TOP-10: Recorduri geografice mondiale

0
2948

Ce comun există între iubitorii de natură, turiști și cei ce caută aventuri? Toți ei știu să aprecieze frumusețea naturii, și nu în zadar. Nu trebuie să fii un naturalist în toată firea pentru a prețui bogățiile naturale ale planetei noastre. La urma urmei, doar aflându-ne în mijlocul ei putem să o mulțumim pentru lumea interesantă și tainică în care ne-a oferit și nouă un loc.  Aici o listă cu cele mai remarcabile locuri geografie din lume.

  1. Cel mai înalt punct de pe planetă

 

Probabil v-ați dat seama că este vorba despre Everest – cel mai înalt punct de pe glob. Înălțimea Everestului este de 8844 metri deasupra mării. Acest vârf de munte este introdus în lista locurilor care urmează să fie cucerite a oricărui aventurier. Vârful a fost descoperit în anul 1850 și a fost numit în cinstea inspectorului general, George Everest, care, de fapt nu l-a văzut niciodată. Ironic, nu? Ideea  „romantică” de a cuceri Everestul nu este una ușoară de înfăptuit. Mulți aventurieri și-au pierdut viețile, încercând să o facă.

  1. Cel mai jos punct de pe planetă

 

Cel mai jos punct de pe planetă este Marea Moartă, care se află la 434 metri mai jos de nivelul mării. Mai mult ca atât, în ultimii 40 de ani ea s-a coborât încă mai jos (cu aproape 25 metri). Unul dintre cele mai interesante fenomene ale Mării Moarte este înflorirea algelor roșii, din cauza cărora ea momentan își schimbă culoarea. Acest fenomen a avut loc în anul 1980 și în 1992.

  1. Cel mai nordic punct de pe planetă

 

Nu. Nu este Polul Nord. Dacă să considerăm după întregul glob pământesc, ar fi Polul Nord, însă nu și dacă considerăm după pământ uscat – deci, cel mai nordic punct de uscat este insula Kaffeklubben (Groenlanda). Aceasta este situată în Oceanul Arctic de nord, la 443,3 kilometri de Polul Nord și a fost pentru prima dată descoperită în 1900 de Robert Peary (un explorator american al Arcticii). Denumirea i-a fost pusă de către un explorator dac, Lauge Koch. Cât de straniu nu ar suna, însă Kaffeklubben se traduce din limba dacilor „Cafe-club”. Astăzi, puțini pot explica de ce insula a fost numită de către Lauge astfel.

  1. Cel mai sudic punct de pe planetă

 

De data aceasta într-adevăr este vorba despre Polul Sud din Antarctica. Acest loc se află la doar 100 metri mai sus de nivelul mării, deși învelișul de gheață ajunge la 2700 metri. Un lucru interesant este că la Polul Sud puteți urmări apusul și răsăritul doar o singură dată pe an – în septembrie și martie.

  1. Cea mai îndepărtată insulă de pământ

 

Insula Bouvet este una dintre cele mai singuratice insule de pe planetă. Este situată în zona sudică a Oceanului Atlantic și este considerată un teritoriu al Norvegiei. Este o insulă vulcanică, iar zona centrală a acesteia este acoperită cu gheață. De fapt, insula este un vulcan uriaș adormit. Pentru prima dată, insula a fost descoperită de către exploratorul francez Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier la 1 ianuarie a anului 1739, iar mai târziu a fost numită în cinstea lui.  Insula este nelocuită, ocupă o suprafață de 59 kilometri pătrați și are o înălțime de 935 metri deasupra nivelului mării.

  1. Cea mai mare insulă

 

Cea mai mare insulă din lume este Groenlanda – ocupă o suprafață de 2 166 086 kilometri pătrați. La început, insula era proprietatea Daniei, însă din anul 1979 și până în prezent este un stat aparte cu propria conducere și parlament. Din cauza condițiilor climatice extreme, insula are o populație de doar 57 000 de oameni. O mare parte a insulei este acoperită de gheață, care în unele locuri poate avea o grosime de 4 kilometri. De și resursele de pește sunt practic epuizate, topirea ghețarilor descoperă noi resurse minerale ușor accesibile, oferind populație o nouă sursă de alimentare.

  1. Cel mai adânc râu

 

Cel mai adânc râu din lume este râul Congo, care se află în zona centrală de vest a Africii și se scurge în Oceanul Atlantic. În unele locuri, adâncimea poate ajunge la 220 metri. Congo este al doilea cel mai lung râu din Africa, după Amazon. Cândva, râul era cunoscut sub numele Zair. Lungimea totală a râului este de 4700 kilometri.

  1. Cea mai sudică insulă

 

Nii-jima este o mică insulă vulcanică din Marea Filipinelor. Ea a apărut în urma unei erupții vulcanice la sfârșitul lui noiembrie a anului 2013, la 163 kilometri spre sud de Tokyo. Această insulă este o dovadă a faptului că suprafața planetei se schimbă mereu, însă, neprivind la faptul că majoritatea credeau că insula va dispărea curând, ea a rămas pe loc.

  1. Cea mai lungă rețea de peșteri

 

Rețeaua de peșteri Mammoth-Flint Ridge se află în statul Kentucky. Este cea mai lungă rețea de peșteri din lume și ocupă o suprafață de 52 830 hectare, care este de două ori mai mare decât rețeaua de peșteri subacvatice din San-Autun din Mexic. Este un sistem pe peșteri stabil și s-a format într-un strat de calcar. La momentul actual au fost cercetate doar 630 kilometri din rețeaua de peșteri, însă în fiecare an numărul se mărește.

  1. Cel mai îndepărtat de centrul pământului punct

Nu. Nu este Everest. Cel mai îndepărtat punct de centrul pământului este vârful Chimborazo – un vulcan inactiv din Ecuador. Înălțimea muntelui este de 6268 metri, și chiar dacă nu este cel mai înalt munte din lume, faptul că este situat la ecuator îi face vârful cel mai îndepărtat punct de centrul pământului. Cu toții știm că pământul este un pic turtit la poli, deci la ecuator pământul este mai gros decât în celelalte zone ale planetei.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.