TOP-25: Lucruri interesante despre Marea Moartă

0
4130
Foto: flickr.com/photos/visitisrael

Marea Moartă este una dintre puținele lacuri care se pot bucura de o importanță istorică, geografică și religioasă semnificativă. Doar datorită tradițiilor egiptene, evreiești și islamice vechi, Marea Moartă a apărut pe hărți. 

Marea, de asemenea, a devenit un loc unic pentru tratamente  și spa proceduri, de aceea turiștii adoră să petreacă timpul pe plajele ei sărate.

Aveți aici 25 lucruri chiar interesante despre Marea Moartă.

  1. Marea este numită „moartă” din cauza salinității înalte
Foto: commons.wikimedia.org

Din cauza nivelului extrem de salinitate, plantele, peștii și alte organisme mari nu pot crește și popula Marea Moartă, de aici și cuvântul „moartă”. Totuși, în craterele de pe fundul lacului se găsesc niște organisme mici, cum ar fi bacteriile.

  1. De fapt, Marea Moartă nu este o „mare”
Foto: pixabay.com

Chiar dacă este numită „Mare Moartă”, de fapt ea nu este o mare, ci un lac endoreic sărat, în care curge râul Jordan. Lacul acumulează toată apa și nu o mai revarsă în alte lacuri, mări sau oceane.

  1. Marea moartă este de 9,6 ori mai sărată decât oceanul
Foto: flickr.com/photos/visitisrael

Dacă să vorbim despre concentrația de sare din Marea Moartă, atunci vom realiza că este într-atât de mare, încât sarea din oceane este o picătură în găleată în comparație cu Marea Moartă. Chiar dacă apa dulce a râului Jordan se revarsă în lac, ea nu mai are unde se duce și se evaporă, creând un ciclu da salinizare.

  1. Lacul este salinizat de pietrele dizolvate de ploaie
Foto: commons.wikimedia.org

Deci, de ce ar putea Marea Moartă să fie sărată? Răspunsul este scurt: ploaia. Oricare apă de ploaie este într-o măsură oarecare acidificată, din cauza monoxidului de carbon din apă. Cu timpul, acea apă distruge pietrele, transformându-le în ioni, cum ar fi clorura de natriu, adică sarea.

  1. Apele Mării Negre se află la cea mai joasă altitudine de pe glob
Foto: wikimedia commons

Aflându-se la 420 metri sub nivelul mării, Marea Neagră este cel mai jos punct de pe Pământ.

  1. Marea Moartă are o climă unică
Foto: commons.wikimedia.org

Marea Moartă este înconjurată de deșerte și peisaje aride, de aceea aici 330 de zile din an sunt însorite, cu o umiditate scăzută și cu o cantitate mică de precipitații. Temperatura aici se menține la 16-38°С.

Totuși, Marea Moartă are ceva mai special pentru turiști – aici te poți bronza o perioadă foarte lungă fără teama de a primi arsuri datorită celor trei straturi naturale care protejează de razele ultraviolete.

  1. Oamenii se pot ține deasupra apei fără vreun efort
Foto: commons.wikimedia.org

Dacă nu iubiți să înotați, atunci Marea Moartă este locul perfect pentru voi. Apa este într-atât de sărată, încât corpul pur și simplu nu se scufundă.

  1. Este practic imposibil să înoți în Marea Moartă
Foto: flickr.com/photos/christianhaugen

Întorcându-ne la abilitatea de a sta deasupra apei, merită să menționăm că să înoți aici este foarte dificil. Este de ca și cum ai avea pe tine tot felul de echipament pentru înot ca mânecile, jacheta sau colacul gonflabil.

  1. Oamenii încă se mai îneacă în Marea Moartă
Foto: pixabay.com

Pare a fi ironic, pentru că, neprivind la faptul că oamenii se pot ține foarte ușor deasupra apei, se pot la fel și îneca. De fapt, Marea Moartă este considerat al doilea loc cel mai mortal pentru înot din Israel.

Este foarte dificil să te deplasezi în apă, fapt care poate crea dificultăți în caz că te întorci într-o poziție periculoasă. Mai mult ca atât, dacă bei accidental prea multă apă sărată, îți poți epuiza electroliții, fapt care afectează negativ rinichii. Ar fi un fel de intoxicație cu sare.

  1. Este cel mai adânc lac sărat din lume
Foto: commons.wikimedia.org

Cea mai adâncă secțiune din Marea Moartă se află la o adâncime de 701,4 metri, fapt pentru care lacul este numit cel mai adânc lac sărat de pe suprafața pământului.

  1. Marea s-a format de-a lungul a milioane de ani
Foto: commons.wikimedia.org

Cu milioane de ani în urmă, după ce Marea Mediterană s-a retras de la Siria și Israel, depozitele bogate de șist, argilă, gresie, sare de rocă și ghips au ajuns în Marea Moartă. Ulterior, din cauza precipitațiilor, marea s-a micșorat la dimensiunea de astăzi.

  1. Egiptenii au folosit marea în procesul de mumificație
Foto: commons.wikimedia.org

După cum știm, egiptenii aveau niște ritualuri unice de înmormântare, în care era inclusă mumificația. Pentru îmbălsămarea cadavrelor, înainte de a-i înfășura cu bandaje, egiptenii foloseau asfalt. Deoarece în Marea Moartă se găsește foarte mult asfalt, ei adesea veneau aici pentru a-și reumple stocul.

  1. În învățăturile islamice, Marea Moartă este comparată cu pedeapsa Domnului
Foto: commons.wikimedia.org

Potrivit Coranului, cândva, în aceste locuri erau amplasate localitățile Sodoma și Gomora, tot aici se afla și casa profetului Lot. Supărându-se rău pe comportamentul  pervertit și rău al locuitorilor acestor două orașe, Allah le-a distrus, trimițând deasupra lor o ploaie de sulf. Prin urmare a apărut Marea Moartă. De și Lot credea în Allah, soția lui – nu, și din această cauză a fost transformată într-un stâlp de sare.

  1. Există o profeție conform căreia apa Mării Moarte va deveni dulce
Foto: wikimedia commons

În Biblie, profeții spun că într-o zi Marea Moartă va deveni un lac cu apă dulce. Conform unor studii științifice recente, pe fundul Mării Negre se găsesc bule de apă dulce. Unii presupun că acest fapt poate deveni începutul acestei preziceri.

  1. Irod cel Mare cândva se odihnea pe țărmurile Mării Negre
Foto: commons.wikimedia.org

În anul 40 î.Hr., regele iudeilor, Irod cel Mare, a construit cetatea Masada pe vârful uneia dintre stâncile de pe malurile Mării Moarte. El a folosit-o ca loc de odihnă, dar și refugiu, unde se putea retrage în vremurile periculoase. Când zeloții au invadat cetatea, ei au descoperit aici destulă hrană și alte bunuri, datorită cărora regele și slugile lui își puteau petrece aici tot restul vieții.

  1. Acest teritoriu a fost un refugiu și pentru regele David
Foto: commons.wikimedia.org

Înainte de a deveni regele poporului izraelian, David mereu se ascundea de regele Saul, deoarece îi contesta domnia. În cartea lui Samuel se spune că David se ascundea în Ein Gedi, care se afla în apropierea Mării Moarte.

  1. Aerul de aici conține o cantitate suplimentară de oxigen
Foto: commons.wikimedia.org

Datorită climei unice, aerul din preajma Mării Moarte conține o cantitate suplimentară de oxigen și brom care are un efect plăcut și relaxant.

  1. Grecii antici numeau lacul – „Marea Asfaltului”
Foto: pixabay.com

Grecii antici apreciau lacul mai mult pentru asfalt, decât pentru sare, numindu-l „Marea Asfaltului”. În acele timpuri, această denumire era una comună.

  1. Marea Moartă este un loc popular pentru cercetări în domeniul medicinii
Foto: flickr.com/photos/visitisrael

Încă din vremurile vechi, oamenii considerau că Marea Moartă este benefică pentru sănătate. Până și în perioada contemporană, lacul este un loc popular printre cercetătorii și specialiștii din domeniul medicinii, care studiază aici modalitățile posibile de tratare a bolilor de piele cu ajutorul resurselor mării.

  1. Sarea și noroiul Mării Moarte sunt utilizate pentru spa-proceduri
Foto: flickr.com/photos/kudumomo

De-a lungul coastei Mării Moarte sunt amplasate stațiuni balneare, care oferă doritorilor posibilitatea de a trata pielea cu săruri și noroi. Sarea Mării Moarte, de asemenea, este pe larg utilizată în loțiuni pentru corp și creme.

  1. Din Marea Moartă se extrage carbonat de potasiu
Foto: wikimedia commons

Potasă – așa este numit un îngrășământ folosit încă din timpurile vechi și care este extras din Marea Moartă. Astăzi, această industrie costă miliarde de dolari.

  1. Marea Moartă este o arheologică mină de aur
Foto: commons.wikimedia.org

În anul 1947, un cioban a găsit aici niște pergamente care au devenit una dintre cele mai importante descoperiri arheologice a secolului XX – pergamentele Mării Moarte. Aceste sute de manuscripte bine păstrate, o parte din care fiind biblice, au redeschis noi concepții istorice despre religie

  1. Mark Twain a vizitat Marea Moartă și chiar a scris despre ea
Foto: commons.wikimedia.org

În cartea sa „Fraierii peste hotare” („The Innocents Abroad”), Mark Twain a scris despre călătoria sa spre Marea Moartă. „Tăcerea atârnă deasupra acestui loc depresiv, reamintind de înmormântări și moarte”. Se pare că scriitorul nu a fost un fan al mării.

  1. Cel mai jos amplasat drum din lume trece de la Israel spre malul vestic al râului Jordan
Foto: commons.wikimedia.org

Șoseaua-90 a Israelului (Highway 90), de pe malul de vest al râului Jordan, se întinde de-a lungul coastei Mării Moarte, fapt care i-a adus popularitatea ca cea mai jos amplasată șosea de pe suprafața pământului. Șoseaua se consideră și foarte periculoasă, deoarece aici este înregistrat un număr mare de accidente.

  1. Marea Moartă seacă cu o viteză alarmantă
Foto: commons.wikimedia.org

Marea Moartă seacă și cercetările arată că timp de 50 de ani ea se va usca complet dacă nu vor fi luate măsuri. Israel și Jordan și-au unit forțele, încercând să pompeze în lac apă din Marea Roșie pentru a evita desecarea.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.