Fructele ne fac viața mai dulce. Ele sunt foarte gustoase, suculente și răcoritoare. Însă ce înseamnă termenul „fruct”? Roșiile sunt fructe, castraveții și avocado – la fel, deși de obicei noi nu le clasificăm în această categorie. Se pare că în limbajul științific fructul este un element al unui copac sau al unui arbust, care conține semințe. Adică, dacă are semințe, atunci este vorba despre un fruct. Mm… și ce numim atunci legume?
„Leguma” nu este nici pe departe un termen științific. „Leguma” este un termen culinar. Un adevărat om de știință ar împărți vegetația în fructe, rădăcini, tulpini, frunze etc., în timp ce bunica le va numi fructe sau legume și, de regulă, fructele ar fi dulci, iar legumele restul.
Deci, acum ați aflat câte ceva nou despre fructe și legume. Însă, pregătiți-vă să aflați mult mai mult. În natură există sute, dacă nu mii de fructe despre care nu ați auzit niciodată.
Aici 25 de curiozități dulci despre fructe.
- Merele, piersicile și zmeura aparțin familiei Rosacee.
- De fapt, portocalele conțin mai puțină vitamina C decât alte fructe, cum ar fi guava, lychee, kiwi, căpșunile și ananasul.
- Boabele de cafea, de fapt nu sunt niște boabe, ci semințele unor fructe.
- Dacă poama ar fi încălzită în microundă, ea ar exploda.
- Tomatele sunt cele mai populare fructe din lume.
- Grapefrutul, interacționând cu anumite medicamente, poate provoca deces.
- De fapt, castraveții sunt niște fructe.
- Culoarea portocalie a fost numită în cinstea portocalei, ci nu invers. În engleza veche, această culoare era numită „geoluread”, care înseamnă „galben roșietic”.
- Cele mai mari fructe cresc pe insulele Seychelles și se numesc Coco De Mer. Greutatea lor poate atinge 42 de kilograme.
- Pomologia este știința cultivării fructelor.
- Știți deja că roșiile și castraveții sunt niște fructe, însă ați știut că din punct de vedere științific boabele, avocado, semințele de floarea-soarelui, frunzele de salată verde și broccoli sunt la fel niște fructe? Adevărul este că fructul este un element al plantei care s-a format din ovarul florii și conține semințe. Restul elementelor sunt considerate legume.
- Deci, de ce oamenii numesc unele fructe legume? Pentru că din punct de vedere culinar, fructele sunt dulci, iar legumele – nu.
- De fapt, această regulă nu funcționează întotdeauna, de aceea, uneori fructele care nu sunt dulci, cum ar fi roșiile, sunt considerate legume din motive practice, deși nu chiar precise.
- Ajunge cu terminologia. Ați știut că roșiile au mai multe gene decât oamenii?
- Există o specie de arbore care este numit „Salată din fructe” („fruit salad tree”), pe care pot crește de la 3 la 7 fructe diferite. PE UN SINGUR COPAC! Acest efect a fost obținut prin încrucișarea a două sau mai multe plante care cresc și funcționează ca una, cum ar fi: nectarine, piersici, prune etc. sau portocale, lămâi, grapefrut, limetă etc.
- Unii fermieri japonezi cresc pepeni verzi în forma unui cub.
- În lume sunt cultivate mai mult de 7 000 de soiuri de mere.
- ADN-ul omul este 50% identic cu ADN-ul bananei.
- Bananele și ananasul sunt de fapt niște fructe de pădure.
- Și din nou revenim la terminologie. În viața de zi cu zi, fructe de pădure numim niște pomușoare mici, rotunde și suculente. Însă, în limbajul științific, fructele de pădure sunt fructele care cresc din pistilul florii, în care stratul exterior al peretelui ovarului se dezvoltă într-o parte comestibilă și cărnoasă.
- Când fructele sunt rupte de pe copaci, ele nu mor, ci continuă să reacționeze la mediul înconjurător.
- Există un fruct numit Synsepalum dulcificum, sau Fructul Miracol, pe care, dacă-l mănânci, și după aia decizi să guști o lămâie, nu o vei simți acră, ci dulce. Acest lucru se întâmplă datorită proteinei numită miraculină, care „oprește” pentru câteva ore receptorii responsabili de gustul acru.
- Nu toate portocaliile sunt de culoare oranj. Dacă anotimpul nu este destul de rece, atunci clorofila din coaja fructului nu se va distruge, și portocala va rămâne de culoare verde.
- Pe lângă banane și ananas, fructe de pădure sunt considerate vinetele, castraveții și poama.
- Bananele sunt puțin radioactive.