TOP-25: Curiozități despre râul Amazon și pădurea amazoniană

0
9625

Râul Amazon este un loc uimitor, iar în pădurile și apele acestuia se ascund mii de lucruri interesante, despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu-și dau seama. Ați știu că o mare parte din resursele de apă potabilă din lume se află în Amazon? Acest râu este cel mai mare din lume din punct de vedere al ariei bazinului și al plenitudinii.

Știați că în pădurile tropicale ale Amazonului trăiește cea mai mare parte din milioanele de specii de plante și animale din întreaga lume? Amazon deține fondul genetic mondial.

Râul Amazon este într-atât de mare, încât adânc în pădurile sale încă mai trăiesc triburi care nu au contactat cu civilizația modernă. Și aceasta este doar o mică parte din toate lucrurile uimitoare, care fac din râul Amazon unul dintre cele mai unice locuri din lume.

Istoria Amazonului nu este mai puțin uimitoare. În lume există doar câteva lucruri la fel de interesante și intrigante pentru oamenii de știință precum pădurile tropicale ale Amazonului. În acest articol au fost selectate 25 de curiozități despre râul Amazon și pădurile amazoniene, pe care suntem siguri că nu le-ați știut.

  1. Recent, în pădurile râului Amazon a fost descoperită o specie de furnici oarbe, pe care oamenii de știință le consideră descendente directe ale primilor specii de furnici.

  1. Unele specii de furnici care locuiesc în pădurile amazoniene atacă coloniile de furnici învecinate și iau în robie alte furnici.

  1. Înotătorul sloven Martin Strel este primul om care a înotat de-a lungul întregului râu, în fiecare zi parcurgând câte 80 de kilometri timp de mai mult de două luni.

  1. În fiecare an, timp de trei săptămâni, luna plină cauzează un val de flux, care în fiecare noapte se mișcă împotriva curentului. Unii surferi reușesc să prindă valul și să parcurgă pe el mai mult de 10 kilometri.

  1. Sub Amazon, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri, se scurge un alt râu care a fost numit Hamza. El este cu mult mai larg și la fel de lung ca Amazon.

  1. 20% din tot oxigenul de pe Terra este produs de pădurea amazoniană.

  1. Deși în trecut foarte multe expediții au încercat să găsească orașele antice ale pădurii râului Amazon, care, după zvonuri, erau bogate în aur, oamenii de știință au început să se îndoiască că vreo civilizație ar putea prospera în asemenea condiții dure și pe un astfel de pământ sterp.

  1. Oamenii de știință au găsit dovezi că solul artificial Terra preta există și acesta acoperă niște zone ample ale Amazonului. Ei consideră că oamenii civilizațiilor antice acopereau solul cu Terra preta, care este bogat în substanțe nutritive și care le permitea să-și ridice case și să se ocupe cu agricultura.

  1. Juliane Koepcke a ajuns în adâncul junglelor râului Amazon, când avionul în care aceasta se afla s-a prăbușit. Toți pasagerii, care erau 91 la număr, au murit, iar domnișoara de 17 ani, timp de o săptămână și jumătate a cutreierat jungla până a reușit să ajungă la civilizație.

  1. Se consideră că în regiunea Amazonului viețuiesc 2,5 milioane de insecte și cea mai mare parte din ele se presupune că locuiește sub bolta de frunze.

  1. În pădurile Amazonului încă mai locuiesc triburi care nu au contactat cu civilizația, iar unii oameni de știință consideră că mai bine ar fi dacă nu s-ar face legătura cu ei.

  1. Există o teorie că Amazon este de fapt o livadă uriașă, care a rămas de la civilizațiile care au populat acest teritoriu cu aproape 3 000 de ani în urmă.

  1. Din râul Amazon se scurge în Oceanul Atlantic o cantitate de apă dulce într-atât de mare, încât desalinizează apa din ocean la 160 de kilometri.

  1. Gura râului Amazon este într-atât de mare, încât apele ei, ajungând în Oceanul Atlantic, spală malurile insulei Marajo. Mărimea acestei insule este aproximativ egală cu suprafața Elveției.

  1. Cândva râul Amazon se scurgea în Oceanul Pacific, însă și-a schimbat sensul în direcția opusă.

  1. În pădurile Amazonului a fost descoperită o ciupercă microscopică (Pestalotiopsis microspora), care poate supraviețui, consumând doar plastic, mai precis poliuretan. Uimitor este faptul că acesta poate exista în absența oxigenului.

  1. Debitul hidrografic al râului Amazon este mai mare decât cel al următoarelor 8 râuri la un loc.

  1. Cândva Henry Ford a construit în pădurea amazoniană un sătuc pentru lucrătorii care strângeau roadele copacului de cauciuc. Astăzi Fordlandia este un orășel-fantomă abandonat.

  1. În apele Amazonului locuiește un pește numit Arapaima, care cântărește aproximativ 136 de kilograme. El este acoperit cu mai multe nivele de solzi, structura cărora le permite să supraviețuiască în vecinătatea peștilor piranha.

  1. Oamenii de știință au descoperit că, în fiecare an, din cauza furtunilor de praf din bazinul Baudela, situat în deșertul Sahara, de-a lungul Atlanticului până în bazinul Amazonului, se transportă 40 de tone de praf.

  1. Fluxul zilnic al râului Amazon este egal cu cantitatea de apă care este nevoie pentru a aproviziona pentru 12 ani New Yorkul.

  1. Amazonia are o biodiversitate într-atât de bogată, încât pe un singur tufiș se pot afla mai multe furnici decât pe Insulele Britanice.

  1. Numele râului a fost ales de conchistadorul spaniol Francisco Orellana, al cărui echipă a văzut un trib de războinice legendare și a luptat cu ele. Inițial, el vroia să numească râul în numele său, însă, după luptă, s-a oprit la denumirea de „Amazon”, comparând războinicele cu femeile amazoane din mitologia greacă.

  1. În pădurile amazoniene cresc mai mult de 3 000 de tipuri de fructe. Pentru o comparație, în țările occidentale cresc aproximativ 200.

  1. În pădurile tropicale ale Amazonului locuiesc mai mult de jumătate din cele 10 milioane de specii de pe planetă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.