Nu există alpiniști mai talentați decât caprele de munte din regiunea Munților Alpi (7 foto)

0
3907

Caprele alpine sunt niște capre sălbatice care locuiesc pe pantele munților Alpi unde nu pot ajunge prădătorii. Aceste caprine preferă să cutreiere terenuri abrupte și stâncoase, la o altitudine de până la trei mii de metri deasupra nivelului mării.

Cu toate acestea, caprele alpine nu pot să se afle mereu la asemenea înălțimi, deoarece sus în Alpi nu există hrană. În lunile de primăvară și vară ele coboară mai jos unde cresc copaci de conifere, există pajiști și iarbă. Caprele alpine sunt nevoite să acumuleze destule rezerve de hrană până la căderea primei zăpezi pentru a putea supraviețui iernile reci din Munții Alpi. Odată cu sosirea iernii, caprele se ridică în munți, acolo unde vor fi în siguranță.

Foto: AFP

La fel ca majoritatea erbivorilor, caprele alpine se alimentează cu plante, iar acestea nu conțin sare și alte minerale necesare organismului unui animal ce se hrănește doar cu vegetale. Din această cauză, caprele alpine sunt nevoite să caute alte resurse naturale de sare. În fiecare primăvară, caprele alpine simt necesitatea de a consuma sare, de aceea adesea puteți vedea aceste animale lingând suprafețe de stânci pentru a obține cantitatea de sulfat necesară organismului.  

Pentru caprele alpine, barajele au devenit o sursă de sare foarte importantă, deoarece acestea sunt construite din beton, un material de construcție care în procesul de solidificare eliberează un mineral bogat în sulfat. Aproximativ 20% din betonul întărit constă din acest mineral.

Doar caprele de munte pot folosi această sursă de sare. Fiind niște alpiniști extraordinari, aceste animale urcă pe peretele vertical al barajelor, bazându-se doar pe pietrele proeminente, și ling sarea care s-a acumulat pe suprafața betonului. Aceste capre pot urca la o asemenea înălțime doar datorită construcției copitelor, moi și despicate la vârfuri. Cu ajutorul lor, caprele alpine se prind de orice suprafață ca un clește.

Barajul Cingino din nordul Italiei, nu departe de hotarele cu Elveția, este unul dintre acele locuri unde puteți urmări cum caprele alpine sfidează gravitația. Însă, acesta nu este singurul loc din lume unde acest fenomen este întâlnit. De asemenea, puteți urmări comportamentul acestor animale în regiunea barajelor Barbellino din Lombardia și Lago della Rossa din Valli di Lanzo, Piemont (Italia).

Foto: Adriano Migliorati
Foto: Andreas Kay/Flickr
Foto: Fulvio Spada/Flickr
Foto: Adriano Migliorati
Foto: Paolo Seimandi
Foto: Paolo Seimandi

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.