Aflați cum arată lumea în ochii mai multor animale

0
8813

V-ați gândit vreo dată cum câinele sau pisica vede lumea? Sau poate cum o vede albina? Fiecare animal o face în felul său, iar unele specii au capacitatea de a vedea ceea ce este ascuns pentru oameni.

Câinii

Câinii au o vedere rea, ochii lor fiind incapabili să perceapă unele culori, de aceea lume pare destul de palidă în viziunea lor. Pe de altă parte, ochii lor sunt foarte bine adaptați la întuneric și sensibili la mișcare. De asemenea, aceștia au dezvoltat foarte bine simțul perspectivei și adâncimii

Peștii

Un pește de acvariu obișnuit vede lumea în lumină ultravioletă, iar totul ce se află în jur este mult prea mărit. Probabil din acest motiv majoritatea peștilor mereu par uimiți.

Păsările

Păsările au fost înzestrate de către natură cu o privire foarte bună. Păsările nocturne se simt excelent în lipsa luminii, iar ziua pot diferenția culori pe care oamenii nu le pot. De asemenea, ochii lor percep lumea în ultraviolet.

Șerpii

Șerpii au o vedere rea, însă noaptea situașia lor se îmbunătățește semnificativ, deoarece ochii lor percep radiația termică de zece ori mai bine decât oricare tehnologie infraroșie. Totuși, pe parcursul zilei ei observă doar mișcarea, din această cauză ei nu-și pot vedea prada dacă aceasta stă nemișcată.

Șoarecii și șobolanii

Fiecare din ochii șoarecelui se mișcă independent față de celălalt, de aceea ei văd două imagini diferite. Lumea arată neclar pentru ei, este mai lentă și este colorată în tonuri albastre-verzui.

Vacile

Pentru vaci, câmpiile pe care acestea își petrec o marea parte a vieții nu sunt verzi, ci mai degrabă în nuanțe oranj și roșii. De asemenea, acestea văd o imagine mai mărită a obiectelor care le înconjoară.

Caii

Din cauza amplasării laterale a ochilor, caii pot observa și reacționa la orice pericol. Amplasarea dată are însă și un neajuns: aceste animale niciodată nu văd ceea ce se află chiar în fața lor.

Albinele

Pentru albine, lumea este de trei ori mai rapidă decât pentru oameni. De asemenea, acestea văd în ultraviolet, lucru imposibil pentru om.

Muștele

Cei doi ochi mari ai muștelor sunt compuși, adică formați din mii de lentile care contribuie la imaginea integrată pe care o văd muștele. Pentru a înțelege ce înseamnă ochi compuși, imaginați-vă câteva mii de ochi de pisici la un loc, care împreună formează o imagine întregită. De asemenea, muștele vă în ultraviolet, iar lumea înconjurătoare pentru ele este mai lentă decât pentru oameni.

Rechinii

Prădătorii subacvatici, cum ar fi rechinii, nu disting nici o culoare, însă vederea lor sub apă este mult mai dezvoltată decât cea a oamenilor.

Cameleonii

Pe lângă înfățișarea foarte interesantă, cameleonii mai au și niște ochi uimitori, care se pot mișca independent unul față de celălalt. Acest fapt permite cameleonilor să vadă la 360 grade.

Gecko nocturni

Aceste șopârle au o vedere perfect adaptată la întuneric. Noaptea acestea văd de 350 ori mai bine decât oamenii.

Fluturii

Fluturii sunt niște insecte uimitoare. Aceștia nu au o vedere foarte bună, însă pot distinge foarte multe culori și nuanțe. De asemenea, fluturii văd lumea în ultraviolet.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.