TOP-10: Rețete care au fost inventate neintenționat

0
2389

V-ați gândit vreo dată cum a apărut vreunul dintre felurile de mâncare pe care le preferați? Cel mai probabil vă imaginați un bucătar care experimentează la nesfârșit noi combinații pentru a primi o rețetă ideală care ar plăcea gurmanzilor ce s-au plictisit de toate rețetele vechi. Un pic de asta, un pic de aceea și voala! În sfârșit, după câteva zile sau chiar luni de muncă grea s-a născut o nouă rețetă. Se pare că cel mai ilustru inventator este norocul. Deci, aici 10 feluri de mâncare care au fost inventate neintenționat.

  1. Înghețata de suc (Popsicles)
Foto: npr.org

În anul 1905, Frank Epperson a inventat înghețata de suc. Toți au gustat acest delicios desert din fructe și toți îl avem în congelator în verile fierbinți.  Frank avea doar 11 ani când a inventat înghețata de suc. Băiatul a primit cadou un aparat pentru producția bomboanelor explozibile și aștepta cu nerăbdare să le producă. Neintenționat băiatul a lăsat peste noapte un amestec de zahăr.

Noaptea a fost rece. În dimineața următoare bețișorul pe care Frank îl folosea pentru a amesteca mixtura a înghețat direct în ea. Băiatul a început să lingă amestecul care a înghețat pe baston. El și-a numit invenția „Epsicle”. Apoi el a început să o vândă vecinilor și prietenilor din regiunea în care locuia. Toți îi savurau desertul. În anul 1924 el și-a patentat invenția și a redenumit-o „Popsicle”.

  1. Fursecuri cu fulgi de ciocolată

În anul 1930 Ruth Wakefield a inventat biscuiții cu ciocolată. Probabil vi se pare straniu că un asemenea desert putea fi inventat neintenționat. Însă, așa și a fost. Ruth împreună cu soțul ei erau proprietarii unui mic hotel turistic numit Toll House Inn.

Într-o zi ea gătea fursecuri de ciocolată pentru oaspeții săi și a descoperit că nu mai are ciocolată de copt, unul dintre ingredientele principale. În loc de a merge la magazin și să mai cumpere, ea a decis să taie bucățele niște plite de ciocolată Nestle și să le pună în aluat.

Ruth credea că ciocolata se va topi în cuptor, dând biscuiților un gust de ciocolată. Ciocolata nu s-a împrăștiat. În schimb Ruth a inventat fursecurile cu fulgi de ciocolată. O mică greșeală a dus la inventarea unuia dintre cele mai faimoase deserturi din istoria mâncărurilor americane.

  1. Conurile pentru înghețată

În anul 1904 Arnold Fornachou, cu ajutorul unui prieten patisier a inventat conurile pentru înghețată. În acea zi fierbinte afacerea mergea foarte bine și, într-un final, Arnold a rămas fără pahare de plastic în care el își vindea înghețata. Din fericire, prin apropiere se afla un patisier care i-a venit în ajutor.

Patisierul avea niște vafe. El i-a arătat lui Arnold cum să le răsucească astfel ca să obțină un con care putea fi umplut cu o cantitate suficientă de înghețată. Era o metodă excelentă de a vinde înghețata și clienții lui Arnold au rămas entuziasmați.

Astăzi înghețata este comercializată în cele mai diferite conuri. Pentru această mare invenție îi putem mulțumi lui Arnold și prietenului său patisier.

  1. Sandwichul

În anul 1700 John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich, a descoperit că dacă pui niște frunze de salată verde, roșii, ceapă și muștar între două bucăți de pâine primești ceva gustos. Există câteva istorii care povestesc cum și pentru ce a fost inventat sanwichul.

Una dintre ele spune că John Montagu a fost un jucător pasionat. Juca atât de mult încât  nu dorea să părăsească jocul de cărți nici pentru un minut. De aceea el ruga de fiecare dată să i se aducă două felii de pâine cu niște carne la mijloc. În așa mod contele putea să mănânce fără a folosi vreo furculiță și fără a-și murdări mâinile.

O altă istorie spune că Montagu a petrecut mult timp stând la masă și încercând să inventeze un fel de mâncare pentru care nu ar fi necesare tacâmurile și care ar fi consistent și ușor de consumat. Într-un final el a inventat sandwichul.

De-a lungul timpului oamenii au inventat o mulțime de tipuri de sandwichuri. Acum în ele se adaugă carne, legume, sosuri și chiar diverse dulciuri.

  1. Tofu

Există o mulțime de istorii care spun cum a fost inventat tofu, însă aceasta este cea mai originală. Conform legendei, un bucătar chinez foarte bătrân a scăpat accidental o bucată de clorură de magneziu într-un vas cu lapte de soia. A început un proces de coagulare, în urma căruia s-a format tofu.

Bucătarul-șef și-a servit clienții cu noua sa invenție și acestora le-a plăcut foarte mult. Bucătarul a continuat să servească acest fel de mâncare, lăsându-și clienții mulțumiți.

Până în prezent oamenii consumă tofu ca o alternativă cărnii – o variantă de mâncare sănătoasă pentru vegetarieni. De remarcat că acest produs își dobândește gustul în dependență de lichidul în care a fost fiert. Tofu este un ingredient folosit în foarte multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică.

  1. Chipsurile de cartofi

În anul 1853, George Crum muncea într-un restaurant numit Moon’s Lake House, în apropiere de Saratoga Springs. El era un bucătar-șef și tindea spre a-și îndeplini comenzile clienților impecabil. Într-o zi, un client permanent a comandat o porție de cartofi prăjiți, însă acestuia nu i-a plăcut grosimea cartofelor. De aceea el a trimis porția înapoi la bucătărie pentru ca feliile de cartofi să fie tăiate mai subțire.

Cererea clientului a fost luată în serios și bucătarul a executat din nou comanda. Din nefericire, nici a doua porție nu corespundea standardelor clientului. El a întors porția înapoi încă o dată, de două ori, însă porțiile următoare la fel nu erau suficient de subțiri după părerea clientului.

Obosit de plângeri, George a luat cartofii și le-a tăiat cât s-a putut de subțire, știind că mâncarea trebuie să fie astfel încât clientul să vrea să o mănânce. George a prăjit și a sărat feliile de cartofi, încercând să le facă cât se poate de gustoase.

El a dus porția clientului, exprimându-și speranța că această porție o să-i fie pe plac. Clientul a rămas mulțumit, iar această rețetă a fost numită „chipsuri de cartofi”.

  1. Fulgii de porumb

În secolul al XIX-lea, William și John Kellog au inventat fulgii de porumb. Acești doi frați lucrau în sanatoriul Battle Creek, unde era foarte apreciat vegetarianismul și modul sănătos de viață.

Într-o zi frații au decis să caute o alternativă pâinii. Inițial ei au început să fiarbă grâul. Din nefericire pentru ei (și din fericire pentru noi) ei l-au fiert prea mult. Când l-au scos de pe foc el s-a împrăștiat în formă de fulgi. După aceasta, frații au copt grâul și au primit fulgi de grâu.

Mulți le-au considerat bune, însă frații nu s-au oprit aici și au încercat să facă ceva mai bun. Ei au înlocuit grâul cu porumb și au primit fulgi de porumb.

  1. Băutura înghețată Slurpees
Foto: funcheap.com

La sfârșitul anului 1950, Omar Knedlik a inventat băutura Slurpees pe care astăzi atât de mult o iubim. Probabil ați avut ocazia să o gustați la cinema sau să o consumați ca un desert delicios. Însă știți oare care este istoria acestei invenții?

Knedlik deținea o franciză numită Dairy Queen. În comparație cu aparatele folosite astăzi, cele vechi nu funcționau atât de sigur. Într-o zi robinetul cu băutură gazată nu funcționa bine și Kendlik a pus sticlele la frigider. Le-a ținut un pic mai mult decât trebuia și de aceea lichidul a devenit lipicios și tare. El a servit amestecul clienților săi. Surprinzător a fost faptul că  oamenilor le-a plăcut…

Clienții au continuat să mai comande această băutură și de aceea Kendlik a inclus-o în meniu și a numit-o Slurpees.

  1. Înghețata granulată Dippin’ Dots
Foto: RadioActive

În anul 1988, microbiologul Curt Jones a inventat înghețata granulată Dippin’ Dots, un desert super delicios. Jones încerca să afle cum ar putea să-și hrănească vacile mai repede și mai simplu, folosind o cantitate mai mică de produse. El a înghețat un lot de alimente pentru vaci la o temperatură de -212 grade Celsius și a primit niște granule cu care vacile puteau fi foarte ușor hrănite.

Jones a descoperit că această metodă poate fi folosită și pentru alimentația umană. El a testat-o pe înghețată și a creat înghețata Dippin’ Dots, un desert de vară foarte delicios.

  1. Coca Cola
Foto: dailynews.news

În anul 1886 John Pemberton  a inventat Coca Cola. EL era un veteran care a fost rănit și a devenit dependent de morfiu. Pemberton vroia să inventeze o alternativă morfiului pentru a-și facilita dependența. El a experimentat de foarte multe ori până nu a dezvoltat o formulă care includea o cantitate mică de cocaină și nuci de cola.

Până și azi Coca Cola este un brand de băutură gazată foarte faimoasă, care se vinde pe întreg teritoriul SUA și aproape în toate țările lumii. O puteți găsi oriunde, la cinema, la festivaluri, în magazine și cine mai știe pe unde.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.