TOP-12: Cele mai deștepte animale ale planetei noastre

0
2320

Animalele sunt cele mai uimitoare creaturi ale planetei noastre. Există atât de multe specii, încât este foarte dificil să le evaluezi abilitățile intelectuale după merit. La urma urmei, animalele se conduc în mare parte de instinctele, pe care le-au dezvoltat de-a lungul multor secole, încercând să supraviețuiască. Și din această cauză este foarte dificil să le apreciezi adecvat intelectul. Încă mai mult complică lucrurile oamenii, care vor să antropomorfizeze abilitățile animalelor, notând în ele semne ale intelectului uman. Totuși, există și animale care corespund ultimei categorii, răspunzând la majoritatea criteriilor de dezvoltare intelectuală, pe care oamenii atât de pasionat le caută. Astăzi vă propunem să faceți cunoștință cu 12 cele mai inteligente animale ale planetei noastre, care au fost selectate nu doar după criteriile omenești, dar și după capacitățile care au fost create de natură și moștenite de la strămoși.

  1. Șobolanii

De obicei, șobolanii sunt considerați niște animale scârboase și purtătoare de boli. Ei locuiesc în jgheaburi, se deplasează prin rețelele de canalizare și se hrănesc din gunoaie. De fapt, toate acestea nu sunt deloc departe de adevăr, căci anume șobolanii au fost cei care au răspândit ciuma, care au omorât o mulțime de oameni. Însă, pe lângă toate aceste lucruri negative, șobolanii sunt niște creaturi incredibil de inteligente. Acest fapt se observă mai ales în situațiile când este vorba de adaptare. Șobolanii vor trăi și vor progresa în orice condiții. Pe lângă această deosebire, ei mai au și o memorie foarte bună.

  1. Veverițele

Deși veverițele nu se prea deosebesc de restul animalelor, capacitatea lor uimitoare de a colecta și stoca hrană pentru iarnă ne-a atras atenția. Veverițele au devenit într-atât de bune în acest domeniu, încât au dobândit niște tehnici deosebite de a minți și de a se deghiza, fapt care le permite să fure hrana altor animale. Cercetările au arătat că veverițele știu foarte bine să prezică comportamentul altor animale, într-un așa mod facilitând procesul jafului. Pe lângă astea, aceste rozătore au o memorie aproape perfectă, creându-și propriile hărți ale zonei și marcându-și locul unde și-au ascuns hrana.

  1. Ciorile

Ciorile sunt unele dintre cele mai deștepte păsări din lume. Ele au învățat câteva moduri de adaptare de la păsările care există mai mult timp decât ele. În plus, ciorile știu excelent să utilizeze instrumentele de tipul frunzulițe, crenguțe și pietricele. Pe lângă toate acestea, ciorile se pricep excelent în conflictele sociale și iubesc să le folosească pentru binele propriu.

  1. Ratonii

Acești bandiți „mascați” sunt considerați niște dăunători adevărați, luând în considerație gunoiul pe care aceștia îl împrăștie pe toată grădina dacă sunteți destul de nenorocos pentru a-l avea ca oaspete noaptea. Cu toate acestea, pe lângă natura lor dăunătoare, aceste animale se disting prin inteligență și ingeniozitate. Ei sunt capabili să rezolve calitativ sarcini complexe și să folosească instrumente. La urma urmei, cum credeți că ratonul a reușit să deschidă coșul de gunoi, dacă nu folosindu-și inteligența? Printre altele, ratonii sunt foarte sociabili, fapt care le permite să-și anunțe puii când aceștia pot să iasă din ascunziș.

  1. Pisicile

Cu toții știm că pisicile nu sunt doar deștepte, dar și foarte șirete. Deși ele pot fi învățate să îndeplinească comenzile la fel ca și câinii, pisicile se adaptează mai bine la mediul înconjurător. Dacă prin apropiere este mâncare bună și un loc perfect pentru a nopta, pisicile îl vor alege fără îndoială. După natură – pisicile sunt animale singuratice. Acest caracter, combinat cu un instinct de autoapărare perfect, le-a permis pisicilor să se adapteze cu ușurință la toate condițiile din lumea înconjurătoare.

  1. Elefanții

Elefanții înțeleg perfect cine sunt și ce loc ocupă în lume, de aceea ei au fost plasați într-o categorie aparte de animale. Ei sunt capabili să arate simpatie și nu doar pentru reprezentanții din aceeași specie, dar și pentru alte specii de animale. Cel mai uimitor talent al acestui gigant este capacitatea de a se recunoaște în oglindă. Acest fapt dovedește că ei sunt conștienți de propria existență în lumea înconjurătoare.

  1. Caracatițele

Una dintre cele mai deștepte vietăți ale mării este caracatița. Ea este un vânător talentat, care știe să planifice strategii complexe pentru ambuscade eficiente. Caracatițele, la fel ca elefanții, și-au demonstrat conștiința și au arătat că știu să utilizeze micile instrumente și să proceseze informațiile  vizuale. Curiozitatea și dorința de a nu se plictisi este un element comun dintre o caracatiță și un om. Deși, intelectul caracatiței nu a fost studiat în întregime, nu există nici un dubiu vizavi de faptul că ele sunt unele dintre cele mai inteligente viețuitoare marine și, probabil, cele mai inteligente nevertebrate din lume.

  1. Câinii

Câinii sunt interesanți prin faptul că intelectul lor variază de la o specie la alta. În ciuda acestei diferențe, fiecare câine, fără excepție, este ascultător și poate fi ușor dresat. Capacitatea câinilor de a reacționa la comenzi și de a le îndeplini a adus oamenii de știință la concluzia că intelectul lor este mai emoțional decât cel al altor specii de animale. Din această cauză câinii adesea tânguiesc împreună cu stăpânii. Unele cercetări au arătat că aceste animale sunt capabile să se recunoască pe sine și alți câini în fotografii.

  1. Delfinii cu botul gros

Delfinii cu botul gros au unul dintre cele mai mari creiere din lumea animală. Acest fapt le permite să folosească cele mai complexe metode de comunicare socială cu rudele, folosind o limbă. În plus, ei folosesc câte un nume pentru fiecare membru al grupului.  Delfinii sunt capabili să-și învețe puii lucruri care au fost învățați însăși și să folosească laudele și recompensele în caz de succes. Probabil cel mai remarcabil aspect al intelectului delfinului este capacitatea de a se recunoaște în oglindă, fapt care demonstrează că aceste animale au conștiință.

  1. Purceii

Studiile arată că un purcel de vârstă medie are același nivel de dezvoltare intelectuală ca un copil de 3 ani. Ironic este faptul că purceii sunt de fapt niște animale care iubesc curățenia chiar mai mult decât majoritatea animalelor domestice. În timpul cercetărilor din anul 1990 a fost evaluat intelectul purceilor și capacitatea acestora de a crea amintiri complexe. Animalelor li s-a arătat pe un ecran un set de figuri, după care li s-a cerut să restabilească ordinea figurilor, folosindu-și botișorul. Apropo, acest experiment s-a făcut și cu cimpanzeii, iar rezultatele au fost asemănătoare.

  1. Cimpanzeii

Setul de gene al cimpanzeilor este 98% asemănător cu cel uman, de aceea ar fi logic să presupune că ei sunt cele mai inteligente animale din lume. Ei sunt familiarizați cu abilitatea de a utiliza micile instrumente și sunt capabili să-și ajusteze teritoriul după sine. În timpul cercetărilor din laboratoare, cimpanzeii și-au demonstrat conștiința de sine, empatia și mila față de alte animale. Cel mai mult au uimit cercetările memoriei cimpanzeilor, în urma cărora s-a aflat că memoria lor este mai bună chiar decât cea a omului.

  1. Oamenii

Suntem și noi animale, nu? De aceea am decis să includem și omul în această listă. E destul să arunci o privire asupra lumii înconjurătoare, pentru a-ți da seama că omul este cel mai deștept animal din lume. Capacitățile sociale, spectrul emoțional și capacitatea de a crea și de a dezvolta obiecte dovedește că omul este superior tuturor speciilor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.