Este dificil de identificat care este cel mai mare palat din lume, deoarece multe țări folosesc standarde diferite pentru a le aprecia. De fapt, chiar și definiția palatului este un pic ambiguă.
Unele surse spun că un palat adevărat trebuie măcar o dată să fi servit ca loc de reședință pentru rege, în timp ce o altă sursă spune că palatul este o reședință oficială a guvernatorului, șefului de stat (monarhul sau președintele), arhiepiscopului sau episcopului.
Totuși, neprivind la contradicții, există o clasificare generală acceptată de cele mai mari palate din lume, pe care le puteți vedea chiar aici.
De la Palatul Regal din Bruxelles până la Palatul Parlamentului din București, poftim – 25 cele mai mari palate din întreaga lume!
- Palatul Regal din Bruxelles (Royal Palace of Brussels), Belgia
Palatul Regal este reședința oficială a regelui și reginei Belgiei. Este situat în fața Parcului Bruxelles din centrul capitalei și este construit într-un stil arhitectural neoclasic, având o suprafață de mai mult de 33.000m2.
- Palatul Național Mafra (Mafra National Palace), Portugalia
Palatul Național Mafra este un palat-mănăstire monumental, în stil baroc italian neoclasic, cu o suprafață de aproape 40.000m2 și se află în orașul Marfa. În anul 1910 palatul a fost declarat monument național.
- Marele Palat (Grand Serail), Beirut, Liban
Cunoscut și ca Palat al Guvernului, Marele Palat este sediul primului ministru al Libanului. A fost construit în anul 1853 și este o clădire istorică foarte importantă și un exemplu uimitor de arhitectură otomană. Palatul are o suprafață de 40.000m2.
- Palatul Hampton Court, cartierul Richmond Upon Thames, Marea Britanie
Unul dintre cele mai importante palate din Marea Britanie, Hampton Court, are 1000 de camere, 60 de acri (aproape 24 de hectare) de grădini engleze și 750 de acri (303,5 hectare) de parcuri regale. Astăzi, marele palat regal este deschis pentru public. Hampton Court are 47.330m2.
- Palatul Christiansborg, Copenhaga, Danemarca
Palatul Christiansborg a servit ca centru al puterii de stat mai mult de 800 de ani, fiind reședința cât a puterilor regale, atât și a celor parlamentare. Astăzi aici se găsește Parlamentului danez, Biroul Primului Ministru și Curtea Supremă de Justiție. Palatul a fost construit în anul 1928 și ocupă o suprafață de 51.660m2.
- Castelul Windsor, Marea Britanie
A fost construit încă în secolul XI după ce normanzii au cucerit Anglia. Castelul Windsor este cel mai mare și cel mai vechi castel locuit din lume, de asemenea, este și cel mai durabil locuit castel din toată Europa. Windsor este o combinație interesantă de elemente gotice interesante cu un design de arhitectură victoriană și ocupă o suprafață de 55.000m2.
- Palatul de iarnă, Sankt-Petersburg, Rusia
Este situat între Cheiul Palatului și Piața Palatului în zona centrală a Sankt-Petersburgului. Încă din anul 1973 până în 1917, palatul este reședința oficială a împăraților ruși. A fost construit pe o sacră monumentală pentru a reflecta puterea imperiului țarist și ocupă a suprafață de 60.000m2.
- Palatul Regal din Caserta, Italia
Aflat în Caserta, în sudul Italiei, Palatul Regal a fost construit pentru regii Burbon în a doua jumătate a secolului XVIII. A fot inclus în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1997 și este unui dintre cele mai mari palate din lume după volum (2.000.000 m2 ) și al 18-lea după suprafață (61.000m2).
- Palatul Regal Stockholm, Suedia
Se află pe insula Stockholm și este reședința oficială și palatul regal principal al monarhiei suedeze. Palatul are 1430 de camere și ocupă o suprafață de 61.210m2.
- Palatul din Versailles, Franța
Se află la 20 de kilometri sud-vest de la partea central a capitalei franceze și a fost locul de reședință a puterii politice franceze din 1682 până în 1789 (până când familia franceză nu a fost nevoită să se reîntoarcă la capitală după ce a început Revoluția Franceză). Este cunoscut ca simbol al sistemului monarhic absolut și ocupă o suprafață de 67.000m2.
- Palatul Topkapi, Istanbul, Turcia
A fost construit în secolul XV și este unul dintre principalele reședințe ale sultanilor deja aproape de 400 ani. La apogeul existenței sale, palatul a servit casă pentru 4 000 de oameni. Astăzi, acesta este un muzeu și principala atracție turistică din Turcia, având o suprafață de 70.000m2.
- Castelul Praga, Republica Cehă
A fost construit în secolul IX și este unul dintre cele mai vechi și mai masive palate regale din lume. Aici a fost sediul regilor Boemiei, împăraților sfântului Imperiu Roman și președintelui Cehoslovaciei și Republicii Cehe. Palatul este vizitat anual de 1,8 milioane de turiști și are o suprafață de 70.000m2.
- Palatul Buckingham, Londra, Marea Britanie
Se află în orașul Westminster din centrul Londrei, și este o reședință principală londoneză a monarhilor britanici. Palatul are 775 de camere, o grădină mare de 40 de acri (aproape 16 hectare) și o suprafață de 77.000m2.
- Palatul Falaknuma, Hyderabad, India
Falaknuma este un palat masiv care este situat în Hyderabad, capitala statului indian, Telangana și în traducere înseamnă „ca cerul” sau „oglinda cerului”. A fost finisat în anul 1893 și astăzi palatul este folosit ca hotel, având o suprafață de 94.000m2.
- Palatul Quirinal, Roma, Italia
Este situat pe dealul Quirinal, cel mai înalt deal din Roma, și a fost cândva un palat papal, acum fiind reședința președintelui Italiei. Aici au locuit 30 de papi, 4 regi și 12 președinți ai Italiei. Are o suprafață de 110.500m2 și este de 20 de ori mai mare decât Casa Albă din Washington.
- Palatul Regal din Madrid, Spania
A fost finisat în 1755 și este reședința oficială a familiei regale spaniole, însă este folosit doar pentru ceremonii de stat. Are un număr incredibil de camere – 3148 – și la moment este cel mai mare palat din Europa care încă mai este folosit. Are o suprafață de 135.000m2.
- Castelul Ordinului Teutonic din Malbork, Polonia
Inițial a fost construit ca o cetate a Cavalerilor Teutoni, un ordin religios romano-catolic german de cavaleri, dar a slujit și ca reședință pentru regii polonezi. Astăzi, în castel se organizează expoziții și aici se mai află un muzeu. Are suprafață de 143.000m2 și este al 9-lea cel mai mare castel din lume.
- Orașul interzis, Beijing, China
Orașul Interzis este un palat imperial chinez din timpul dinastiei Ming până la dinastia Qing (anii 1420 și 1912). Este situat în centrul orașului Beijing și servește casă pentru împărați și familiile lor, precum și centru ceremonial și politic pentru guvernul chinez. Este alcătuit din 980 de clădiri separate și are o suprafață totală de 150.000m2.
- Palatul Apostolic, Vatican
Se află în Vatican și este reședința oficială a Papei. În clădire se găsesc apartamente papale, diverse instituții ale Bisericii Romano-Catolice, capele private și publice, muzee ale Vaticanului și Biblioteca Vaticanului. Suprafața totală a palatului este de 162.000m2.
- Istana Nurul Imam, Bandar Seri Begawan, Brunei
A fost finalizat în 1984 și costă 1,5 miliarde de dolari americani, servind ca reședință oficială pentru sultanul și guvernul statului Brunei. După ce a fost finalizat, Istana Nurul Imam a fost declarat cel mai mare palat rezidențial din lume construit vreodată. Are o suprafață de 200.000m2.
- Rashtrapati Bhavan, New Delhi, India
Cunoscut anterior ca reședință a viceregelui, astăzi Rashtrapati Bhavan este casa oficială a președintelui Indiei. Este situat la capătul vestic al bulevardului Rajpath din New Delhi și are o suprafață de 200.000m2, fapt pentru care a devenit al 5-lea cel mai mare palat din lume.
- Ak Saray, Ankara, Turcia
Este situat în Ankara și este un palat prezidențial al Turciei. Aici există cel puțin 1150 camere, case suplimentare pentru oaspeți, o grădină botanică, un parc, un centru de conferințe, cameră de monitorizare cu un sistem de comunicații prin satelit și sisteme de comunicații militare, de asemenea și niște buncăre car sunt capabile să reziste la utilizarea armelor biologice, nucleare și chimice. Palatul are o suprafață de 200.000m2.
- Palatul Louvre, Franța
Inițial, palatul Louvre a fost o fortăreață, iar castel a devenit mai târziu, prin secolul XIV când domnea Charles V, și din când în când era folosit de regii Franței ca reședință principală pariziană. Astăzi, o mare parte a palatului este folosită ca muzeu. Louvre ocupă o suprafață de 210.000m2.
- Palatul Hofburg, Viena, Austria
A fost construit în secolul XIII și s-a extins cu mult în comparație cu dimensiunile inițiale. Hofburg este un fost palat imperial în care au locuit unele dintre cele mai influente persoane din istoria Europei și Austriei, inclusiv monarhii din dinastia Habsburgilor și conducătorii Imperiului Austro-ungar. Palatul are 2600 de camere și are o suprafață de 240.00m2.
- Palatul Parlamentului, București, România
Este situat în centrul capitalei, București, și este sediul parlamentului României. Este cel mai masiv și cel mai greu palat din întreaga lume, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume și a patra cea mai mare clădire din lume. Palatul are o suprafață de 330.000m2.
Fotografii: wikipedia.org