TOP-25: Descoperiri subacvatice care pur și simplu lasă fără cuvinte

0
1836
Foto: Wikipedia Commons.com

Unele descoperiri subacvatice sunt pur și simplu uimitoare! Luând în considerație faptul că 71% din suprafața pământului nostru este acoperită cu apă, tone de artefacte prețioase sunt pierdute în apele Oceanului Planetar și se pare că multe dintre ele nu vor mai fi găsite niciodată. Aici intră totul: de la epavele navelor naufragiate până la întregi orașe subacvatice.

Unele din aceste relicve antice pierdute pot costa miliarde de dolari și pot spune multe despre modul de trai al strămoșilor noștri. Din fericire, noile progrese tehnologice permit arheologilor subacvatici să găsească mai rapid și mai ușor obiectele cândva pierdute în ape. Cu siguranță, ei nici nu-și dau seama cam ce ar putea descoperi în viitor, însă asta nu înseamnă că nu putem arunca și noi o privire la cele deja descoperite. Aici 25 descoperiri subacvatice extraordinar de interesante.

  1. Poliția a descoperit 2 automobile în lacul Oklahoma, și a revenit la investigarea unei crime care are peste 40 de ani.
Foto: Wikipedia Commons.com

Folosind o nouă tehnologie sonară, poliția a descoperit 2 automobile în lacul Oklahoma, cu rămășițele a 6 cadavre în ele, și a revenit la investigarea cazului de dispariție care are deja mai mult de 40 de ani. Descoperirea, în sfârșit, a răspuns la întrebările familiilor îndurerate cam ce s-ar fi întâmplat cu membrii pierduți.

  1. Motoarele navei spațiale Apollo 11, descoperite pe fundul oceanului
Foto: Wikipedia Commons.com

La mai mult de patru mii de kilometri sub nivelul oceanic, nu departe de plajele Floridei, au foste descoperite motoarele rachetei Saturn V, care a lansat echipa de astronauți a lui Neil Armstrong în spațiul cosmic în timpul îndeplinirii sarcinii Apollo 11. Această expediție a fost finanțată de Jeff Bezos, directorul general al companiei Amazon.

  1. Descoperirea navei S.S. Central America
Foto: Wikipedia Commons.com

În anul 1857, nava S.S. Central America a nimerit într-un uragan și s-a scufundat în ocean. La bordul vasului se afla o cantitate mare de aur. În anul 1987, arheologii au descoperit rămășițele navei și au scos din ape 2,900 de monede de aur și 45 lingouri de aur.

  1. Pagodele pierdute ale lui Mahabalipuram
Foto: Wikipedia Commons.com

În anul 2005, niște valuri de tsunami de pe malurile Indiei au descoperit artefactele vechiului oraș, considerat o parte din Pagodele Pierdute ale Mahabalipuram. Se consideră că structura și artefactele sunt o parte a orașului-port înfloritor, distrus de inundații.

  1. Crăpătura Silfra
Foto: flickr.com

Crăpătura Silfra marchează granița dintre cele două mari continente, Eurasiatic și al Americii de Nord, și aceasta se distanțează în fiecare an cu 2cm. Deci, dacă v-ați scufunda în crăpătura Silfra, v-ați afla direct între două continente. Apa aici este cristalină datorită temperaturilor scăzute și lavei subterane.

  1. Castelul Loki
Foto: commons.wikimedia.org

Nu departe de un sistem de izvoare hidrotermale, cunoscut sub numele Castelul Loki, oamenii de știință au descoperit veriga lipsă dintre organismele unicelulare, care au populat Pământul, și organismele pluricelulare, care au apărut acum 2 miliarde de ani în urmă. Savanții au numit organismele descoperite Lokiarchaeota și au fost extrase ele din Oceanul Atlantic de la o adâncime de aproximativ 2.4 km.

  1. Un râu subacvatic în Marea Neagră
Foto: Wikipedia Commons.com

În Marea Neagră, la o adâncime de 35m, oamenii de știință au descoperit un râu care le-a confirmat presupunerea că ape curgătoare pot exista și în bazinele acvatice mari. Dacă râul ar fi descoperit pe suprafața terestră, ar fi al 6-lea după mărime, luând în considerație cantitatea de apă care curge în el.

  1. Noduli de mangan descoperiți în Oceanul Atlantic
Foto: Wikipedia Commons.com

Nodulii de mangan se formează în toate oceanele, deși, la început se credea că cel mai mare număr se formează în Oceanul Pacific. Totuși, oamenii de știință germani, au descoperit în Oceanul Atlantic o câmpie subacvatică de mari proporții plină de noduli de mangan. Conurile metalice sunt niște straturi de minereuri care se cristalizează în jurul nucleului. Descoperirea poate ajuta savanții să înțeleagă în ce mod s-a schimbat clima planetei, deoarece pentru a forma nodulii, natura a avut nevoie de milioane de ani.

  1. Groapa Marianelor
Foto: commons.wikimedia.org

La 23 martie a anului 1875, aparatul HMS Challenger a descoperit Groapa Marianelor, cea mai mare adâncitură în pământ de pe toată planeta. Groapa are 11km lungime și foarte puțini au reușit să coboare în ea. La 26 martie a anului 2012, James Cameron, a reușit să coboare în groapă la o adâncime de 10 898 m, cu ajutorul navei Deepsa Challenger pe care el a însăși a proiectat-o, stabilind și un nou record.

  1. Orașul pierdut – Heracleion
Foto: Wikipedia Commons.com

Arheologul Frank Goddio, a căutat orașul pierdut, Heracleion, în largul coastei Egiptului, foarte mulți ani. Folosind tehnologii imagistice moderne, el a reușit să-l descopere. Orașul antic a fost complet inundat la 6.5 km de coastă. Printre ruinele descoperite au fost 62 de corăbii, 700 de ancore, monede de aur și statui care ajungeau până la 4.9m.

  1. Naufragiul de lângă Capul Uluburun
Foto: commons.wikimedia.org

Nava naufragiată, care are mai mult 3300 de ani, a fost descoperită în largul coastei Uluburun și este una dintre cele mai vechi descoperiri în care se găsesc și o parte dintre cele mai scumpe și cele mai mari artefacte ale epocii bronzului. Una dintre cele mai valoroase lucruri ale acelor timpuri este sigiliul de aur al reginei egiptene Nefertiti.

  1. Canionul Zhemchug
Foto: commons.wikimedia.org

Cel mai mare și cel mai adânc canion se numește Zhemchug și se găsește în marea Marea Bering. Este mai adânc decât Grand Canyon și poate fi văzut chiar și din spațiul cosmic.

  1. Cercurile marine
Foto: commons.wikimedia.org

Pentru prima dată au fost descoperite în Japonia în anul 1995, de niște scafandri, și de-a lungul a câțiva ani, acestea au zăpăcit mințile savanților. Ele reaminteau discurile de pe câmpuri, și nimeni nu știa cum ele au apărut. Totuși, cu 10 ani mai târziu de la descoperire, s-a aflat că cercurile sunt rezultatul unui ritual pe care-l face peștele Puffer de sex masculin pentru a-și ademeni femela.

  1. Orașul pierdut al zeului Krișna
Foto: commons.wikimedia.org

Asemenea Atlantidei, orașul pierdut al zeului Krișna a devenit o legendă. Totuși, excavația recentă a unui oraș subacvatic nu departe de malurile Indiei i-a făcut pe cercetători să creadă că orașul legendă poate fi parțial adevărat, deoarece pe fundul Oceanului Indian s-au găsit niște construcții care se referă la secolul XV î.Hr.

  1. Naufragiul navei Vasa
Foto: commons.wikimedia.org

În anul 1625, nava Vasa a părăsit portul, însă, cu părere de rău, a naufragiat nu departe de țărm chiar în primul său voiaj. Vasa s-a scufundat din cauza unui vânt puternic. Arheologii au reușit să restabilească corabia, și acum aceasta se află într-un muzeu din Suedia care-i poartă numele.

  1. Orașul Pavlopetri
Foto: commons.wikimedia.org

Vechiul oraș grec, Pavlopetri, a fost descoperit la o adâncime de 4 metri. Are aproximativ 5000 ani și este considerat cel mai vechi oraș înecat din lume. Oamenii de știință presupun că Pavlopetri s-a scufundat din cauza unui cutremur în urma căruia pământul s-a mișcat din loc.

  1. Galionul San Jose
Foto: Wikipedia Commons.com

Galionul San Jose, care a participat și în lupte, a fost descoperit nu departe de Columbia și a fost apreciat cu 17 miliarde de dolari din cauza masei comorilor aflate la bord. În anul 1708, o navă britanică a scufundat nava San Jose, deoarece aceasta transporta aur din Panama.

  1. Locomotive subacvatice
Foto: commons.wikimedia.org

La o adâncime de 27m, în apele coastei New Jersey, arheologii au descoperit două locomotive foarte rare. Ele au fot scufundate în anul 1850 și s-au păstrat perfect până azi. Straniu este faptul că nu au fost găsite date despre trenuri în proces de construcție sau pierdute.

  1. Degetul de gheață mortal
Foto: flickr.com

Degetul de gheață mortal pare a fi un tornado, însă, de fapt, este doar un țurțure subacvatic care coboară de la suprafața oceanului. Când acesta ajunge pe fundul oceanului, el îngheață tot ce-i stă în cale, devenind o putere mortală.

  1. Păianjen subacvatic
Foto: commons.wikimedia.org

Spre deosebire de restul păianjenilor, păianjenul subacvatic cea mai mare parte a vieții sale și-o petrece sub apă. Păianjenul țese în jurul corpului său o bulă, care funcționează asemenea unui costum special de scufundări, și trage în ea o cantitate de aer care-i va permite o vreme să se găsească în apă.

  1. Pastile de pe timpul Imperiului Roman
Foto: MaxPixel.com

Într-o navă scufundată în largul coastei Toscana acum 2000 de ani, savanții italieni au găsit niște pastile romane. Vasele de staniu, în care se aflau pastilele, au fost foarte bine pecetluite, păstrând medicamentele uscate. Bazându-se pe ingredientele preparatelor, savanții și-au dat seama că pastilele sunt pentru tratări oculare.

  1. Cranii alungite, găsite într-o peșteră subacvatică
Foto: commons.wikimedia.org

Recent, în Mexic, arheologii au cercetat o peșteră care înfiora localnicii și au descoperit-o plină cu cranii de o formă alungită. Fântâna se află nu departe de vechiul oraș al popoarelor Maya, Mayapan.

  1. O așezare veche descoperită În Lacul Issyk-Kul
Foto: Wikipedia Commons.com

În apele lacului Issyk-Kul, oamenii de știință au descoperit o așezare a sacilor, care are mai mult de 2500 ani. Legendele vorbesc despre un sfânt numit Matei, care a fost ucenicul lui Isus și care a fost îngropat în Issyk-Kull. Cercetătorii consideră că artefactele descoperite recent pot fi dovadă a veridicității legendei.

  1. Titanic
Foto: Wikipedia Commons.com

Scufundat în luna aprilie a anului 1912, nava de croazieră Titanic, nu a putut fi găsită până în anul 1985, până când căpitanul flotei și oceanograful Robert Ballard nu a găsit-o însăși. Epava-fantomă a Titanicului, a fost una dintre cele mai mari descoperiri din istoria arheologiei și a putut să spună mai multe despre ce s-ar fi întâmplat în acea zi fatală.

  1. Mecanismul Antikythera
Foto: commons.wikimedia.org

În anul 1902, scafandrii au descoperit un mecanism grec care are mai mult de 2000 ani, ajuns pe fundul oceanului după un naufragiu nu departe de malurile orașului Antikythera. Timp de mai mulți ani, oamenii de știință nu se puteau clarifica la ce folosește acest mecanism, până o tehnologie cu raze X nu a fost implicată, dând răspunsul la ghicitoare. Acum savanții presupun că mecanismul era un calendar și un calculator sofisticat, ce cartografia deplasarea soarelui și a lunii. Dispozitivul, de asemenea, calcula zilele până la jocurile olimpice. Un singur lucru pe care savanții încă nu-l pricep este dacă era acest calendar rar sau era folosit pe scară largă în antichitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.