Indiferent de vă este pe plac acest design sau nu, străzile orașului El Alto din Bolivia sunt tot mai mult cucerite de un stil arhitectural destul de controversat.
Noul aspect al orașului cu siguranță diferă de normele acceptate de alte comunități, căci toate aceste forme îndrăznețe și culori aprinse au transformat un loc absolut obișnuit într-o capodoperă modernă cu notițe de vechime. Arhitectul local, Freddy Mamani, a petrecut ultimii 18 ani din viața sa dezvoltând un stil unic pe care l-a numit „Nuevo Andino” (Noii Anzi). Artistul mereu a fost de opinia că El Alto este un oraș prea sumbru, prin urmare Mamani a decis să schimbe situația. Fiecare clădire creată de arhitect este o capodoperă concepută pentru a revigora orașul și a aduce un omagiu culturii antice a acestei regiuni.
Pentru a înțelege și a aprecia ideile arhitecturale îndrăznețe ale lui Freddy Mamani, ar fi bine să aflați mai multe despre istoria orașului și locuitorii acestuia. El Alto este al doilea cel mai mare oraș din Bolivia după capitală și unul dintre centrele țării cu cel mai mari obiective de dezvoltare. Milioane de oameni din suburbii deja s-au mutat aici, de aceea metropola are o nevoie urgentă de o infrastructură bine dezvoltată și un plan urbanistic bine gândit, astfel încât să se adapteze creșterii rapide a populației. Cea mai mare parte a locuitorilor este reprezentată de indienii Aymara, indigenii din zona munților Anzi și platoul alpin Altiplano. Strămoșii acestora au locuit aici cu mult înaintea sosirii incașilor în secolul al XV-lea și conchistadorilor spanioli care au ocupat aceste teritorii în secolul al XVI-lea.
Fiind colonizați de sute de ani, cultura poporului indigen a fost grav afectată, iar localnicii au fost suprimați cu cea mai mare cruzime în numele asimilării. În zilele noastre, culorile și formele tradiționale ale poporului Aymara sunt reînviate într-o formă ce nu poate fi ignorată prin intermediul lucrărilor arhitectului Mamani. Clădirile proiectate și construite de el, precum și construcțiile care au apărut în oraș după modelul creat de el, se numesc cholet. Acest cuvânt combină două concepte, chalet (casă în munți, vilă) și cholo (indian latino-american).
Foto: Yuri Segalerba
Într-un asemenea cholet, la primul nivel sau în parter există spații comerciale pentru magazine, restaurante sau centre de servicii, la etajul doi de regulă se află o zonă comună, la al treilea câteva apartamente rezidențiale, iar la al patrulea este reședința proprietarului clădirii. Toate camerele se disting prin proporții asimetrice, detalii geometrice excepționale, modele și motive care se găsesc pe ruinele orașului civilizației Aymara, Tiwanaku, care a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Apropo, vechiul oraș al indigenilor se află la doar 60 de kilometri distanță de orașul El Alto. Mamani a proiectat și a construit deja aproximativ 70 de clădiri neobișnuite doar în orașul El Alto și aproape 100 în întregul stat Bolivia.
Mulți critici consideră că aceste construcții arată urât, dezgustător sau chiar hidos, însă cholet-urile arhitectului Mamani cu siguranță nu au fost construite pentru asemenea „profesioniști”, și el fără îndoială nu are nevoie de aprobarea unor străini pentru a se bucura de munca pe care o efectuează. Probabil stilul arhitectului nu este potrivit pentru toată lumea, însă atâta timp cât tot mai multe orașe devin tot mai sumbre și își pierd identitatea culturală, unele idei mai neobișnuite oferă o speranță că frumusețea are să se întoarcă, spulberând standardele fără milă. El Alto cu siguranță în curând va deveni un adevărat magnet pentru turiștii care vor vizita acest loc doar de dragul unor fotografii neobișnuite făcute pe fundalul creațiilor arhitectului Mamani.