Vânătoarea de comori: clădiri multicolore printre masele cenușii ale Istanbulului (11 foto)

0
2621

Orașul turcesc Istanbul reamintește despre zilele îndepărtate când a existat Constantinopolul.

Aici există o mulțime de clădiri istorice cu o arhitectură grozavă, precum casele de piatră și moscheile frumos decorate, însă clădirile mai moderne ale orașului sunt și ele extrem de atrăgătoare, fiind vopsite în culori aprinse și creând un aspect de poveste.  

Arhitectul și fotograful Yener Torun capturează obiectele din trecutul orașului, însă focusându-se în principal pe clădirile moderne în stil minimalist, în forme geometrice moderne și, mai presus de toate, bogate în culori.

Privindu-i lucrările ne-am putea crea o impresie greșită, deoarece în realitate este foarte dificil de găsit asemenea clădiri viu colorate în Istanbul. „Am cutreierat întregul oraș, explorând fiecare colț pentru a descoperi aceste «pietre prețioase și multicolore»”, explică fotograful. „Căutarea acestor clădiri printre masele cenușii ale orașului este asemenea unei vânători de comori”.

„Principala motivație a fost de a capta o altă parte, mai puțin cunoscută, a Istanbulului care ne-ar permite să ne îndepărtăm de percepția unidimensională și comună în partea de est a planetei. Mereu am considerat că diversitatea aspectelor oferă o posibilitate mai efectivă de a explora orașul, atât pentru turiști cât și pentru mine. Chiar și acei oameni care locuiesc deja de mult timp în Istanbul nu pot să creadă că aceste fotografii au fost făcute în orașul lor natal”.

Într-un așa mod fotograful descoperă părțile neobservabile ale orașului. Fotografiile făcute de Yener creează o imagine întregită și foarte ingenioasă a orașului. Deși în realitate aceste clădiri sunt rare și nicidecum nu reprezintă întregul oraș, ce arhitect-fotograf ar proceda altfel? Nu departe de San Francisco, casele multicolore de pe vârful dealului Daly City au devenit o atracție turistică și ele, deși reprezintă doar o parte a orașului.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.