TOP-25: Curiozități despre Cuba – Insula Libertății

0
3597

Cuba este cea mai mare insulă din Marea Caraibelor, având o suprafață de 110 mii de kilometri pătrați și o populație de peste 11 milioane de oameni. Cuba este probabil una dintre cele mai des discutate state ale secolului XX și este cunoscută datorită regimului comunist și personalităților revoluționare legendare, în principal – liderul țării Fidel Castro, care a activat aici mai mult de jumătate de secol (1959 – 2011). O altă personalitate foarte celebră este comandantul Revoluției Cubaneze, Ernesto Che Guevara.

Cuba este faimoasă nu doar pentru situația socio-politică din țară, dar și pentru cele mai bune din lume trabucuri și cele mai calitative romuri. De asemenea, o atenție aparte merită automobilele clasice ale Cubei, dar și peisajele care sunt unele dintre cele mai frumoase din lume și sunt vizitate de o mulțime de turiști anual. Iată motivele pentru care Cuba mereu a fost o destinație turistică excelentă.

Dacă plănuiți să vizitați această frumoasă insulă, sau pur și simplu doriți să aflați mai multe despre ea, aici 25 de curiozități despre statul cubanez.

  1. Până în anul 2008, cubanezilor nu li se permitea să dețină și să utilizeze telefoanele mobile.

 

  1. Cuba este unicul stat pe care americanii nu-l pot vizita liber, ci doar cu o permisiune la nivel guvernamental.

  1. Ernest Hemingway a fost unicul american care iubea Cuba și adesea o vizita. În esență, romanul „Bătrânul și Marea” și romanul „Pentru cine bat clopotele”, Hemingway le-a scris când locuia în Cuba.

  1. Până în anul 1997, turiștilor li se interzicea să contacteze cu localnicii cubanezi, din cauza că guvernul Cubei nu dorea ca populația să afle despre realitatea din afara statului, care era diferită de cea care era prezentată în mass media locală. În ultimii 19 ani, situația s-a mai îmbunătățit.

  1. Aproape 70% din cele 2 milioane de cubanezi și americani cu rădăcini cubaneze din SUA, locuiesc în statul Florida.

  1. Cu ceva timp în urmă, Barack Obama a devenit primul președinte al SUA din ultimii o sută de ani, care a vizitat Cuba și primul, din momentul revoluție din anul 1959, care a fost susținut de populația SUA să facă acest pas.

  1. Portughezul Matias Perez, a fost un pilot de balon cu aer cald, care a locuit în Cuba și a condus o afacere de instalare a copertinelor. La data de 28 iunie a anului 1856, acesta s-a ridicat cu balonul din parcul central și a dispărut în aer. Acest caz a avut o influență forte mare asupra culturii cubanezilor, încât chiar și astăzi puteți auzi expresia „A zburat ca Matias Perez” când ceva dispare în aer.

  1. Cuba este a doua țară din lume în ceea ce privește numărul de medici pe cap de locuitor. Aceasta are una dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume.

  1. În Cuba rata de alfabetizare este una dintre cele mai înalte (99,8%).

  1. John Lenon era foarte iubit în Cuba. În unul din parcurile numite în cinstea lui, a fost instalată o statuie. Unica problemă a fost că mereu cineva îi fura ochelarii, de aceea astăzi lângă sculptură mereu stă un gardian care urmărește ca ochelarii să nu fie furați.

  1. În mijlocul crizei rachetelor cubaneze, în Cuba au fost aduse peste 150 de arme nucleare.

  1. Timp de 60 de ani în Cuba a fost interzisă Coca-Cola. Această băutură a devenit legală doar anul trecut. Cuba a fost una dintre cele două țări, în care în secolul XXI Coca-Cola a fost interzisă. A doua este Coreea de Nord.

  1. În Cuba intervențiile chirurgicale pentru mărirea organului genital masculin se fac gratis.

  1. Când Fidel Castro a venit la putere, el a promis că va lupta împotriva capitalismului occidental. Prin ordinul său, toate jocurile „Monopoly” din țară au fost distruse.

  1. Peștele Atractosteus tristoechus, care se referă la perioada carboniferă a erei Paleozoice, locuiește doar în apele Cubei și mai mult nicăieri în lume.

  1. De asemenea, Cuba este unicul loc din lume unde puteți vedea crocodilul cubanez, o reptilă terifiantă care se află pe cale de dispariție. Unii experți spun că această specie de crocodili este una dintre cele mai agresive din lume.

  1. Fidel Castro este cunoscut inclusiv pentru barba sa, însă foarte puțini oameni știu că, inițial, el și-a crescut-o din cauza embargoului american, în timpul căruia era foarte dificil să găsești o lamă de ras.

  1. Bărbile lui Fidel Castro și Ernesto Che Guevara au devenit niște simboluri ale rezistenței în lumea occidentală, în special în rândul tineretului, iritând foarte mult guvernul american. CIA a dezvoltat o tentativă cu săruri de taliu asupra liderului cubanez, care trebuia să-i cauzeze cădere bărbii. Această tentativă a fost una dintre cele 600 care au eșuat.

  1. În ciuda vrăjmășiei la nivel politic și cultural dintre Cuba și Statele Unite, Cuba a fost una dintre primele țări care a propus ajutor americanilor după uraganul devastator Katrina. Guvernul cubanez a propus ajutor medical, benzină venezueleană și 5 milioane de dolari, însă SUA a refuzat.

  1. În Cuba este interzis să fotografiezi personalul militar, poliția și lucrătorii aeroportului. Cei care vor încerca, vor fi arestați.

  1. Se estimează că doar 5-6% din cubanezi au acces liber la internet. Restul au acces la o versiune cenzurată, controlată de guvern.

  1. Băutura cunoscută în SUA și Europa sub denumirea de „Cuba Libre” (Cuba Liberă), care este preparată din rom, coca-cola și lămâie verde, în statul cubanez este numită „mentirita”.

  1. Fiecare dintre automobilele guvernului este obligat să transporte oricare cetățean în oricare direcție, indiferent de motiv.

  1. Deși un cubanez obișnuit are un venit foarte mic, 92% din populația Cubei locuiește în propria casă.

  1. Prima și ultima dată în Cuba a nins la 12 martie 1857. Cu alte cuvinte, acea ninsoare a fost unică în istoria statului cubanez.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.