost instalat lângă stația Shibuya, locul unde câinele și-a așteptat stăpânul, un profesor de la Universitatea din Tokyo, până la ultima răsuflare, neștiind că acesta decedase.

Monumentul lui Balto, New York, SUA

În iarna anului 1925, orașul Nome din Alaska, care este situat foarte departe de civilizație, a fost atacat de o epidemie de difterie, în urma căreia au murit câțiva copii. Când vaccinele s-au terminat, cel mai apropiat loc de unde acestea puteau fi transportate se afla la 1528 de kilometri depărtare, în Anchorage. Mulți copii erau deja infectați, de aceea tratamentul nu putea fi amânat.

De la stația de cale ferată, unde au fost aduse vaccinele, până la orașul Nome se putea ajunge doar cu săniile trase de câini. Gunnar Kaasen, dus de o sanie trasă de câini, în fruntea căreia era tânărul Balto, era responsabil de a transporta vaccinele la copii. În curând vremea s-a înrăutățit, a început o furtună de zăpadă și din cauza viscolului nimic din apropiere nu putea fi văzut. Prin urmare, Gunnar a pierdut atelajul care trebuia să preia vaccinele și să le ducă mai departe pentru ca echipa sa să se poată odihni. Atunci omul s-a lăsat în încrederea tânărului Balto, care a parcurs ultimele 85 de kilometri în condiții meteorologice foarte dure, temperatura fiind de -51 de grade Celsius. Câinele, împreună cu echipa sa, a reușit să aducă vaccinele în orașul Nome, datorită căruia au fost salvate viețile copiilor.

Monumentul unui mistreț din Florența, Italia

Sculptura de bronz din Florența, ridicată în cinstea unui mistreț, adesea este numită „Purceluș” și este una dintre cele mai populare atracții turistice ale orașului. Turiștii vin aici pentru a-și pune o dorință, a arunca o monedă în gura mistrețului și a-i mângâia nasul. De ce turiștii sunt atrași de sculptura Pietro Takki? Potrivit legendei, în secolul XVI, nu se știe de unde în oraș a venit un mistreț, zbieratul căruia înfricoșa chiar și oamenii din orașele din apropiere. Localnicilor le era frică să dea ochi cu animalul sălbatic, de aceea încercau să nu părăsească casa. Într-o zi, un copil mic s-a apropiat de mistreț fără frică și l-a mângâiat. Animalul s-a îmblânzit și în curând a părăsit orașul pentru totdeauna, lăsând pacea să se reîntoarcă în inimile orășenilor.

Monumentul câinilor îndrăgostiți din Krasnodar

Se crede că dacă frecați lăbuțele animalelor vi se va împlini dorințele.

Monumentul în cinstea animalelor ucise în războaie, Londra, Marea Britanie

În centrul Londrei este instalat un memorial în cinstea animalelor care au murit în timpul războaielor. Inscripția de pe monument este următoarea: „Ei nu au avut de ales”. Aici sunt ilustrați elefanți, cămile, cai, porumbei, câini, urși și chiar licurici, care iluminau buncărele și tranșeele armatei britanice.

„Drum rățuștelor!”, Boston, SUA

Această compoziție ilustrează personajele unei cărți populare pentru copii „Drum rățuștelor!” scrisă de Robert McCloskey. Potrivit povestii, familia de rățuște (mama împreună cu puii ei) este de foarte mult timp în căutarea unei case și, în sfârșit, o găsește pe o insulă mică, într-o lagună din parcul Boston.

O copie exactă a compoziției poate fi văzută în parcul din apropierea mănăstirii Novodevichy. Sculptura este un cadou pe care Barbara Bush l-a făcut Raisei Gorbaciov, care a admirat sculptura americană.

Motanul de pe strada Rambla, Barcelona, Spania

Deși acest motan pare a fi după mărime un hipopotam, el reamintește faimosul motan din romanul „Masterul și Margarita” de Bulgakov. Una dintre versiunile vizavi de originea monumentului spune că acesta simbolizează imaginea colectivă a tuturor pisicilor care au contribuit la lichidarea șobolanilor din portul orașului, prin urmare salvând populația de boli mortale, inclusiv de ciumă.

Monumentul câinilor de pe malul Kievului, Ucraina

 

Monumentul creat de un sculptor din Ujhorod are următoarea inscripție „Câinii sunt cei care ne-au învățat să prețuim loialitatea pentru ca noi să nu-i uităm pe cei pe care îi iubim”.

Monumentul „Compătimirea”, stația de metrou „Mendeleyevskaya”, Moscova

Pe monument sunt încrustate cuvintele: „Se dedică comportamentului omenos față de animalele vagabonde”. Sculptura a fost instalată în cinstea unui câine fără adăpost pe nume „Băiete” (Мальчик), care a locuit într-o trecere de metrou și a fost iubit de majoritatea lucrătorilor. În anul 2001 câinele a murit în urma unui conflict.

Monumentul unei cămile din Chelyabinsk

 

Cămila încărcată cu 4 saci a devenit simbolul orașului Chelyabinsk, deoarece cândva pe aceste pământuri trecea „Drumul Mătăsii”.

Apropo, pe stema Regiunii Chelyabinsk, de asemenea, este ilustrată o cămilă, doar că încărcată cu un singur sac, iar unii designeri adesea încurcă stema orașului cu cea a regiunii.

Greyfriars Bobby, Edinburgh, Scoția

 

Încă un monument dedicat devotamentului câinilor. Sky-terrierul numit Bobby a fost un câine devotat lui John Gray, care a lucrat în poliție. După ce stăpânul i-a decedat, câinele a stat lângă mormântul acestuia, care se află la cimitirul Grafrayrs, 14 ani. Bobby își lăsa locul doar pentru a primi o porție de mâncare, pe care i-o dădeau lucrătorii de la cel mai apropiat restaurant.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.