TOP-10: Fotografii înfricoșătoare după care ideea de a înota în ocean nu vă va părea atât de bună

0
3541

Oceanul Planetar ocupă 71% din suprafața pământului, și o mare parte a acestuia, până în prezent, rămâne necercetată și tainică. Cine știe ce sau cine se poate ascunde în adâncimi, sub tone de apă?  Și cine știe când vreo unul din monștrii maritimi va decide să iasă la suprafață și să-i înșface pe cei care-i stau în cale?

Chiar și creaturile pe care deja le cunoaștem pot fi periculoase, ce să mai zic de cele încă nedescoperite? Aveți aici o colecție de fotografii care vă pot captiva, zăpăci sau chiar înfricoșa. Probabil, data viitoare când veți merge într-o vacanță, veți prefera să stați mai mult pe plajă, decât în apă.

  1. Alge care plutesc pe valuri

Plantele nu sperie deloc și cu niște alge în ziua de azi nu poți uimi pe nimeni. Este puțin probabil ca aceste gigantice alge marine să tragă pe cineva la fundul oceanului, dar, acestea încă rămân casa unui întreg ecosistem de organisme vii. Probabil, uneori ar fi bine să te ții mai departe de asemenea păduri subacvatice.

  1. Meduza «Coama Leului»

Această creatură gigantică este cea mai mare meduză de pe glob (dintre toate cele cunoscute științei). Tentaculele celei mai mari meduze din specia «Coama Leului» au 37m! Aceste creaturi iubesc apa rece, deci, le puteți întâlni doar dacă vă scufundați undeva departe de maluri. De și aceste meduze arată foarte înfiorător, nu sunt periculoase aproape deloc. Maximum ce puteți obține de la o întâlnire cu această creatură sunt niște mușcături care roșesc și dor. Adesea, turiștii se ard de tentaculele unei meduzelor moarte aruncate pe plaje.

  1. Rechinul Mitsukurina owstoni

Această creatură, care locuiește adâncurile oceanelor, poate fi numită o fosilă vie. Rechinul diabolic arată atât de straniu și neestetic, deoarece specia din care face parte există deja mai bine de 125 milioane de ani. Bine că rechinul practic deloc nu amenință ființa umană, căci drumurile noastre nu au cum se întâlni. Totuși, simpla realizare că noi împărțim unul și același ocean uneori îngrozește.

  1. Anaconda gigantică

Specialiștii în tehnica fotografică, care se ocupă cu fixarea profesională a animalelor sălbatice în habitatul lor natural, pot fi numiți niște eroi adevărați. Acești băieți își câștigă cu cinste banul, deoarece ei își riscă viețile, petrecând săptămâni întregi, uneori chiar și luni, în așteptarea de a prinde momentul ideal. Datorită muncii lor extraordinare, putem urmări niște cadre excepționale, inaccesibile în viața de zi cu zi. Întâlnirea cu anaconda gigantică «față în față» nu este cel mai plăcut lucru care s-ar putea întâmpla cu cineva, așa că ar trebui să apreciem faptul că o putem examina din apropiere, în același timp fiind și în siguranță.

  1. Caracatițele

La prima vedere, caracatițele și tentaculele lor lungi, sunt create special pentru «îmbrățișări», totuși, să verificăm personal nu e chiar ceea ce ne-am dori. Cu tentaculele lor puternice ele rup moluștele în bucăți, așa că acest scafandru, teoretic, ar putea fi în pericol. Sunt foarte puține cazuri când vreo caracatiță a atacat vreun om. Totuși, acest fapt nu înseamnă că pericolul este complet exclus.

  1. Rechinii și oamenii

Probabil, un rechin pe undeva prin valurile din apropiere este ultimul lucru pe care am vrea să-l vedem. Totuși, asemenea situații nu sunt o raritate în locurile populare printre surferi. Chiar dacă rechinii nu prea atacă omul, incidente sângeroase au loc, și adesea jertfele prădătorului sunt iubitorii de a prinde valuri uriașe. Cel mai probabil, rechinii îi confundă cu sigilii sau focile.

  1. Prăpastie

Fundul oceanului este la fel de variat, precum și relieful de pe suprafața pământului. Aici sunt văi, munți și chiar peșteri. Însă, din cauza că tot acest spațiu este ascuns de ape, nu poți ști niciodată  deasupra cărei prăpăstii te poți afla. Totuși scufundătorilor fără echipament și scafandrilor uneori le reușește să privească dincolo de taine și să afle secretele mărilor, și această fotografie este o confirmare grozavă.

  1. Cașalotul

Cașaloții sunt niște creaturi uriașe. Ați știut că ei au cei mai mari dinți dinte toți prădătorii din lume? Dar și însăși ei sunt unii dintre cei mai mari prădători de pe planetă. Masculii maturi pot avea până la 20m în lungime și pot cântări 50 de tone. Spre bucuria noastră, cașaloții se hrănesc cu cefalopode și uneori cu pești. Totuși, acești giganți nu sunt chiar atât de inofensivi, căci sunt cunoscuți ca ucigași ai vânătorilor de balene. Deși jertfele lor sunt singure vinovate, deoarece cașaloții sunt agresivi doar cu cei care încearcă să le provoace un rău. Cu toate acestea, astăzi captivarea și omorârea cașaloților este interzisă, deci, dacă nu sunteți voi cei care încearcă să-i atace, sunteți în plină siguranță.

  1. Oceanul are propriile lacuri și râuri

Dacă înotul în ocean încă nu vă sperie, încercați să vă scufundați într-un râu din ocean. Curenții uriași ai acestora se întind la mii de kilometri, și de ei depinde clima multor țări. Aceste râuri subacvatice transportă curenții reci spre malurile calde și invers, încălzesc cele mai reci regiuni ale planetei noastre. Mai mult ca atât,  există și râuri care curg foarte adânc, pe fundurile mărilor și oceanelor. Acești curenți au propriile maluri, pâraie, câmpii abisale și chiar cascade. Apa în asemenea râuri diferă nu doar după temperaturi, dar și după compoziție. Și cine știe ce se ascunde în aceste deplasări de apă în masă…

  1. Neoclinus blanchardi

Prădătorii Neoclinus blanchardi se întâlnesc la adâncimi de  3m – 70m în apele Oceanului Pacific, pe coastele Americii de Nord. Principală armă a acestor pești înfiorători este gura lor, pe care ei o deschid foarte larg atunci când simt primejdia. Acest mecanism de apărare este foarte eficient, deoarece peștele pare mai mare decât este de fapt, speriind unii inamici, deși demonstrația dinților, de asemenea, este efectivă. Masculii speciei Neoclinus blanchardi, preferă să clarifice relațiile cu ajutorul gurilor imense, și câștigătorii, de obicei, sunt cei care au gura mai mare. Aceste creaturi sunt adesea întâlnite în regiunea Californiei, și ei sunt foarte dușmănoși cu cei care-i încalcă granițele teritoriului, uneori atacând chiar și scafandrii. Dacă întâlnirea nu poate fi evitată, prădătorii Neoclinus blanchardi, sunt gata să se lupte până la moarte, și fiți siguri că lupta nu va fi deloc ușoară pentru un om.

Bonus!

  1. Peștii topor

Aveți în față o specie de pești numită Argyropelecus hemigymnus, sau peștii topor, fixați exact în momentul vânătorii planctonelor, sau, poate…a feței fotografului. Acești pești preferă apele tropicale și subtropicale ale Oceanului Atlantic, și se găsesc de obicei la adâncimile de 200-600m, deși niște subspecii pot fi observate la adâncimi cu mult mai mari. Și asta este o noutate bună, deoarece creaturile arată diabolic și probabil întâlnirea cu acești peștișori nu ar fi din cele mai plăcute pentru un turist.

  1. Probabil, astea sunt granițele!

Am mai pomenit în acest articol despre vânătorii de balene. Pe fotografii reale, asemenea scene nu mai pot fi întâlnite, deoarece vânătoarea de balene a fost interzisă cu mult timp în urmă. Totuși, gravurile istorice de la sfârșitul secolului XIX, ilustrează procesul de capturare și omorâre a giganților marini într-un mod foarte clar. Arată înfricoșător și jalnic, bine că toate acestea au rămas deja în trecut.

  1. Doar o lovitură…

Balenele albastre sunt cele mai masive animale contemporane, de și nu este exclus faptul că sunt și cele mai mari animale care au populat vre-o dată Pământul. Aceste creaturi pot creșe până la 33m în lungime și pot cântări mai mult de 150 tone. Bine că ei se hrănesc cu planctone, crustacee mici, pești și cefalopode, de altfel, oceanul devenea un loc încă mai periculos.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.