Un fotograf și soția lui au plantat 2 milioane de copaci timp de 20 de ani pentru a restabili o pădure defrișată (11 foto)

0
1713

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (United Nations’ Food and Agriculture Organization), din anul 1990 până în prezent, am pierdut deja 129 milioane de hectare de păduri, ceea ce este aproape echivalent cu suprafața Africii de Sud.

În fiecare an pierdem păduri de dimensiuni extraordinare, o suprafață aproape egală cu teritoriul Republicii Panama. Luând în considerație faptul că 15% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauzate de defrișări, iar nenumărate specii de animale și plante zilnic își pierd habitatul și dispar, pierderea pădurilor este o problemă catastrofală, deoarece are un impact negativ asupra planetei Pământ. Noi, oamenii, nu ne putem lăsa planeta în pericol…

Foto: Ricaro Beliel

Însă cum am putea face față unei asemenea probleme? Gândindu-ne la soluții, ne simțim mici și neajutorați. Am putea oare noi, oamenii simpli, să schimbăm ceva? Fotograful brazilian Sebastião Salgado și soția sa Lélia Deluiz Wanick Salgado au decis să devină un model pentru alți oameni și să demonstreze abilitățile unui mic grup de oameni pasionați și dedicați soluționării problemei defrișării pădurilor. Echipa lui Sebastião și Lélia deja au început lucrările de recuperare a pădurilor distruse.

Foto: Sebastiao Salgado

Problema defrișării pădurilor poate fi soluționată, deoarece Mama Natură este incredibil de rezistentă și este capabilă de a se recupera. Sebastião Salgado este un fotograf foarte faimos, datorită premiilor pe care le-a obținut în domeniul jurnalismului fotografic și cărților pe care le-a publicat.

În anii 1990, epuizat fizic și moral de genocidul din Rwanda, Sebastião s-a reîntors acasă, în Brazilia, o țară ce a fost cândva acoperită de păduri tropicale foarte dense. Bărbatul a rămas șocat și demoralizat când a descoperit că locul lui de baștină a devenit infertil și pustiu, însă soția sa, Lélia, era încrezută că frumusețea acestui plai poate fi reîntoarsă.

Foto: institutoterra

„Pământul era la fel de bolnav precum eram eu. Totul era distrus”, a enunțat Sebastião într-un interviu din anul 2015 cu revista The Guardian. „Doar aproximativ 0,5% din pământ era acoperit cu copaci. Apoi, soției mele i-a venit o idee fantastică de a planta copaci și a forma o pădure. De când am început proiectul nostru, toate insectele, păsările și peștii s-au reîntors în pădure. Datorită noilor copaci am reînviat și eu. A fost un moment foarte important pentru mine”.

Foto: institutoterra

Împreună, Sebastião și Lélia au fondat o mică organizație numită Instituto Terra, datorită efortului căreia au fost sădiți deja 4 milioane de răsaduri, făcând posibilă reînvierea pădurii. „Poate că avem o soluție. Pe Terra există ceva care este capabil să transforme CO2 în oxigen. Vorbesc despre copaci”, a enunțat Sebastião.

„Suntem obligați să sădim din nou păduri. Toți avem nevoie de o pădure în care vor crește copaci endemici localității, iar semințele pentru a planta răsaduri trebuie să le luăm din același loc unde urmează să le sădim, în caz contrar șerpii și termitele nu vor popula pădurea. În cazul în care veți sădi copaci care de regulă nu cresc în regiune, animalele nu vor veni aici și pădurea va rămâne pustie”.

Foto: institutoterra

Astfel, după ce oamenii au selectat semințe de copaci originari de pe aceste pământuri și au plantat răsadurile, timp de 20 de ani pădurea a fost readusă la viață. S-au reîntors și animalele sălbatice, iar în locurile pustii și tăcute astăzi se aude ciripitul păsărilor și bâzâitul insectelor.  

Foto: institutoterra

În pădure deja s-au întors aproximativ 172 de specii de păsări, precum și 33 de specii de mamifere, 293 specii de plante, 15 specii de reptile și 15 specii de amfibieni – un întreg ecosistem a fost creat de la zero.

Foto: institutoterra
Foto: Sebastião Salgado

Acest proiect a inspirat milioane de oameni, devenind un exemplu real de acțiuni ecologice prin intermediul cărora a fost restabilit un ecosistem.

Foto: Weverson Rocio
Foto: Sebastião Salgado

„Trebuie să ascultăm ce spun oamenii ce au grijă de Terra”, a enunțat Salgado. „Natura este un pământ și alte vietăți, de aceea dacă nu ne vom reîntoarce spiritual la planeta noastră vom fi în primejdie”.

Foto: YASUYOSHI CHIBA

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.