Topul celor mai frumoase și periculoase locuri din lume

0
2402

În lume există mii de locuri naturale, însă în acest articol vă vom vorbi doar despre câteva din ele care în special au meritat o atenție. Aceste abisuri fermecătoare, povârnișuri și maluri sunt deosebite pentru faptul că sunt foarte periculoase, uneori chiar mortale. Aceste locuri sunt foarte rare și de regulă nu sunt accesibile pentru oamenii de rând.

  1. Saltstraumen, Norvegia

Saltstraumen este un mic golf norvegian, care poate fi navigat doar de cei mai experimentați marinari. Curenții locali sunt foarte puternici și formează niște vârtejuri adânci, mari și foarte puternice care pot pune în pericol viața turiștilor și navigatorilor. De la distanță acesta fascinează, de parcă undeva sub apă viața încă mai există și este pe cale să se ridice la suprafață sub aspectul unui monstru gigantic.

  1. Peștera Gouffre Berger, Franța

Această beznă coboară la 1200 de metri și, chiar dacă arată incredibil de frumoasă, iar pe parte de jos a peșterii mai există încă și un lac imens, acest loc poate foarte ușor să ia viața unui om. Când plouă, bezna se umple cu apă și toți care se află acolo în acest moment cad într-o capcană mortală. Gouffre Berger a luat viața multor oameni, însă, în ciuda acestui fapt, acest loc continuă să mai atragă cercetători și aventurieri din toată lumea. Totuși, să ajungă până la fund pot doar cei mai experimentați speologi, deoarece coborârea este foarte dificilă și necesită anumite abilități, precum și echipament profesional.

  1. Stânca Preikestolen, Norvegia

În Norvegia există o stâncă foarte înaltă și foarte abruptă, care s-a format undeva pe la fârșitul ultimei ere glaciare – cu aproximativ 10 000 de ani în urmă. Atunci un ghețar uriaș s-a rup, luând cu sine un bloc mare de piatră și lăsând în urma sa această platformă de stâncă uriașă și fermecătoare. Platforma pătrată și aproape plată se află la o înălțime de 604 metri deasupra fiordului norvegian Lyse. Stânca va continua să se prăbușească, însă acest proces va fi destul de lung și de aceea milioane de turiști încă mai au șansa să o viziteze și să-și pună nervii la încercare, stând la marginea platformei. Preikestolen este o atracție turistică foarte populară și un loc perfect pentru selfie. Cu toate acestea, stânca prezintă un pericol foarte mare pentru turiștii neatenți, căci un singur pas incorect și moartea este inevitabilă.

  1. Marea Gaură Albastră (The Great Blue Hole)

Această gaură subacvatică uriașă se află în mijlocul recifului Lighthouse. Peștera are o formă rotundă aproape ideală, iar fundul acesteia se află la aproximativ 108 metri. Este cea mai adâncă gaură marină de pe planetă și unul dintre cele mai bune locuri pentru diving. Cândva Jacques Cousteau a fost aici și a glorificat Marea Gaură Albastră în toată lumea. Este absolut sigur să înoți aici, însă doar dacă nu vă scufundați la o adâncime mai mare de 40 de metri, de altfel riscați să suferiți de o boală de decompresiune.

  1. Canionul Antelope, SUA

Acest loc uimitor se află în sud-vestul Statelor și este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase lanțuri stâncoase de pe planetă. Canionul și-a primit denumirea datorită pereților roșii-oranj, care reamintesc culoare blăniței antilopelor. Totuși, acest loc nu a ajuns accidental în lista noastră – și aici vă puteți pierde viața! Când plouă, crăpăturile fermecătoare ale acestui canion sunt umplute cu apă cu o viteză incredibilă, iar șiroaiele foarte violente sunt capabile să omoare orice vietate ce se află în cale.

  1. K2, Himalaya

Posibil că ați văzut și un film despre acest munte. K2 este al doilea cel mai înalt vârf din lume și este cunoscut ca al 2-lea cel mai periculos munte pentru alpinism după Anapurna. Pe pantele lui au murit foarte mulți alpiniști experimentați, însă, în ciuda acestui fapt, K2 continuă să atragă fanii celor mai extreme condiții și frumuseților incredibile ale sistemului Himalaya. Nimeni încă nu a reușit să îl cucerească iarna, iar în cele mai favorabile luni aici mor 25%  dintre extremiști. După ce K2 a fost descoperit, doar 290 de alpiniști au reușit să-l cucerească (66 dintre care au murit), în timp ce faimosul Everest a fost cucerit de mai mult de 4 000 de alpiniști.

  1. Porțile Iadului, Turkmenistan

Darvaza, sau cum îi mai spun localnicii „Porțile Iadului” – este un crater cu gaze, la apariția căruia au fost implicați geologii sovietici. În timpul unui foraj de explorare aici a avut loc o prăbușire și din cavernă la suprafață a început să iasă o cantitate imensă de metan. În anul 1980, cercetătorii au decis să aprindă gazul, însă nimeni nu s-a așteptat că acesta va arde „un pic” mai mult de câteva zile. Darvaza arde deja de mai bine de 40 de ani și nimeni nu știe când acesta se va stinge.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.