TOP-25: Cele mai ciudate fructe din lume

0
8090

Care sunt cele mai stranii fructe pe care le-ați mâncat vreo dată? Poate ați gustat castravetele amar sau physalis? Deși cu siguranță ați gustat câteva fructe exotice, de majoritatea din ele nici măcar nu ați auzit. Nici nu vă puteți imagina câte fructe neobișnuite există în lume.

Spre exemplu, multe roade pe care le-ați considerat legume, sunt de fapt fructe. De fapt, termenul „legumă” nu este unul științific, ci unul folosit în arta culinară, care descrie hrana vegetală. Acest termen include rădăcini (cum ar fi morcovul sau sfecla), sau însă-și varza, care la fel este o plantă. Oamenii de știință, cel mai probabil, ar subdivide aceste produse alimentare în fructe, rădăcini, frunze etc. Pe când bucătarul le-ar numi fructe și legume. Acum să vorbim despre însăși fructe.

Fructele despre care vă vom vorbi mai jos vă vor părea foarte neobișnuite (doar dacă nu locuiți în Africa sau Asia). În timp ce europenii și nord-americanii deja demult s-au obișnuit cu fructele „standarde”, cum ar fi merele, bananele, afinele etc., în alte țări despre ele practic nimic nu se știe. Pentru unii, merele și afinele sunt niște fructe exotice. Însă, adevărul este că exotismul fructelor este relativ. În orice caz, pentru majoritatea dintre noi, următoarele 25 de fructe vor părea stranii.

  1. Rambutan

Acesta este cel mai popular fruct din Asia de sud-est și este endemic Indoneziei. Pentru cei care locuiesc în vest, cel mai probabil, acest fruct nu va fi cunoscut.

  1. Ackee

Ackee este endemic Africii de vest, însă a fost adus în Jamaica în timpul comerțului cu sclavi și astăzi această plantă a devenit un element foarte important în bucătăria din Caraibe.

  1. 23. Jackfruit

Acest fruct adesea este numit pur și simplu Jack și este cel mai mare fruct din lume care crește pe copaci.

  1. Mâna lui Buddha (Buddha’s hand)

Fructul mâna lui Buddha adesea este folosit în Asia în parfumerie, medicină și diverse ritualuri.

  1. Lychee

Acest fruct este endemic Chinei și, conform scrierilor istorice, este cultivat deja de 2 000 de ani.

  1. Aguaje

Aguaje este un fruct sud american și este folosit în prepararea uleiului, gemurilor, înghețatei și chiar vinului. Este o plantă care poate fi folosită în foarte multe domenii.

  1. Kaffir lime, Mauritius papeda sau Makrut Lime

Acest fruct din Asia are mai multe denumiri, deoarece termenul „kaffir” este ofensator pentru unele popoare. De aceea, în locul acestuia se recomandă utilizarea denumirii ”Mauritius papeda”.

  1. Cherimoya

Cherimoya mai este numit „fruct-înghețată”, deoarece are o structură similară. Mark Twain a descris acest fruct american ca fiind „cel mai delicios fruct cunoscut omenirii”.

  1. Broccoli Romanesco

Fructul Romanesco a apărut pentru prima dată în Italia, iar forma acestei plante i-a adus denumirea de „broccoli”.

  1. Pandanus

Pandanus este o sursă principală de hrană în Micronezia și este utilizat în mai multe domenii. Uneori oamenii o mai folosesc și ca ață dentară.

  1. Mangosteen

Mangosteenul este apreciat pentru miezul suculent și delicat. El este cultivat în Asia de sud-est deja de mii de ani.

  1. Akebia

Deși în unele state din SUA această plantă este considerată una invazivă, în Japonia ea este foarte populară. Unii japonezi în vârstă adesea povestesc cum, fiind copii, ei căutau aceste fructe în zonele de colină.

  1. Salak

Acest fruct este endemic Javei și Sumatrei. Din cauza cojii care reamintește pilea șerpilor, oamenii adesea îl numesc „fructul șarpelui”.

  1. Physalis

 

Physalis este un fruct endemic ambilor Americi și are o textură asemănătoare cu cea a tomatelor, deși după gust reamintește căpșunele.

  1. Anona, Sugar-apple sau Custard apple

Anona crește în regiunile subtropicale. Pentru a o mânca, va trebui să o tăiați în două și să scoteți miezul alb cu lingura.

  1. Gac (Momordica cochinchinensis)

Din cauza că această delicatesă vietnameză crește într-o perioadă foarte scurtă de timp, de obicei în decembrie și ianuarie, fructul gac este servit doar la ceremonii importante, cum ar fie nunțile.

  1. Pepenele cu coarne (Horned Melon)

În ciuda faptului că pepenele cu coarne este endemic țărilor Africane sub-sahariene, el este cultivat în toată lumea, inclusiv în SUA.

  1. Pitaya

Acest fruct este iubit de toți și este endemic Mexicului. El crește pe cactus și înflorește doar noaptea.

  1. Sapodilla

Copacii Sapodilla din Caraibe mor foarte repede dacă temperatura scade la 0. Fructul lor este excepțional de dulce și amețitor.

  1. Sapota

Sapota este un alt fruct din Caraibe și este foarte des utilizat în prepararea cocktailurilor din lapte, fructe sau înghețată. Îndeosebi, el este popular în America centrală, în sudul statului Florida și în țările din Caraibe.

  1. Kumquat

Deși, kumqat-ul seamănă cu o portocală, el este cu mult mai tare. Aceste fructe citrice pot rezista temperaturii de -10 grade Celsius.

  1. Cupuaçu

Cupuaçu este cultivat în bazinul Amazonului și este cunoscut datorită aromei sale unice, care reamintește un amestec de ciocolată și banane, pe când gustul este asemănător cu un amestec de pere și banane.

  1. Castravetele amar (Bitter Gourd)

 

Nu toate fructele sunt dulci. Castravetele amar este cultivat în toată Asia, Africa și în Caraibe, datorită gustului extrem de amar.

  1. Carambola

Carambola mai este numită „fructul-steluță” datorită formei sale. Gustul acestei plante pare a fi un amestec de mere, pere, struguri și citrice.

  1. Durian

Deși durianul are un gust foarte plăcut, mirosul lui este într-atât de urât, încât în multe instituții din Asia și în transportul public este interzis să îl consumi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.