TOP-20: Cele mai scumpe bijuterii din lume

0
6269

Arheologii au dovedit că oamenii au creat și au purtat bijuterii de-a lungul a mii de ani. Oamenii deja de mult timp se împodobesc cu giuvaere scumpe și expresive, de la niște mărgele simple și scoici marine până la coroane și brățări înfrumusețate cu pietre prețioase.

De obicei, când este vorba despre bijuterii scumpe ne imaginăm personalități regale și celebrități împodobite cu obiecte din aur, argint și pietre scumpe. Cea mai mare parte a industriei de bijuterii este orientată spre femei, deoarece dacă să fim cinstiți, majoritatea bărbaților, cu excepția celebrităților, pur și simplu nu sunt capabili să combine în stil ceva mai mult decât butoni, ceasuri și verigi.

Totuși, bijuteriile poartă o semnificație pentru fiecare în parte. Un astfel de obiect prețios poate semnifica dragostea (spre exemplu veriga). De asemenea, bijuteriile vorbesc despre statutul oamenilor în societate (spre exemplu colierele de diamante de la Cartier). Giuvaerele pot fi și un obiect de artă, ceva care nu este practic de a fi purtat și ceva care arată mai bine, stând pe la expoziții pentru a demonstra calitatea și designul.

Comparând semnificația, valoarea bijuteriilor și raritatea materialelor folosite pentru a le crea, nu este greu să-ți dai seama de ce ele pot fi și extrem de scumpe.

În acest articol vă vom vorbi despre 20 cele mai scumpe bijuterii din lume. Aici au fost adunate de toate câte puțin, de la coliere și broșe, până la tiare și ceasuri. Și desigur predomină în această listă inele de la cele mai elegante case de bijuterii și de modă din lume, cele mai populare pietre scumpe fiind diamantele, de și printre ele se mai găsesc și pietre, culoarea cărora este extrem de importantă în stabilirea prețului. Veți observa și că în această listă nu există nici vreo bijuterie care a-ți putea să o găsiți la magazinele de bijuterii din apropiere. Majoritatea din noi totuși va continua să poarte bijuterii din aur „simple”, pe când doar cei extrem de bogați și colecționarii de bijuterii își vor putea permite giuvaere rare, care valorează milioane de dolari. Asemenea giuvaere apar rar chiar și pe la licitații, și despre ele urmează să vorbim în acest articol.

  1. Diamantul de culoare roz strălucitoare «Vivid Pink» de la companie «Graff Diamonds» – 11,8 milioane de dolari

Cum veți mai observa în această listă, diamantele de culoare roz sunt foarte scumpe. Nimeni nu știe din ce cauză diamantele roz sunt de culoare roză. Oricare altă culoare a diamantelor și-au primit explicație, însă nu și cea roză. Savanții presupun că această culoare este rezultatul unui șoc seismic care schimbă structura moleculară a acestor pietre foarte prețioase. De aceea, nu este de mirare că prima piatră prețioasă prezentată în acest articol este anume diamantul roz. Elementul central a acestei bijuterii este diamantul roz de 5 carate care are forma unei pernuțe. Calitatea acestui diamant este într-atât de înaltă, încât este considerat o bijuterie de o valoare și frumusețe excepțională. Din fiecare parte are câteva diamante simple care au fost încrustate în platină și aur de 18 carate.

  1. Brățara în formă de panteră Wallis Simpson – 12,4 milioane de dolari

 

Wallis Simpson a devenit cunoscută datorită relațiilor pe care le-a avut cu Edward VIII, care pentru ea s-a dezis de tronul Marii Britanii în anul 1930. În viața sa, Simpson a primit foarte multe cadouri de la Edward, unele dintre care au fost aduse la licitația din anul 2010. Unul din acele cadouri a primit o foarte mare atenție din partea publicului și un preț imens. Este vorba despre brățara în forma unei pantere, creată de firma Cartier. În comparație cu celelalte giuvaere despre care urmează să vorbim, această brățară este într-adevăr una din cele mai deosebite. Corpul panterei este creat din diamante și onix, iar ochii sunt tăiați din două smaralde.

  1. Diadema din smaralde și diamante – 12,7 milioane de dolari.

Această diademă din smaralde și diamante au fost creată cam prin 1900 și aparținea prințesei Katharina Henckel von Donnersmarck aproape toată viața ei. Diadema a fost comandată de soțul ei și se deosebește datorită celor 11 smaralde de forma unor fructe de păr din care a fost creată. Toate aceste smaralde cântăresc 500 carate. Pe lângă faptul că a fost creată din argint, aur și diverse diamante mici, însăși diadema este încrustată cu 11 diamante mari care au forma unor pernuțe.

  1. Colierul cu rubin «Inima Regatului» (Heart of the Kingdom Ruby Necklace) – 14 milioane dolari.

Casa de bijuterii a lui Garrard (House of Garrard) este cea mai veche casă de bijuterii și până în anul 2007 a fost giuvaergiul Coroanei (Crown Jeweller), fiind responsabil pe păstrarea tuturor bijuteriilor Coroanei Britanice. Nu este uimitor faptul că toate giuvaerele create de ei sunt din cele mai prețioase și calitative. Colierul cu rubin «Inima Regatului» este o bijuterie din acest plan. După cum s-ar putea presupune și din numele lui, elementul central al colierului este o inimă  de rubin birmanez de 40,63 carate. Pe lângă piatra prețioasă roșie, colierul este înfrumusețat cu 155 carate de diamante. Nu este destul pentru a uimi? Atunci va fi interesant să aflați și de faptul că colierul poate fi transformat într-o diademă, în caz că cineva ar prefera să fie mai degrabă o prințesă, decât o regină.

  1. Inelul Bvlgari Blue – 15,7 milioane de dolari

Acest inel format din două diamante mari de diferite culori arată neordinar. Elementul principal al acestuia este diamantul albastru triplu tăiat, clasificat ca o bijuterie extrem de frumoasă, cu o greutate de 10,95 carate și  diamantul alb, de asemenea tăiat triplu, care cântărește 9.87 carate. Aceste două diamante se află pe un inel de aur, încrustat cu diamante tăiate în forma unor baghete. Inelul a fost creat la începutul anului 1970 și a fost cumpărat pentru prima dată cu un milion de dolari pentru a fi dăruit unei soții de colecționar european. Însă, când inelul a reapărut la licitații, el a fost apreciat cu 12 milioane de dolari.

  1. Inelul cu diamant albastru a lui Chopard – 16,26 milioane de dolari

Sunteți în căutarea unei verighete și aveți aruncate pe undeva vreo câteva milioane de dolari în plus? O variantă mai perfectă decât inelul cu diamant albastru de la Chopard nu veți găsi. Chopard este o companie cunoscută în toată lumea datorită ceasurilor și bijuteriilor calitative pe care le produc. Diamantele albastre sunt considerate niște pietre foarte rare. De obicei, ele sunt găsite prin apropierea depozitelor de bor, un element care-l ajută să-și primească culoarea albăstrie. Pe lângă diamantul în formă ovală, Chopard a adăugat diamante triedre pe laturi și a pus toată această splendoare pe o fâșie de aur alb de 18 carate, încrustată și cu diamante.

  1. Diamantul galben-strălucitor de la compania Graff Vivid Yellow – 16,3 milioane de dolari

Giuvaergiul englez Laurence Graff și compania lui «Graff Diamonds», sunt niște giganți în lumea bijuteriilor. De aceea, nu este uimitor faptul că avem aici încă o bijuterie a acestei companii. De această dată este vorba despre diamantul galben strălucitor de 100 de carate, pus pe o un inel de aur și încrustat cu diamante mai mici. Piatra prețioasă uriașă a pus un record mondial între diamantele galbene în momentul când a fost adus la licitația Sotheby’s din Geneva. Inițial acesta a fost un diamant nemodificat de 190 de carate, pe care Graff l-a achiziționat din Africa de Sud. A avut nevoie de 9 luni pentru a tăia diamantului forma ideală, pe care astăzi o vedem.

  1. Colierul «Inima Oceanului» (Heart of the Ocean Necklace) – 17 milioane de dolari

Dacă totuși vorbim despre diamante albastre, să nu trecem cu vederea peste următorul giuvaer, care este un exemplu ideal al unei vieți în care predomină arta. În anul 1997, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet au mers la o plimbare pe o navă de croazieră, care s-a sfârșit cu o catastrofă. «Titanic» a naufragiat iar Celine Dion a cântat o melodie care astăzi se asociază cu acel naufragiu și filmul creat pe baza istoriei. Unul din recuzitele legendare ale filmului a fost colierul numit «Coeur de la Mer», pe care eroina principală a preferat să-l salveze mai degrabă decât pe iubitul său, erou jucat de Leonardo DiCaprio, care prin urmare s-a înecat în apele oceanului – glumesc! Dacă serios, după ce filmul a fost lansat, giuvaiergiul Harry Winston a creat o replică a colierului din pietre prețioase reale. În însăși „inima” acestui colier a fost pusă o piatră prețioasă de culoare albastră de 15 carate. Gloria Stewart, actrița care a jucat-o pe bătrânica pe nume Rosa, a venit în acest colier la înmânarea premiului Oscar.

  1. «Frumusețea Albastră a Asiei» (Blue Belle of Asia) – 17,3 milioane de dolari

«Frumusețea Albastră a Asiei» a fost vândută în anul 2014 la licitația Christie’s din Geneva și este al patrulea cel mai mare safir poliedric din istorie. Safirul de forma unei pernuțe, cântărește un pic mai mult de 392,5 carate. El a pus un nou record, fiind cel mai scump safir vândut vreo dată. Mai mult ca atât, de 17,3 milioane nu primiți doar o singură piatră scumpă uriașă. Pe lângă safirul Ceylon, colierul de aur este înfrumusețat cu diamante. Această bijuterie se aseamănă cu o cravată sclipitoare și foarte scumpă «bolo».

  1. Broșa din diamante de la compania Cartier din 1912 – 17,6 milioane de dolari

Această bijuterie este cunoscută ca „broșa de diamante  pentru corsaj din epoca splendidă a Cartierului”. Cum am putea deduce și din denumire, această bijuterie este creată din o mulțime de diamante calitative și prețioase. Broșa a fost creată în anul 1912 în Paris, în atelierul lui Henri Picq. Elementele principale ale broșei sunt 3 pietre scumpe. Cel mai mare dintre ele este diamantul în forma unei pere, care are un pic mai mult de 34 carate. El este completat de un diamant de formă ovală, care cântărește 23,55 carate și de un diamant mai mic de 6,51 carate.

  1. Diamantul de un roz ideal (Perfect Pink Diamond) – 23,2 milioane de dolari

Conform spuselor experților, mai puțin de 10% de diamante roz cântăresc 0,20 carate. Mai mult ca atât, diamantele foarte rar au o culoare curată, fără nuanțe de oranj sau sur. Acest fapt explică de ce adjudecătorul de la casa de licitații Christie’s din Hong-Kong a apreciat diamantul Ideal Roz, care cântărește 14,23 carate, în 23,3 milioane de dolari. În ceea ce ține de mărime și culoare, diamantul într-adevăr este ideal roz. El a pus recordul ca fiind cea mai scumpă bijuterie vândută la vreo casă de licitație din Asia.

  1. Winston Albastru (Winston Blue) – 23,8 milioane de dolari

Această bijuterie care cântărește 13,22 carate, de fapt a fost reclamată și vândută ca inel de căsnicie. Până în 2014, la licitații au fost vândute doar câteva diamante albastre, care cântăreau între 10-12 carate. De aceea, când Winston Blue, care cântărește mai mult de 13 carate, a apărut la licitația Christie’s, experții au considerat că el va fi vândut cu nu mai puțin de 21 milioane de dolari.  Istoria diamantului este tainică, de și majoritatea experților consideră că cel mai degrabă, Winston Blue, a fost găsit în Africa de sud, unde sunt găsite majoritatea diamantelor albastre.

  1. Ceas de la Chopard, 201 carate (Chopard 201-Carat Watch) – 25 milioane de dolari

Da! Acesta e un ceas, însă cu o singură privire îți poți da seama de ce această creație de la Chopard a fost inclusă în acest articol. Compania Chopard, cunoscută datorită ceasurilor de elită pe care le produce, și-a combinat expertiza mecanismelor cu o altă specialitate de-a ei – producerea bijuteriilor – pentru a crea un giuvaer mai deosebit. În linii generale, acest ceas este înfrumusețat cu 874 de diamante de diferite mărimi, cel mai mare cântărind 15 carate. Încă mai mult uimește mecanismul care permite ca trei diamante să se miște, descoperind fața ceasului. Totuși, este evident faptul că cumpărătorul a făcut rost de această bijuterie nu pentru mecanism, ci pentru diamantele care-l acoperă.

  1. Colierul Jadeit Hutton-Mdivani – 27,4 milioane de dolari

Colierul Jadeit Hutton-Mdivani este încă un giuvaer de la Cartier. De-a lungul a mulți ani, Hutton-Mdivani a fost proprietatea unor oameni renumiți. Printre ei se numără  succesoarea lui Woolworth, Barbara Hutton și prințesa Nina Mdivani, care se consideră că ar fi ascuns colierul sub patul de moarte, încercând să-l protejeze de colectorii de datorii. Însăși colierul este creat din 27 de mărgele de jadeit. Un element important este încheietoarea din platină de aur, înfrumusețată cu rubine și diamante.

  1. Bikini de diamant – 30 milioane de dolari

Această lenjerie a fost creată de Susan Rosen și constă din diamante care cântăresc 150 carate și sunt încrustate în platină.  Chiar și după standardele lenjeriei bikini, creația lui Susan este minusculă. Când modelul jurnalului «Sports Illustrated», Molly Sims a pozat în ei în anul 2006, bijuteria a fost criticată. Se spune că Sims a fost șocată când a văzut lenjerie în care urma să pozeze. Ea a fost uimită cât de prețul lenjeriei, atât și de faptul că ea nu acoperea practic nimic.

  1. Diamantul Zoe – 32,6 milioane de dolari

În anul 2015, la licitația Sotheby’s a fost adusă colecția lui Rachel Mellon, soția unui filantrop decedat, Paul Mellon. Elementul principal al colecției era diamantul Zoe. Această piatră scumpă are 9,75 carate și este un diamant de lux. Inițial, experții considerau că el va fi vândut cu aproximativ 15 milioane de dolari. Totuși, briliantul i-a șocat pe mulți, fiind apreciat cu 32,6 milioane de dolari. Din această cauză diamantul a devenit nu doar cel mai scump diamant de culoare albastră, dar și cel mai scump după greutate, 1 carate având prețul de 3,3 milioane de dolari.

  1. Graful Roz – 46,2 milioane de dolari

În anul 2010, lucrătorii licitației casei Sotheby’s, știau că acest inel va fi vândut scump la licitație. Însă, nu și-au putut imagina că el va fi apreciat cu mai mult de 40 milioane de dolari. Inelul a devenit una dintre cele mai scumpe bijuterii din toată istoria. Proprietarul acestui inel încrustat cu un diamant de 24,78 de carate, cândva a fost un giuvaergiu foarte faimos –  Harris Winston. Pe lângă faptul că diamantul are o culoare foarte rară, el a fost considerat unul dintre cele mai bune diamante găsite vre-o dată. În anul 2010, comerciantul de diamante, Laurence Graff a cumpărat piatra prețioasă cunoscută azi ca „Graful Roz”. L-a cumpărat cu aproximativ 27-38 milioane de dolari, pe care lucrătorii de la Sotheby’s sperau să-i primească pentru inel la licitație.

  1. Colierul de diamant „Incomparabilul” (L’Incomparable Diamond Necklace) – 55 milioane de dolari

Al treilea loc în lista celor mai scumpe bijuterii din toată lumea îl are giuvaerul care a pus câteva recorduri. Colierul de diamant „Incomparabilul” a fost creat de o companie faimoasă numită Mouawad. El este considerat cea mai scumpă bijuterie din lume și este înfrumusețat cu cel mai mare și cel mai impecabil diamant, care cântărește 407,48 carate și este cunoscut sub numele de  „Incomparabilul”. Pe lângă diamantul galben uriaș, colierul este înfrumusețat cu mai multe diamante mici care cântăresc împreună 230 carate. Încă mai uimitor este faptul că diamantul galben a fost găsit de o fetiță mică din Republica Congo, în anul 1980, într-o grămadă de bolovane. După ce acest diamant a fost revândut de foarte mulți comercianți de diamante, el a fost studiat și tăiat 4 ani până a obține forma pe care o cunoaștem azi.

  1. Inelul de diamant „Steaua Roz” (Pink Star Diamond Ring) – 72 milioane de dolari

Până în luna noiembrie a anului 2013, „Graful Roz” era considerat cel mai scump inel de diamant, vândut vreo dată la vreo licitație. Apoi a apărut diamantul „Steaua Roz”. Un diamant uriaș, de o formă ovală, care cântărește  59,6 carate. Diamantul a fost tăiat dintr-o piatră prețioasă de 132,5 de carate, care a fost găsit de compania «DeBeers», în Africa. Experții care au fost martorii vânzării diamantului, au spus că mărimea și calitatea pietrei depășește toate diamantele care au existat vreo dată în colecțiile regale din toată lumea. Unii oameni apreciază acest diamant în 83 milioane de dolari – acesta a fost prețul cu care a fost vândut la o licitație. Problema este că, în scurt timp, cel care a cumpărat inelul cu 83 milioane de dolari, Isaac Wolf, a falimentat iar bijuteria s-a întors la licitația Sotheby’s, unde a fost apreciată cu 72 milioane de dolari.

  1. Diamantul Wittelsbach (Wittelsbach -Graff Diamond) – 80 milioane do dolari

 

Pe primul loc în listă se află diamantul Wittelsbach, care a provocat o mulțime de dispute. Această bijuterie inițial a fost o piatră prețioasă albastră de 35,56 carate și a reușit să ajungă cât pe la coroana austriacă, atât și pe la cea bavareză. În anul 2008, un giuvaergiu londonez, Laurence Graff, a cumpărat această piatră prețioasă cu 23,4 milioane de dolari și a modificat-o imediat. Acest fapt a fost criticat de alți giuvaergii. Graff a tăiat aproape 4,5 de carate din diamantul albastru. De fapt, datorită lui, calitatea și prețul acestui diamant s-a ridicat. În anul 2011, s-a aflat că Graff a vândut bijuteria Wittelsbach unui membru al familiei regale al Qatarului cu 80 milioane de dolari.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.