Majoritatea oamenilor știu doar că piramidele sunt niște construcții de mărimi imense, care au fost înălțate în Egiptul Antic. De asemenea, este cunoscut faptul că piramidele serveau ca morminte monumentale în care erau îngropați faraonii egipteni. Însă, cunoștințele despre aceste construcții captivante nu se limitează la un număr atât de mic. Pentru a afla mai multe despre piramidele egiptene, vedeți mai jos 25 de curiozități despre ele.
- 3 dintre cele mai cunoscute piramide ale Egiptului se găsesc în Giza Necropolis, deși, în realitate, în regiunea Egiptului Antic există circa 140 de piramide.
- Cea mai veche piramidă este considerată cea a faraonului Djoser, care a fost construită în Saqqara Necropolis, în secolul 27 î. Hr.
- În timp ce piramida faraonului Djoser este cea mai veche, cea a lui Khufu ( de asemenea cunoscută și sub numele de Marea Piramidă a Gizei) este cea mai masivă. Înălțimea inițială a construcției a fost de 146,5 metri, iar cea din prezent este de 138,8 metri.
- Până a se construi Catedrala Lincoln din Anglia, adică până în anul 1311, Marea Piramidă a Gizei și-a păstrat titlul de cea mai mare construcție din lume înălțată de oameni. Ea a deținut recordul timp de 3871 de ani.
- Marea Piramidă a Gizei este cea mai veche construcție din cele 7 minuni ale lumii antice și ultima din cele care s-au păstrat până astăzi.
- Numărul de lucrători care au participat la construcția piramidelor este foarte greu de identificat, deși există o presupunere că au fost implicați cel puțin 100 000 oameni.
- Piramidele Gizei sunt protejade de Marele Sfinx (Great Sphinx), cea mai mare sculptură monolitică din lume. Se crede că fața Sfinxului a fost sculptată similar cu fața faraonului Khafra.
- Toate piramidele egiptene au fost construite pe malul vestic al Nilului. În acea direcție apune soarele și ea este asociată cu împărăția morților din mitologia egipteană.
- Egiptenii Antici își îngropau în piramide cetățenii nobili cu daruri funerare, care variau de la simple obiectele de uz casnic până la cele mai scumpe lucruri, cum ar fi bijuteriile. Ei credeau în faptul că morții le vor folosi în viața de apoi.
- Primul arhitect cunoscut al piramidelor a fost Imhotep, un erudit, inginer și medic antic. Se consideră că el a construit Marea Piramidă a Gizei pentru faraonul Djoser.
- În timp ce experții acceptă ipoteza că piramidele au fost construite din niște blocuri de piatră uriașe, sculptate cu biți de cupru în exploatatoare miniere, metodele folosite pentru a le transporta până în prezent rămân o taină și un subiect pentru dezbateri și speculații aprinse.
Un alt fapt relativ evident este că metodele folosite pentru a construi piramidele au evoluat de-a lungul timpului. Piramidele mai noi nu sunt construite la fel ca cele vechi.
- După ce în Egiptul Antic s-a încetat construcția piramidelor, această ocupație a izbucnit pe teritoriul Sudanului modern.
- În secolul al XII-lea s-a încercat să se distrugă piramidele Gizei. Al-Aziz, guvernatorul kurzilor și al doilea sultan din dinastia egipteană Ayyubid, a încercat să le distrugă, însă s-a lăsat bătut în curând, deoarece sarcina era prea serioasă. Totuși, el a reușit să deterioreze piramida lui Menkaure.
- 3 dintre piramidele Gizei sunt alineate în conformitate cu constelația Oreon, fapt care, cel mai probabil, a fost conceput de arhitecți, deoarece stelele Oreonului se asociau cu Osiris, zeul renașterii și vieții de apoi în mitologia egipteană.
- Conform calculelor, Marea Piramidă a Gizei este construită din 2 300 000 de blocuri de piatră, care cântăresc de la 2 la 30 tone, iar unele dintre ele pot avea și mai mult de 50 de tone.
- Inițial piramidele erau acoperite cu pietre ornamentale din calcar alb bine șlefuit. Aceste pietre reflectau lumina solară și din cauza lor piramidele arătau ca niște pietre prețioase.
- Când pietrele ornamentale acopereau piramidele, ele puteau fi văzute de pe munții Israelului, și posibil că și de pe Lună.
- În ciuda căldurii sălbatice care înconjoară piramidele, temperatura în interiorul lor este relativ constantă și se menține la aproximativ 20 de grade Celsius.
- Este dificil să spui cu exactitate, însă greutatea piramidei lui Keops ar putea să fie de aproximativ 6 milioane de tone.
- Piramida lui Keops a fost construită cu fața spre nord. De fapt, situarea ei este cea mai precisă din lume. Neprivind la faptul că a fost construită cu mii de ani în urmă, piramida până și în prezent privește direct spre nord, doar cu o singură și nesemnificativă eroare. Totuși, eroarea s-a întâmplat din cauza Polului Nord, iar acest lucru înseamnă că ceva timp în urmă situarea piramidei era una ideal nordică.
- Construcția unei piramide dura circa 200 de ani. Adică, de cele mai multe ori, se construiau mai multe piramide de o dată, ci nu doar câte una.
- Unul dintre motivele pentru care piramidele s-au păstrat până în prezent este utilizarea unei consistențe unice de ciment. El este mult mai tare decât pietrele adevărate, însă nici până în prezent nu se știe cum egiptenii îl pregăteau.
- De fapt, piramidele nu au fost construite de robi sau condamnați, ci de niște simpli lucrători care primeau și salarii.
- Deși majoritatea oamenilor asociază piramidele cu ieroglifele, în Marea Piramidă a Gizei nu au fost găsite nici un fel de inscripții sau ieroglife.