TOP-25: Lucruri pe care nu le-ai știut despre urșii polari

0
92

Ursul polar cu siguranță este unul dintre cele mai uimitoare animale de pe planetă. Despre acest fapt vorbește însăși mediul extrem în care ei reușesc să supraviețuiască.  Cu toții știm că urșii polari, îndeosebi cei mici pot fi adorabili, însă mulți nici măcar nu-și dau seama cât de deștepți și descurcăreți ei pot fi. Există o mulțime de lucruri despre aceste animale masive care merită să fie știute. Aici câteva dintre ele, care cu siguranță vă vor captiva atenția.

  1. Neprivind la faptul că urșii polari sunt născuți pe uscat, cea mai mare parte a vieții lor ei o petrec în ape. Denumirea științifică a acestora este Ursus Maritimus care înseamnă urs maritim.

  1. Se consideră că urșii polari au provenit de la urșii bruni cu aproximativ 5 milioane de ani în urmă. Ei și-au dezvoltat niște abilități unice care le permit să populeze regiunile reci ale Arcticii.

  1. Neprivind la faptul că urșii polari deja au devenit o specie aparte, ei încă pot să se reproducă cu urșii bruni și să dea viață unor ursuleți hibrizi de grizzly și urs polar. Acest fenomen apare cât în sălbăticie, atât și în captivitate, însă extrem de rar.

  1. O caracteristică a ursului polar este blana albă, însă aceasta este doar o aparență. De fapt, firișoarele lor de păr sunt niște tuburi goale care reflectă lumina ce-i înconjoară.

  1. Totuși, uneori ei pot avea o nuanță de galben sau verde. Blana ursului poate fi galbenă din cauza vârstei sau a murdăriei, și verde din cauza algelor care cresc în ea, în caz că ursul se află în condiții calde și neprielnice pentru o creatură polară.

  1. Încă un lucru vizavi de culoare: de fapt pielea lor este neagră. Acest lucru îi ajută să-și mențină căldura corpului.

  1. Limba lor este de asemenea pigmentată, în mare parte din cauza cantității de sânge care circulă în ea. Uneori limba unui urs polar poate avea o culoare de albastru închis.

  1. Datorită faptului că oamenii nu activează în arealul de viețuire a urșilor polari (după cercul polar), ei și-au păstrat diapazonul de trai mai mult ca oricare alt prădător din lume. Totuși, neprivind la acest fapt, el este considerat un animal vulnerabil, deoarece în lume au mai rămas doar 20000-25000 de urși polari.

  1. Luând în vedere faptul că un mascul de urs polar mediu cântărește până la 700 kilograme și crește la până 3 metri în lungime, cel mai mare prădător înregistrat vreo dată a avut 1002 kilograme. Era un mascul și a fost împușcat în Alaska de nord-vest în anul 1960.

  1. Ursul polar este un înotător excelent și adesea poate să înoate în decursul a câteva zile. Odată, un urs a înotat neîncetat timp de 9 zile în apele reci ale mării Bering, parcurgând 687 de kilometri pentru a ajunge la niște ghețari departe de pământ. De obicei, un urs polar înoată cu viteza de 10 kilometri pe oră.

  1. De obicei, urșii polari au un mers greoi de 5,6 kilometri pe oră. Totuși, neprivind la mărimile lor gigantice, ei pot alerga cu o viteză de 40 kilometri pe oră.

  1. De și urșii polari sunt cei mai mari prădători din lume, puișorii lor adorabili se nasc mai mici chiar decât un copil de om. De asemenea, ei sunt mai ingenioși, deoarece se învață foarte rapid să stea total nemișcați pentru a nu speria prada pe care mama lor o vânează.

  1. În timpul vânătorii de foci (cea mai des vânată pradă a lor), urșii polari folosesc o gamă largă de metode inteligente. Se presupune că ei își astupă nasul negru cu labele pentru a nu fi observați în zăpadă.

  1. Urșii polari își folosesc simțul mirosului extrem de ascuțit pentru a identifica gaura prin care respiră foca și se așează în liniște aproape pentru a o înșfăca când aceasta va ieși din ascunzătoare. Ursul simte când foca răsuflă și uneori chiar își bagă laba în ascunziș pentru a scoate foca deasupra gheții.

  1. Urșii polari sunt obsedați de curățenie. După ce iau masa ei pot să-și curețe și să-și îngrijească blana timp de 30 de minute pentru a se asigura de faptul că nici o murdărie sau vreo bucată de mâncare nu a rămas pe ea.

  1. După ce au mâncat și și-au curățat blana, urșii polari iubesc să se odihnească, adesea în niște poziții haioase, asemănătoare cu cele omenești.

  1. Urșii albi sunt unica specie de urși care nu hibernează. Ei sunt activi anul întreg.

  1. De fapt, datorită construcției biologice, urșii polari au sângele cald, Temperatura corpului lor, de obicei se menține la 31°C. Uneori, ei chiar evită mișcările și efortul în plus pentru a nu se supraîncălzi.

  1. Unii cercetători consideră că intelectul urșilor polari este la fel ca cel al maimuțelor, datorită metodelor ingenioase de a vâna, iscusinței și abilității de a-și schimba comportamentul în dependență de problemele ecologice.

  1. Dacă un urs polar nu poate prinde vreo pradă în decurs de 7-10 zile, metabolismul lui încetinește și el în cepe să ardă grăsimile în plus până nu prinde următoarea pradă.

  1. Urșii polari au un simț al mirosului foarte ascuțit. Ei pot detecta gheața în care se ascund focile de la o distanță de 32 kilometri și, de asemenea pot să identifice gaura pentru respirație a focilor, chiar dacă acestea nu se află acolo.

  1. Din cauza că ghețarii se topesc, savanții presupun că 2/3 din populația acestor specii va dispărea până în anul 2050.

  1. Din fericire, eforturile depuse pentru protecția acestor animale au condus la restricții în ceea ce privește vânătoarea sportivă a acestor animale, de aceea, să sperăm că populația urșilor polari nu va scădea atât de rapid. Urșii polari și-au primit chiar propria zi – 27 februarie, Ziua Internațională a Ursului Polar.

  1. Neprivind la faptul cu urșii polari sunt niște strategi foarte buni în vânătoare, doar 2% din atacurile lor finisează cu succes.

  1. De obicei, vulpile arctice sunt prada urșilor polari, însă în Canada a fost înregistrat un caz când acești doi erau într-o relație strânsă de prietenie. Ei se jucau împreună iar ursul chiar își împărțea hrana cu mica vulpiță.