TOP-10: Cazuri în care câinii au salvat vieți

0
3203
Foto: Daily News

Nu în zadar se zice „câinele este cel mai bun prieten al omului”. Aceste istorii vor dovedi nu pentru prima și nu pentru ultima oară că aceste creaturi devotate își iubesc foarte mult stăpânii și alte creaturi vii cu care conviețuiesc.  Mulți din ei și-au riscat viața pentru a-i salva pe cei dragi și dacă nu o făceau, s-ar fi întâmplat ceva rău.

  1. Balto
Foto: cmnh.org

În anul 1925 în orășelul Nome, Alaska, printre copii s-a răspândit o epidemie de difterie. Simptomele acestei boli infecțioase sunt respirația dificilă și durerea la înghițire. Fără un tratament special și corect, bolnavul poate fi paralizat, sau în cel mai rău caz, poate deceda din cauza  unui stop cardiac. În acele timpuri, Nome era practic izolat și era foarte dificil să ajungi acolo. Nici navele și nici avioanele nu puteau să străbată gerurile, câmpurile de gheață și furtunile de zăpadă pentru a ajunge la micii pacienți. Cel mai apropiat spital era la sute de kilometri și unica metodă de a transporta copiii acolo erau săniile trase de câini.

În niște condiții extreme, săniile au fost trimise la drum sub supravegherea a 20 de bărbați. Afară erau circa -45°C, iar viteza vântului atingea 80 km/h.

Ultima sanie era condusă de Gunnar Kassen, iar câinele principal al echipei era un Husky numit Balto. Când Gunnar era deja gata să se dea bătut, Balto a continuat drumul după memorie și după urmele călătoriilor sale din trecut în această direcție. Câinele și-a folosit toate senzațiile și instinctele pentru a aduce copiii în Anchorage, unde ei urmau să fie tratați.

Balto a devenit o adevărată celebritate iar fotografiile lui au apărut pe primele pagini ale tuturor revistelor țării. În cinstea câinelui a fost ridicată o statuie în parcul central al New-Yorkului.

Mai târziu, Balto împreună cu alți câini au fost vânduți unui circ. Totuși, ei au reușit să fie eliberați și trimiși la zooparcul din Cleveland. Când câinele Husky a decedat, trupul lui a fost îmbălsămat și trimis la expoziția Muzeului de Istorie Naturală unde acesta se află și astăzi. Pe baza acestei istorii au fost create multe filme, iar săniile care au fost conduse de Balto și astăzi sunt folosite pentru a călători prin Alaska în memoria câinelui salvator și devotamentului său.

  1. Jock

Terierii scoțieni Jock și Annabelle erau un cuplu și locuiau împreună cu stăpâna lor în orășelul  Orange, Massachusetts deja de 5 ani. Când stăpâna lor a fost internată în spital, în luna ianuarie a anului 2016, câinii au reușit să iasă din casă. Ei au hoinărit străzile câteva zile, căutând hrană.

Annabelle a căzut de pe un cheu de 9 metri în care erau mulți copaci uscați și ascuțiți. Văzând că prietena-i este în pericol, Jock i-a venit în ajutor. Disperat că nu poate face nimic, câinele a găsit un polițist și l-a adus la Annabelle.

Cățeaua a fost salvată. Apoi, perechea a fost plasată într-un adăpost pentru animale, lucrătorii căruia au remarcat că între acești doi există o relație foarte puternică, asemănătoare cu dragostea oamenilor. Jock a fost poreclit „Lassie din realitate” în cinste câinelui care adesea cerea ajutorul oamenilor pentru a salva vieți.

  1. Leo

În anul 2008 în Melbourne a izbucnit un incendiu. O familie australiană (o mamă și trei copii), din care făceau parte și doi câini, a reușit să evadeze dintr-o casă înflăcărată. Unul din câini, Leo, un terier Jack Russell, a refuzat să părăsească casa în timp ce ceilalți au fost evacuați.

Când pompierii au intrat în casă pentru a stinge flăcările, ei l-au găsit pe Leo care și-a pierdut cunoștința din cauza fumului, încercând să acopere patru motănași nou născuți. Mama lor a dispărut și Leo, s-a sacrificat pentru a rămâne împreună cu motănașii speriați.

Când pompierii au găsit eroul, el a fost îndată transmis medicilor care l-au reanimat și i-au dat și apă. Când Leo și-a revenit, prima grijă a sa au fost motănașii.

În cadrele arătate la știri, Leo îi linge pe motănași cu o mare dragoste, de parcă i-ar fi copiii proprii. Mama lor, de asemenea a fost găsită. Se spune că a doua zi după întâmplare, Leo a revenit în fața casei deja arsă, de parcă încercând să o protejeze de pericole.

  1. Angel

În anul 2019, în Columbia Britanică, Canada, un băiat de 11 ani, Austin, se juca în curtea casei împreună cu cățelușa sa Angel, un retriever auriu. Băiatul ducea niște lemne pentru foc în casă, când brusc o puma i-a apărut în cale. Tot acest timp, cățelușa era alături de băiat și, văzând animalul sălbatic, nu s-a speriat de pericol, ci a sărit să-și protejeze stăpânul de prădător. A început o luptă pentru viață și moarte.

Mama lui Austin s-a grăbit să-și ducă copilul în casă și a chemat poliția. În câteva minute, un polițist a împușcat pisica sălbatică. Toți credeau că Angel l-a fel a murit, deoarece în timpul luptei, puma a mușcat-o foarte tare și ea a pierdut foarte mult sânge. Însă, cățeaua a rămas vie și prima ce a făcut după luptă, s-a îndreptat spre băiat pentru a se asigura că acesta este bine.

Angel a fost dusă la o clinică veterinară. Medicul a menționat că dacă lupta se întindea, cățelușa deceda inevitabil. Din fericire, Angel deja și-a revenit de după traume și continuă să locuiască împreună cu stăpânii ei.

  1. Lucy
Foto: nbc-2.com

În 2015, o femelă de  pitbull, Lucy, care la acel moment avea 6 ani, locuia în Fort Myers, Florida împreună cu stăpânii ei Rodrick și Victoria și copilul lor nou născut. Rudele lui Rodrick locuiau în același bloc, doar că într-un alt apartament.

Lisa, mama lui Rodrick, întorcându-se acasă de la spital, l-a găsit pe fostul său iubit, Walter, în apartamentul său. A început o ceartă, Lisa îl ruga pe bărbat să-i părăsească casa. Într-un moment de furie, Walter a stricat televizorul și a lovit femeia în față, amenințând-o cu un cuțit.

Auzind țipetele mamei, Rodrick a ieșit din casă și s-a îndreptat spre locuința ei pentru a o salva. Cățeaua de pitbull, Lucy, și-a urmat stăpânul. Văzând că femeia este în pericol, ea l-a atacat pe Walter și a început să-l muște. Bărbatul însă a lovit-o cu cuțitul în gât și Lucy a început să sângereze. Totuși, Lucy nu a renunțat să-și apere stăpânii nici atunci.

În timp ce Lucy distrăgea atenția agresorului, au venit toți 3 fii ai Lisei, l-au dezarmat și l-au pus la podea. Unul din fii a fost rănit în mână. În sfârșit a venit poliția și Walter a fost arestat, iar mai târziu a fost judecat.

Din păcate, Lucy a decedat. În pozele apărute în presă se vede cum Lisa încercă să oprească sângerările cu un prosop. În ziua următoare, inima cățelei devotate s-a oprit.

  1. Ashepoo

Întâmplarea a avut loc în Carolina de Sud, la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2012, în curtea casei bunicilor unui copilul de 2 ani, Peyton. Copilul se juca cu un câine australian de rasă pură ciobănească, numit Ashepoo. În timp ce adulții umflau o anvelopă de tractor pentru a merge împreună la piață după un brad de Crăciun, copilul a fugit în pădure. Când bunicul a terminat treburile, și-a dat seama că Peyton a dispărut. Părinții și vecinii imediat au început căutările. Sute de voluntari, jurnaliști și mașini de ambulanță au venit în ajutor. Era deja noapte și foarte frig. De aceea, cu cât mai mult timp trecea, cu atât mai mici șanse erau de a găsi copilul viu.

Niște voluntari au dat de Ahsepoo când acela a început să latre în întuneric, stând în mijlocul unei cărări. Câinele ciobănesc a dus oamenii spre un hambar străin unde copilul a fost găsit dormind. Din momentul dispariției copilului au trecut patru ore, de aceea copilul era în regulă. Cel mai probabil, fără ajutorul câinelui Ashepoo, căutările nu finisau atât de rapid.

  1. Un câine vagabond argentinian
Foto: caifox.com

În anul 2008, în Argentina, pe o stradă din orășelul La Plata, a fost aruncat un copil nou născut. S-a întâmplat într-o noapte rece, când temperatura a căzut la 3°C. Plângând, câinele a fost auzit de un câine vagabond.

Cățeaua a luat copilul și l-a dus la cățeii săi nou născuți. Acolo poliția a găsit copilul, fiind chemată la fața locului de vecinii care i-au auzit plânsul. Cățeaua a salvat copilul, încălzindu-l alături de cățeii săi.

În mijlocul nopții, copilul a fost dus de către poliție la spital, unde medicii i-au tratat micile răni rămase de la dinții cățelei, în timp ce aceasta îl transporta. Cu siguranță, copilul nu ar fi supraviețuit în condiții de foame și frig, dacă femela nu-l lua. Câinele i-a salvat viața.

S-a aflat că mama bebelușului era o domnișoară de 14 ani. Un vecin a adus-o la spital și a impus-o să recunoască. În baza unor examinări psihologice, fata a fost internată într-un spital pentru oameni bolnavi mental.

  1. Orlando
Foto: Daily News

În luna decembrie a anului 2013, în New-York, un bărbat numit Cecil Williams, a leșinat și a căzut pe calea ferată a unui metrou. Câinele său ghid, un labrador negru pe nume Orlando, a sărit după el și a început să latre pentru a atrage atenția oamenilor.

Conductorul uni tren care se îndrepta spre ei, a văzut câinele și a început imediat să frâneze. Ambii, cât Cecil, atât și Orlando, au fost loviți de un tren în mișcare lentă, primind niște traume ușoare. Dacă nu era Orlando, Cecil cu siguranță deceda, fiind lovit de trenul care se deplasa cu o viteză mare.

Lui Cecil deja i se spusese că trebuie să renunțe la câine, deoarece era deja prea bătrân pentru a-și face slujba de ghid, și după 11 ani de serviciu Orlando merita să fie pensionat. Însă, după acest caz, lui Cecil i s-a permis să-și lase câinele ca un animal de companie. Pentru a-l elibera pe Orlando de la slujbă, bărbatului i s-a oferit un alt câine ghid, un retriever auriu, numit Godiva.

  1. Killian

În anul 2012, Ben și Hope din Charleston, Carolina de Sud, și-au încredințat copilul unei bone pe nume Alexis Khan. Ei i-au verificat ancheta, au făcut un interviu și au rămas mulțumiți, simțind că pot avea încredere în ea.

Însă, după 5 luni de serviciu, câinele perechii, un labrador de culoare neagră numit Killian, a început să se comporte agresiv cu bona și se așeza mereu între ea și copil, de parcă l-ar fi apărat. Comportamentul câinelui a fost notat de pereche, deoarece Killian mereu era prietenos cu oamenii, mai ales cu cei pe care îi cunoștea un timp îndelungat.

Bănuind că ceva nu este în regulă, Ben și Hope au instalat un microfon ascuns în camera fiului, pentru a afla ce se întâmplă în cele 7 ore când ei nu sunt acasă. În aproape toate cele 7 ore de înregistrare copilul plângea în pătucul său.

Alexis îl blestema și țipa la el, poruncindu-i să tacă. Nu l-a hrănit, nu i-a schimbat scutecele și nu l-a mângâiat niciodată. De asemenea, au fost înregistrate lovituri de palmă și sunete ciudate de parcă Alexis ridica copilul în aer și-l cutremura violent. În luna septembrie a anului 2013, bona a fost închisă.

  1. Kankuntu
Foto: candogseat-this.com

Antreprenorul, Peter Lee și soția sa Betty călătoreau lumea pe propriul iaht. În anul 2008, ei se aflau la 3 km distanță de malurile Venezuelei. Această țară are o reputație foarte rea. Turiștii aici sunt jefuiți și răpiți zilnic.

Niște pirați înarmați, pe o mică barcă de pescuit, au invadat iahtul și au început să tragă spre Peter. Perechea a fost legată și amenințată.

Câinele antreprenorului, Kankuntu, care a fost adoptat în Gambia, a atacat bandiții, încercând să-și apere stăpânii. Câinele fost împușcat și înjunghiat, iar apoi lăsat să moară pe punte. Kankutu s-a târât până pe o masă de bucătărie și aștepta până bandiții vor părăsi iahtul.

Pirații au golit rapid nava și au plecat, iar Peter s-a grăbit să trateze rănile câinelui și chiar i-a scos un glonț din picior. Familia s-a îndreptat spre cea mai apropiată insulă și l-au dus pe Kankutu la o clinică veterinară.

Din fericire, Kankutu a rămas în viață. Până în prezent câinele își apără stăpânii și iahtul, fiind gata să atace oricare răufăcător, riscându-și viața.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.