TOP-10: Cum arată astăzi cele mai faimoase monumente ale Romei Antice

0
23465

Până și astăzi Imperiul Roman este considerat a fi unul dintre cele mai mari puteri din istoria omenirii. Cândva Roma a obținut multe succese pe care le admirăm până în prezent, inclusiv în arhitectură.

O dovadă a măreției și gloriei Romei Antice sunt clădirile excepționale care încă stau la locul lor, deși timp de aproximativ 2000 de ani au trecut prin diverse încercări cum ar fi incendii, războaie, fenomene ale naturii și neglijență umană. Ne-ar fi greu să ne imaginăm Roma fără marele Colosseum, amfiteatrul care a supraviețuit perioada de glorie și căderea marelui Imperiu, sute de generații și culturi. Colosseum-ul va rămâne pentru totdeauna unul dintre simbolurile Imperiului Roman.

Astăzi putem admira doar ruinele rămase de la vechiul Imperiu Roman, însă interesul pentru cum arătau în trecut toate aceste obiecte istorice va exista mereu. În acest articol vă așteaptă câteva atracții turistice rămase de la vechiul Imperiu reconstruite cu ajutorul graficii.

1. Colosseum

Colosseum este o adevărată carte de vizită a Romei, căci această construcție până și azi produce o impresie deosebită turiștilor din toată lumea, indiferent de faptul că amfiteatrul are deja aproape 2000 de ani. În timpul perioadei de glorie a Imperiului, acest complex putea primi pe tribunele sale circa 50 000 – 80 000 de spectatori. Oamenii aveau multe motive de a se strânge în amfiteatru. Aici locuitorii orașului se puteau bucura de lupte între gladiatori, imitații de lupte maritime, vânători de animale, execuții, reînnoiri ale unor bătălii celebre și drame bazate pe mitologia antică. În zilele noastre, Colosseum este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei, deși amfiteatrul a avut de suferit cutremure de pământ și acte de vandalism de-a lungul istoriei. În anul 2007, în conformitate cu un vot internațional desfășurat de organizația non-profit New Open World Corporation, Amfiteatrul Flavian a primit titlul de noua a 7-a minune a lumii.

2. Forumul roman

Forumul Roman este situat în centrul orașului și este înconjurat de ruinele unor clădiri publice foarte importante.  În perioada de glorie a Imperiului Roman, acest Forum era locul unde se prezentau discursuri importante, se judecau nelegiuiții, se organizau evenimente comerciale în masă și chiar lupte între gladiatori. Puțin mai târziu, din secolul al XVII-lea până în al XIX-lea, Forumul a devenit un loc iubit de pictori și arhitecți, care studiau istoria artei în Roma. În secolul al XXI-lea, Forumul Roman a devenit o altă atracție turistică populară, căci aici pot fi găsite ruinele celor mai importante clădiri ale Romei Antice.

3. Piazza Navona, fostul stadion al lui Domițian

Acest stadion a fost construit la ordinul împăratului Titus Flavius Domitianus în jurul anilor 80 ai erei noastre, fiind un dar pentru poporul roman și fiind folosit în principal pentru organizarea curselor sportive. Deja în anul 217, după ce Colosseum a suferit un incendiu, aici au început să fie organizate lupte între gladiatori. Odată cu declinul Imperiului Roman, Piazza Navona a devenit gazdă pentru oamenii care nu aveau o locuință. După Renaștere, fostul stadion transformat deja într-o piață, era într-un mod constant jefuit, cărămizile fiind-i reutilizate pentru construcția altor clădiri. În zilele noastre, de la stadionul lui Domițian aproape că nu a mai rămas nimic. Locul a fost numit oficial Piazza Navona, iar turiștii îl vizitează permanent datorită fântânilor, muzeelor, vechilor palate și biserici care au fost construite în locul unde cândva se afla stadionul lui Domițian.

4. Circus Maximus

Circus Maximus a fost cândva un hipodrom fascinant, unde se organizau curse a carelor de luptă și alte evenimente interesante. Acest loc era perfect pentru curse, care adesea erau combinate cu diverse festivaluri religioase romane. Circus Maximus avea o lungime de 621 de metri și o lățime de 118 metri, fiind cel mai mare stadion din întregul Imperiu Roman. Tribunele puteau găzdui circa 150 000 de spectatori. După aproape 2000 de ani, Circus Maximus a devenit un parc public.

5. Templul lui Saturn

Acest templu a fost construit în anul 497 î.Hr. în numele zeului Saturn, patronul agriculturii care își devora copiii. Templul a supraviețuit multor încercări, inclusiv Marelui Incendiu din Roma, astfel încât  localul a avut nevoie de reconstrucției, de aceea ruinele pe care le putem găsi astăzi în Roma sunt doar rămășițele celei de-a treia versiuni a construcției religioase. Pe fațada templului s-a păstrat o inscripție care spune următoarele: „Senatul și poporul Romei distrus de foc și-a revenit”.

6. Templul zeițelor Venus și Roma

Mulți cred că acest templu cândva a fost cel mai mare din Roma Antică. Templul zeițelor Venus și Roma este situat pe colina Velia, în apropiere de Colosseum. Acest monument religios a fost construit în anul 135 î.Hr. și a fost dedicat zeițelor Venus (Venus Felix: zeița frumuseții, fertilității, prosperității, pasiunii și iubirii) și Roma (Roma Aeterna: zeița orașului Roma, personificarea puterii absolute a acestuia). Se consideră că în secolul al IX-lea templul a fost distrus de un cutremur, iar mai târziu, la porunca lui Papa Leon al IV-lea, în locul lui a fost construită o biserică creștină. Până în ziua de azi au supraviețuit doar câteva coloane ale vechiului templu.

7. Mausoleul lui Hadrian sau Castelul Sant’angelo

Complexul este situat în Parco Adriano. O altă denumire a acestui loc este Castelul Sant’angelo, deoarece aici au fost îngropați câțiva împărați romani. Castelul Sant’angelo a fost construit la ordinul împăratului Hadrian ca mormânt pentru el și familia sa în anii 134-139 d.Hr., iar praful lui Hadrian a fost adus aici în anul 138. Astfel s-a născut tradiția de a îngropa împărații romani în acest castel. Mai târziu, Mausoleul lui Hadrian a fost folosit de papii romani ca fortăreață, care îi proteja de dușmani și tâlhari. În zilele noastre, Castelul Sant’angelo a devenit un muzeu al istoriei militare.

8. Tabulariul de lângă Forumul roman

Cândva Tabulariul a fost o arhivă unde se păstrau acte oficiale romane. De asemenea, aici existau birouri care aparțineau multor oficiali ai orașului, iar din ferestrele acestora se deschideau o priveliște nemaipomenită spre Forumul roman. Clădirea a fost ridicată în anul 78 î.Hr., iar marele coridor de 67 metri lungime și 15 metri înălțime s-a păstrat până și astăzi.

9. Teatrul lui Marcellus, Templul lui Apollo Sosianus și Bellona

Teatrul lui Marcellus a fost construit în anul 13 î. Hr. și a fost folosit pentru diverse spectacole teatrale dramatice și muzicale. În ciuda vechimii sale, unele părți ale teatrului s-au păstrat până astăzi.

Din nefericire, Templul lui Apollo Sosianus și Bellona nu a avut aceeași soartă. Cea mai recunoscută caracteristică a templului zeului Apollo sunt cele 3 coloane vechi. Cu toate acestea, rămășițele nu aparțin primei versiuni a templului, ci versiunii reconstruite la cererea împăratului Augustus.

10. Bazilica Santi Cosma e Damiano

Una dintre cele mai faimoase atracții turistice ale Forumului Roman este Bazilica Santi Cosma e Damiano. Se presupune că aceasta a fost construită pentru prima dată la porunca împăratului Maxentius în onoare fiului său Valerius Romulus care a decedat în anul 309. Mai târziu această clădire a fost consacrată în conformitate cu tradiția creștină, iar în anul 527 a fost redenumită în cinstea fraților făcători de minuni Cosma și Damiano. Dea lungul mai multor secole, templul a fost restaurat de mai mult ori. Datorită acestui fapt, clădirea s-a păstrat foarte bine până în zilele noastre și atrage o mulțime de turiști. Bazilica este îndeosebi de faimoasă datorită mozaicurilor sale care datează din secolele al VI-le și al VII-lea.

Bonus!

11. Templul lui Castor și Pollux și Templul lui Caesar

Templul gemenilor Castor și Pollux a fost construit în anul 495 î.Hr. în onoarea victoriei în lupta cu Lucius Tarquinius Superbus în apropiere de lacul Regillus. Inițial acest loc a servit drept loc de întâlnire pentru Senatul Roman. Templul a fost numit în cinstea fraților Dioscuri, fii zeului Jupiter, care după legendă au participat la luptă. În prezent, de la templu au rămas doar niște ruine, iar cel mai bine s-au păstrat doar trei coloane.

Templul lui Caesar a fost construit în locul unde a fost ars trupul împăratului în anul 29 î.Hr. și dedicat aceluiași Iulius Caesar. Într-un așa mod, Caesar a devenit primul roman care a fost egalat cu o divinitate și căruia i s-a dedicat un întreg templu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.