TOP-25: Adevăruri trăsnite despre rechini

0
4091
Foto: Pixabay.com

Să răsune muzica din filmul „Jaws”, căci a fost lansată emisiunea Shark Week 2018. Încă din anul 1988 această emisiune care durează doar o săptămână atrage atenția publicului datorită unor creaturi grozav de feroce care locuiesc în apele oceanelor. Acești „Regi ai apelor” cel mai probabil nu fac diferența dintre prieteni și hrană, însă până și azi rechinii rămân a fi niște creaturi super interesante pentru oamenii din întreaga lume. În cinstea săptămânii rechinilor permiteți-ne să venim cu un articol despre acești răpitori fără milă.

25. Dinții

Foto: Photolib.noaa.gov

În număr mediu, un rechin poate avea de la 40 până la 45 de dinți și 7 rânduri de dinți cu care se pot înlocui cei căzuți. Adevărul este că rechinii, fiind niște prădători groaznici și neînfricați, adesea își pierd dinții. Cu toate acestea, natura le-a oferit posibilitatea de a-i crește din nou foarte rapid și, astfel, rechinii sunt capabili să aibă mai mult de 30 000 de dinți toată viața.

24. Oasele

Foto: PxHere.com

Rechinii din ziua de astăzi nu au oase. Ei au un schelet care este format din cartilaje. Din cauza acestui fapt oamenii de știință nu pot să le cerceteze fosilele. Cu toate acestea, paleontologii au găsit un tip de rechin foarte vechi care cândva avea oase.

23. Nașterea

Foto: Pixabay.com

Rechinul ciocan se naște cu capul ca jeleul, de aceea el nu poate să-și rănească mama în timpul nașterii.

22. Rechinul Coоkiеcutter

Foto:WikipediaCommons.com
Denumirea engleză a rechinului brazilian сoоkiеcutter (tăietorul de biscuiți) provine de la modul neobișnuit al acestei specii de a se hrăni. Rechinii își înfig dinții în jertfă și rup o bucată de carne, lăsând în corpul prăzii o rană care reamintește gaura lăsată de patiser în aluatul pentru biscuiți.

21. Supraviețuiește cel mai puternic

Foto: commons.wikimedia.org

Primul pui al rechinului-tigru care s-a dezvoltat mai rapid în pântecele mamei își mănâncă frații și surorile, lăsând în viață doar doi pui din fiecare parte a pântecelui.

20. Preistorie

Foto: flickr.com

Rechinii au existat cu mai mult de 200 de mii de ani până a apărea dinozaurii și în tot acest timp nu prea s-au schimbat.

19. Jertfe omenești

Foto: Pixabay.com

Cu toate că procentul de bărbați și femei care înoată în ocean este aproape identic, bărbații sunt atacați mai des, formând aproape 90% din numărul jertfelor rechinilor.

18. Stomac de fier

Foto: flickr.com
Încălțăminte, scaune, cutii cu cuie, dobe, sticle întregi de vin, partea din spate a unui cal – toate acestea au fost găsite în stomacele rechinilor.

17. Rechinii atacă și în apele din apropierea plajelor

Foto: flickr.com

Dacă vă e frică de rechini, atunci acest adevăr nu vă va liniști. 2/3 din atacurile rechinilor au avut loc la o adâncime de mai puțin de 1,8 metri.

16. Care sunt șansele?
Foto: WikipediaCommons.com

Deși rechinii atacă foarte rar, în anul 2013 ei au omorât 10 oameni. Există o șansă la 3,7 milioane de a fi omorât de un rechin, adică mai degrabă muriți de la o înțepătură de albină sau din cauza unei lovituri de fulger.

15. Unul la o sută milioane

Foto: commons.wikimedia.org

Omul este un prădător mai periculos pentru rechini. Anual, unui om omorât de un rechin îi revine 100 de milioane de rechini omorâți. Și aceste calcule nu sunt dintre cele mai modeste. Unii consideră că cifra poate ajunge la 273 de milioane pe o viață de om.

14. Tratarea cancerului

Foto: commons.wikimedia.org

Oamenii de știință cercetează cartilajele rechinilor pentru a găsi metode de a trata cancerul, deoarece aceste creaturi suferă de cancer extrem de rar.

13. Cel mai mare rechin

Foto: commons.wikimedia.org

Deși aceste date necesită o verificare, este foarte posibil că cel mai mare rechin căzut vreo dată în captivitate a fost un rechin alb care cântărea mai mult de 2 tone, avea lungimea de mai mult de 6 metri și a fost prins în regiunea Insulei lui Phillip.

12. Adaptarea

Foto: WikipediaCommons.com

În comparație cu celelalte specii de rechini care pot să locuiască doar în apele sărate, rechinul-taur poate trăi cât în apă sărată, atât și în apă dulce, datorită rinichilor care se pot adapta foarte ușor.

11. Să înoți înseamnă să răsufli

Foto: commons.wikimedia.org

Majoritatea rechinilor trebuie să înoate pentru a forța apa să treacă prin gură și apoi prin bronhii, deoarece bronhiile rechinilor nu sunt capabili să pompeze apa prin bronhii așa cum o fac majoritatea peștilor.

10. De la miniaturale până la gigantice

Foto: commons.wikimedia.org

Rechinul-lanternă, care are doar 17 centimetri în lungime, este cel mai mic rechin din lume, pe când rechinul balenă este cel mai mare rechin din lume. El poate ajunge până la 6 metri în lungime și poate cântări mai mult de 18 tone.

9. Agent de respingere a rechinilor

Foto: commons.wikimedia.org

Peștele Talpa lui Moise este unicul pește pe care rechinii nu-l pot mânca. Această specie rară elimină niște toxine care-l face pe rechinul care a devorat-o să-i elimine rămășițele. La momentul dat, oamenii de știință încearcă să recreeze această toxina pentru a respinge atacurile rechinilor asupra oamenilor.

8. Vârfuri pentru săgeți

Foto: commons.wikimedia.org

Americanii nativi de pe coasta de est, inclusiv Florida, foloseau dinții rechinilor albi pentru confecționarea săgeților. Dinți de rechini au fost găsiți și în mormintele lor, de aceea este foarte posibil că ei le foloseau și ca instrument pentru confecționarea bijuteriilor.

7. Auzul

Foto: commons.wikimedia.org

Un adevăr foarte puțin cunoscut despre rechini este că ei au un auz foarte ascuțit. Unii rechini pot să audă cum se zbate un pește de la distanța de un kilometru.

6. Urechile

Foto: commons.wikimedia.org

Urechile rechinilor sunt plasate în interiorul capului. Ei au două deschideri care sunt numite pori endolimfatici care duc spre niște canale umplute cu un lichid care transmite undele sonore. Auzul este cel mai bine dezvoltat simț al rechinilor.

5. Se spune că…

Foto: commons.wikimedia.org

Lungimea dinților unui rechin foarte vechi numit Carcharodon Megalodon a fost de 15 centimetri (cei mai mari dinți de rechin găsiți vreo dată), iar fălcile acestei specii erau într-atât de mari încât erau capabile să înghită un automobil sau ceva de aceeași mărime cu Tiranosaurus Rex. Unii oameni consideră că această specie încă mai poate exista în cele mai adânci colțuri ale oceanului.

4. Consumatori fără pretenții

Foto: flickr.com

Rechinul-tigru este al doilea cel mai periculos rechin din lume. El uneori mai este numit și „urnă de gunoi”, deoarece înghite tot ce-i cade în cale. Odată, în stomacul unui rechin-tigru mort au fost găsite rămășițele unui coteț plin de oase și pene.

3. Unii rechini depun ouă

Foto: Pixabay.com

Rechinii-balenă depun cele mai mari ouă din toate creaturile marine și terestre. Cel mai mare ou al unei balene-rechin avea 35 centimetri în diametru.

2. Rechinii erau considerați zei

Foto: commons.wikimedia.org

Unii locuitori ale insulelor din Pacificul de Sud considerau rechinii niște zei și chiar le sacrificau vieți omenești până în secolul al XIX-lea.

1. Pielea

Foto: blog.samuel-windsor.co.uk

Pielea rechinului este extrem de dură, groasă și unică. Ea este o armură foarte trainică și oferă o protecție excelentă. Grosimea pieii unui rechin-tigru poate ajunge până la 10 centimetri.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.