Maison Carrée: un templu roman care s-a păstrat până în zilele noastre (6 foto)

0
3557

Maison Carrée este situat în orașul Nimes din sudul Franței și este unica clădire romană care nu poate fi descrisă de cuvântul „ruine”.

Deși Maison Carrée nu este la fel de impresionant ca Partenon-ul din Atena și nu este la fel de elegant ca Panteonul din Roma, acesta și-a păstrat integritatea designului și o mare parte din ornamentele originale, spre deosebire de multele clădiri antice care de-a lungul veacurilor și-au schimbat de nenumărate ori scopul.

Foto: Lamax/Shutterstock.com

Maison Carrée a fost construit la începutul primului secol. Conform inscripțiilor el a fost dedicat lui Lucius și lui Guy Caesar, nepoții împăratului Augustus care urmau să-i moștenească titlul și averea. Din nefericire ei au murit încă tineri, până ca Augustus să obțină succesul pe care și-l dorea. De aceea împăratul a decis să dedice templul nepoților decedați. Inscripția dedicată lui Lucius și Guy a fost distrusă în mijlocul secolului, cel mai probabil, de oamenii care urau romanii antici ce se închinau familiei împărătești. Abia în secolul al XVIII-lea oamenii de știință au reușit să reconstruiască inscripția, bazându-se pe numărul de găuri în care erau fixate litere de bronz și pe poziția lor pe fațada templului. Începând cu secolul al XIV-lea, aspectul inițial al templului a început treptat să fie restabilit.

Maison Carrée este un exemplu de arhitectură vitruviană. Templul este ridicat deasupra unui podium înalt cu o terasă și care reprezintă aproape o treime din lungimea clădirii, având și șase coloane corintice pe ambele părți. În pereții laterali sunt încorporate mai multe coloane. Deasupra coloanelor, arhitectura este împărțită în două rânduri încastrate de picături de apă pietrificată, în timp ce un ornament în forma unui nucleu separă arhitrava de friză. Interiorul este o cameră simplă fără ferestre, care poate fi accesată intrând printr-o ușă mare.

Cândva templul a fost înconjurat de câteva clădiri construite într-o perioadă mai târzie. Ele au fost demolate în secolul al XIV-lea, oferindu-i templului roman Maison Carrée aspectului acelei clădiri izolate din perioada Romei Antice. A fost restabilită și terasa, după care s-a mai adăugat și un pod nou în stil roman. Următoarea restaurație a avut loc în timpul anilor 1980-1990 și aceasta a ajutat la descoperirea contururilor pieței pe care templul a stat cândva.

În întreaga lume mai există câteva clădiri construite în stilul templului Maison Carrée, precum Biserica Neoclasică Madeleine (Église de la Madeleine) din Paris, Biserica Sfântul Marcellinus (St. Marcellinus Church) din Rogalin, Polonia și Capitoliul statului Virginia din Statele Unite ale Americii.

Foto: Graeme Churchard/Flickr
Foto: Bill Bereza/Flickr
Foto: Guido Andolfato/Flickr
Foto: Graeme Churchard/Flickr
Foto: Graeme Churchard/Flickr

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.