TOP-25: Curiozități despre aur

0
3505

Aurul, într-o oarecare măsură, este o substanță mitică, căreia la un moment dat i s-a atribuit o valoare extremă. Chiar și în perioada Jocurilor Olimpice, medaliile câștigătorilor trebuiau să fie într-un mod obligatoriu confecționate din aur. De ce așa s-a întâmplat? De ce anume aurul a devenit o substanță atât de valoroasă? Adevărul este că la această valoare a contribuit un număr de eveniment.

De fapt, acesta nu este cel mai rar metal de pe planetă, însă, acest fapt nu înseamnă că el poate fi găsit la fiecare pas. Oamenii sunt predispuși să creadă că el este găsit cu mult mai des decât este de fapt.  În întreaga lume există câteva elemente care sunt cu mult mai rare decât aurul și care dacă ar fi adunate la un loc ar încăpea într-o palmă. De aceea, în acest plan interesul pentru aur cedează. Deci, care este cauza zarvei din jurul acestui metal? De fapt, natura prozaică a aurului a făcut din el o valută foarte comodă.

Acest metal nu este prea des întâlnit, dar nici prea rar. El nu este radioactiv și toxic. Dacă am face o listă din substanțele existente, majoritatea dintre ele nu ar fi potrivite din cauza că sunt radioactive sau toxice (să nu mai vorbim despre gaze). Din restul care rămân (argintul, platina etc.), aurul diferă datorită culorii sale galbene. Restul metalelor sunt de culoare gri, de aceea aurul s-a diferențiat și a atras o mai mare atenție.

Aurul a devenit o valută populară și, deși în prezent el nu mai este folosit ca valută (cel puțin în majoritatea țărilor), el totuși și-a păstrat valoarea, deoarece el nu intră în reacție cu alte elemente și, prin urmare, nu își pierde intensitatea culorii. Deci, să ne reîntoarcem la cele 25 de curiozități despre aur.

  1. O tonă de telefoane vechi conține mai mult aur decât o tonă de minereu de aur.

  1. Dacă am extrage tot aurul din ocean, fiecărui om i-ar reveni câte 4 kilograme.

  1. Chimistul maghiar George de Hevesy a topit Premiile Nobile de aur a fizicilor germani Max von Laue și James Franck, pentru a împiedica naziștii să le confiște. După război ele au fost din nou turnate în aceeași formă.

  1. Marinarii adesea purtau cercei de aur pentru că doreau să fie înmormântați după obiceiul creștinilor în caz că se înecau și corpul lor ajungea pe o plajă.

  1. Medalia de aur olimpică conține doar 1% de aur.

  1. În Dubai există ATM-uri care eliberează lingouri de aur.

  1. O mare parte din aurul care se află în crusta pământului a ajuns acolo din cauza căderii asteroizilor.

  1. Marea majoritate a aurului de pe Pământ este concentrată în nucleu. Toată această cantitate a ajuns acolo în timpul formării Pământului.

 

  1. Nu chiar despre aur, însă o curiozitate la fel de interesantă: În anul 1859, minerii din Munții Stâncoși (Rocky Mountains), s-au trezit în mijlocul nopții pentru a lua micul dejun, crezând că deja este dimineață din cauza aurorei care lumina foarte tare.

  1. Degustătorii de înghețată folosesc linguri de aur, pentru a evita gustul rezidual al unei linguri obișnuite.

  1. Pentru capul politicianului roman Gaius Gracchus s-a promis o cantitate de aur, egală cu greutatea lui. Capul a fost adus, însă recompensa nu a fost oferită, deoarece ucigașul politicianului a umplut capul cu plumb.

  1. Aluminiul cândva a fost cea mai de preț substanță de pe planetă. Oamenii bogați luau masa cu linguri, furculițe și cuțite de aluminiu, pe când săracii foloseau de aur.

  1. Odată, Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali, a cheltuit în Egipt o cantitate într-atât de mare de aur, încât l-a devalorizat și aproape că a distrus economia țării.

  1. Prizonierii din închisorile chineze sunt impuși să adune aur în jocul „World Of Warcraft”. Conform unor surse, în țară există aproximativ 100 000 de mineri virtuali.

  1. Compania „LEGO” cândva obișnuia să dea angajaților săi câte un lingou de aur de 25,65 grame de aur pentru 25 de ani de serviciu neîntrerupt.

  1. Aurul poate fi mâncat.

  1. Aurul a fost găsit pe toate continentele.

  1. Aurul adesea este adus la suprafață crustei pământului de către apele subterane în timpul cutremurelor. Acest fenomen se întâmplă datorită presiunii din adâncimi.

  1. Frunzele eucaliptului conțin o cantitate mică de aur.

  1. Tot aurul extras vreo dată poate încăpea în trei piscine olimpice.

  1. Aproape jumătate din tot acest aur a fost găsit într-un singur loc – în bazinul Witwatersrand din Africa de Sud.

  1. Aurofobia este frica de aur.

  1. Femeile casnice din India sunt proprietarele a 11% din aurul mondial. Acest procent depășește cantitatea totală de aur pe care o deține SUA împreună cu Elveția, Germania și Fondul Monetar Internațional.

  1. Cel mai mare lingou de aur cântărește 250 de kilograme.

  1. Corpul omenesc conține aproximativ 0,2 miligrame de aur, o mare parte fiind concentrată în sânge.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.