TOP-10: Cele mai excepționale mausolee din toată lumea

0
2431

Monumentele funerare, care au apărut încă în secolul IV î.Hr., s-au răspândit pe larg, ajungând până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Mausoleele sunt faimoase și astăzi,  evidențiindu-se printre morminte cu mărimile sale imense și designul unic. 

Astăzi, vă vorbim despre TOP-10 – cele mai excepționale mausolee construite vreo dată.

  1. Mahabat Maqbara, India

De-a lungul unui drum aglomerat din Junagadh, poate fi văzut un mausoleu indian puțin cunoscut, însă foarte frumos din punct de vedere arhitectural. O combinație excelentă de design gotic și ornamente islamice. Complexul Mahabat Maqbara și astăzi este considerat o taină pentru indieni.

Această construcție este mormântul vizirului Bahaduddinbhai Hasainbhai, unul dintre cei mai importanți aristocrați din curtea lui Nawab Mahabat Khan al II-lea a Junagadh. Construcția complexului a fost începută în anul 1892 de succesorul nobilului, Bahadur Khanji.

Punctul culminant al deceniilor de muncă a devenit sculptarea pereților cât interiori, atât și exteriori, construcția arcadelor, ferestrelor în stil francez, coloanelor și ușilor de argint incomparabil de frumoase. Moscheile învecinate sunt înconjurate de scări în formă de spirală. Ambele construcții au câte un acoperiș în forma unor cupole.

  1. Mausoleul lui Lenin, Rusia

Mausoleul lui Lenin este situat în Piața Roșie din centrul Moscovei, și până în prezent, este locul unde se odihnește Vladimir Lenin. Corpul lordului revoluției este expus în fața vizitatorilor aproape din ziua în care a decedat, anul 1924, cu mici excepții în perioadele de război.

După două zile de la moartea lui Lenin, arhitectului Alexei Sciusev i s-a comandat să construiască o un mausoleu care ar permite vizitatorilor să vadă corpul cadavrului. Atunci, lângă zidul Kremlinului, în Piața Roșie, a fost construit un mausoleu de lemn, până când mai târziu, patologul Alexei Ivanovici Abrikosov nu a determinat că trupul poate fi păstrat pe o perioadă mai lungă de timp. În anul 1930, trupul lui Lenin a fost mutat într-un nou mausoleu de marmură, porfir, granit și labradorit.

  1. Taj Mahal, India

Împăratul mongolilor Shah Jahan, a construit Taj Mahal în Agra, India, în memoria soției sale care a murit în timpul nașterii în anul 1631. Monumentul alb din marmură cu grădini umbroase, s-a construit mai mult de 15 ani. Mausoleul este considerat unul dintre cele mai frumoase construcții.

  1. Mausoleul Rufina Cambaceres, Argentina

O femeie tânără argentiniană, a intrat în comă în anul 1902 și a fost declarată moartă la vârsta de 19 ani. După câteva zile de la înmormântarea sa, niște lucrători au auzit niște țipete care veneau din mormântul ei. Când mormântul a fost deschis, Rufina era moartă, însă pe fața ei și pe pereți erau niște zgârieturi, cel mai probabil lăsate de ea, în timp ce încerca să evadeze.

Mai târziu, mama sa i-a construit un mausoleu frumos în stilul modern cu niște orhidee sculptate. De și istoria este tragică, fata a cucerit inimile a sute de turiști, și a devenit cunoscută ca „fata care a murit de două ori”.

  1. Mausoleul lui William MacKenzie, Marea Britanie

Mormântul în formă de piramidă de 4,5 metri, a inginerului britanic civil și designerului William MacKenzie, oferă o priveliște neobișnuită cimitirului bisericii Sfântului Andre de pe Rodney Street din Liverpool.

Mausoleul este situat într-o regiune turistică foarte des vizitată din Liverpool. Există o legendă care bântuie aceste locuri. Se spune că MacKenzie se află în interiorul mausoleului, stând la o masă cu o combinație de cărți câștigătoare, pe care o ține în mâinile sale scheletice. Fiind un jucător în cărți pasionat, el și-a pierdut sufletul într-un joc cu diavolul și a decis că dacă nu va fi înmormântat, diavolul nu-și va primi câștigul niciodată.

  1. Mausoleul lui Nicolas Cage, New Orleans, SUA

Faimosul actor, Nicolas Cage, care a devenit motivul multor glume, deja de mult timp este cunoscut datorită comportamentului său excentric cât în fața camerelor, atât și înafara zonei de filmări. Se pare că Nicolas plănuiește să-și mențină reputația și după moarte, judecând după mausoleul în forma unei piramide pe care l-a dobândit de la un cimitir celebru din New Orleans.

Mormântul, de fapt gol, este o piatră de 2,74 kilograme și contrastează distinct cu restul mormintelor, care se distrug deja de mai mult de două secole. Pe piramidă nu este sculptat vre-un nume, însă este  decorat cu o expresie latină „Omni Ab Uno”, care poate fi tradusă ca „Toți provin de la unul”.

  1. Mausoleul lui Enrique Torres Belón, Peru

Lângă un drum prăfuit dintre lacul Titicaca și fosta capitală a statului Peru, Cusco , este situat un mic orășel, Lampa. Acest avanpost colonial, cunoscut mai mult pentru un element mai modern – un mausoleu straniu atașat lângă biserica sa istorică – a  fost întemeiat în secolul XVI.

Lângă templul apostolului Santiago, este situat mausoleul lui Enrique Torres Belón, o peșteră din oase de oameni acoperită cu o replică din „Pieta” lui Michelangelo. Mormântul este căptușit cu schelete agățate de pereți și sute de cranii care au fost exhumate din mormintele unui cimitir local și criptele de sub biserică.

La fundul peșterii este situată o cruce neagră din marmură, iluminarea căreia accentuează umbrele lăsate de „decorațiunile” de pe pereți.

  1. Mausoleul mafioților, Mexic

 

La prima vedere se pare că cimitirul Jardines del Humaya din Culiacan, Mexic, este destul de normal, însă cu cât mai departe intri în el, cu atât mai mult se pare că acest loc este o suburbie bogată cu case de lux de dimensiuni uriașe. De fapt, acestea sunt mausoleele celor mai nemiloși mafioți din Mexic, cunoscuți în întreaga lume.

Se spune că în lumea de dincolo nu poți lua nimic cu tine, totuși mulți încearcă să o facă, și își iau cu ei tot ce e a lor pentru a lăsa, prin urmare, toate bogățiile la poarta vieții de dincolo. Chiar și fiind morți, membrii cartelului Sinaloa continuă să-și arate bogățiile, construindu-și mausolee de lux care sunt cu mult mai scumpe decât casa unei familii de nivel mediu.

Cimitirul Jardines del Humaya a devenit faimos datorită mausoleelor de aici, care reamintesc capele pe care vin să le viziteze turiști din toate colțurile lumii.

Aceste extravagante mausolee uimesc nu doar cu fațadele lor. Potrivit unor rapoarte, multe dintre ele sunt dotate cu facilități moderne, la care mulți mexicani pot doar să viseze, spre exemplu: aer condiționat 24/24, living și dormitoare, bucătării complet dotate cu cele necesare, ferestre antiglonț, sisteme de alarmă și wi-fi, pentru ca familiile și prietenii care îi vizitează să savureze timpul petrecut.

  1. „Beverly Hills al morților” (“Beverly Hills of the Dead”) , Filipine

Moartea nu pune capăt stilului de viață luxos al unora dintre locuitorii bogați chinezi ai Manilei. Ei sunt îngropați de cei apropiați într-un cimitir uriaș cunoscut sub numele de „Cimitirul Chinez al Manilei” (Chinese Cemetery of Manila). Acest loc este o zonă separată, cu multe morminte de dimensiuni mari, dotate cu toate facilitățile moderne.

Mausoleele uriașe  sunt aliniate pe ambele părți ale străzilor din jurul cimitirului, și toate sunt echipate cu cele mai avansate bucătării, băi luxoase și dormitoare elegante pentru membrii familiilor care vin să-i viziteze. Unele mausolee chiar sunt locuite în permanență și se pare că locuitorii nu sunt deloc împotrivă să-și împartă casa cu cei morți.

  1. Mausoleul lui Humayun, India

Acest mormânt, construit în anul 1570, are o semnificație culturală deosebită, deoarece a devenit prima grădină-mausoleu de pe sub-continentul indian. El a inspirat câteva inovații arhitecturale semnificative care au dus la construirea Taj Mahal-ului.

Mausoleul se află pe o terasă largă și are forma unui octogon neregulat cu patru laturi lungi și margini zimțate și este suprapus de o cupolă dublă cu înălțimea de 42,5 m, îmbrăcată cu marmură flancată și corturi (chhatris). Cupolele corturilor centrale sunt împodobite cu plăci ceramice lucioase, iar mijlocul fiecărei laturi este încastrat cu arcade uriașe și câteva arce mici, plasate pe fațade.

Mausoleul lui Humayun este numit și „dormitorul mogulilor” – acolo sunt îngropați mai mult de 150 de membri ai familiei.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.