Top-10: Produse care au fost inventate din întâmplare

0
2006

Uneori se spune că necesitățile sunt mama invenției. Însă, destul de des lucrurile sunt create din întâmplare sau se folosesc în scopuri care diferă foarte mult de rolul inițial al invenției.

Majoritatea acestor produse au devenit ceva tipic pentru noi. Însă, dacă nu avea loc acel act de ingeniozitatea (sau incident), aceste lucruri, probabil nu mai erau inventate niciodată.

  1. Camera web
Foto: BBC

Până la apariția video chatului, oamenii nu aveau posibilitatea de a comunica direct prin legătură video. Totul s-a schimbat când specialiștii în calculatoare de la Universitatea Cambridge, au inventat camera web. De fapt, aceasta nu a fost inventată pentru conversații video cu prietenii sau familia, ci pentru a urmări aparatul de cafea.

Cu ajutorul acestei invenții, lucrătorii puteau urmări pe ecran mai este sau nu cafea preparată în aparat, fără a pierde puteri în drum spre bucătărie pentru a se convinge personal. Aceasta, de asemenea, a devenit o metodă ideală de a afla cine dintre colegi a fost ultimul care a folosit cafetiera și nu a reîncărcat-o. Probabil, ăsta este un caz pe care-l înțelegem cu toții.

Este clar că la începutul anilor 90, camera web nu era ideală. Aceasta putea face doar 3 fotografii pe minut, și reamintea mai mult un foto album, decât un video. Totuși, pasiunea pentru cafea a fost motivul apariției camerei web, pe care o folosim acum (sau o acoperim cu lipici. Dacă o face Mark Zuckerberg, de ce să nu o facem și noi?).

  1. Jucăria Slinky

Slinky este o întruchipare excentrică a unei jucării pentru copii. Cu toții am văzut-o la publicitatea și cu toții am vrut să o avem. Dar dacă v-am spune că această jucărie nu a fost inventată pentru distracții?

La mijlocul anilor 1940, un inginer-mecanic, Richard James, a inventat Slinky ca un dispozitiv pentru a monitoriza mișcările navei. Careva echipamente scumpe necesitau să rămână echilibrate în furtuni. În timp ce-l elabora, James, din greșeală l-a lovit și a urmărit cum acesta cade de pe raft și se rostogolește.

Ar fi dificil să-ți imaginezi această scenă fără a auzi în cap cântecul difuzat împreună cu publicitatea: «Ăsta-i un Slinky, ăsta-i un Slinky – o jucărie excelentă. Ăsta-i un Slinky, ăsta-i un Slinky – jucăria perfectă pentru fetițe și băieței». Ah, nostalgie.

  1. Cornulețe cu usturoi

Cu toții iubim să mâncăm împreună cu o pizza și vreo câteva cornulețe cu usturoi. Însă, a-ți știut că acestea au fost inventate exclusiv pentru a minimaliza risipa? În loc de a arunca bucățelele de aluat rămase de la pizza, cineva din Ozone Park, cartierul Queens din New York, a inventat cornulețele cu usturoi. A fost o decizie simplă, însă, probabil nu mai găseam niciodată aceste cornulețe în magazinele de pizza, dacă proprietarii magazinelor din Queens nu găseau această soluție de a micșora cheltuielile.

Totuși, nu se poate afla cine este adevăratul inventator al cornulețelor. Mulți proprietari ai magazinelor de pizza s-au ciocnit cu această problemă, și după cum se pare, idea le-a venit în cap simultan. Această soluție este un excelent exemplu pentru a demonstra că într-adevăr necesitatea este mama invenției.

Fiți sinceri, vi s-a făcut și vouă foame? Toate aceste discuții despre pizza și cornulețe cu usturoi probabil vă vor face să ajungeți la meniul de livrare mai repede decât a-i spune «cornulețe cu usturoi».

  1. Parașuta

Când vă gândiți la parașută o asociați îndată cu avionul. Dar ce dacă v-am spune că scopul acestei invenții nu era deloc legat cu salturile din avion?

Cu o sută de ani mai degrabă decât frații Wright, Louis-Sebastian Lenormand, a inventat parașuta și a folosit-o cu succes pentru a sări de pe o clădire. Ideea era în a salva oamenii dintr-o clădire incendiată. Totuși, parașuta nu a  reușit să devină populară.

Numai cu zeci de ani mai târziu, în anul 1973 parașuta a fost folosită cu succes într-o situație de urgență. Jean-Pierre Blanchard a reușit să-și salveze viața, folosind-o pentru a părăsi un balon cu aer cald spart.

  1. Sandvișul Filet-O-Fish
Foto: Smithsonian Magazine

Pentru majoritatea sandvișul Filet-O-Fish este doar unul dintre multele puncte din meniul restaurantului McDonald’s. Însă apariția acestui sandviș nu se aseamănă deloc cu celelalte feluri de mâncare. Lou Groen, proprietarul francizei, a inventat acest sandviș, observând vânzări îndeosebi de scăzute în zilele de vineri. El știa că pe cea mai mare parte a teritoriului locuiau catolici, care nu consumă carne în zilele de vineri din motive religioase.

Așa s-a născut sandvișul Filet-O-Fish. Și cât de interesant nu ne-ar fi să aflăm că ceva popular s-a creat neintenționat, cazurile în care un om de afaceri își folosește ingeniozitatea, mereu vor inspira.

  1. Chipsurile Flamin’ Hot Cheetos
Foto: thehustle.co

Richard Montanez lucra în calitate de servitor în compania Frito-Lay. În timpul de lucru acesta mătura podelele, iar în pauze comunica cu alți lucrători ai fabricii. Analizând utilajele fabricii, și aflând mai multe despre chipsuri, Montanez a notat că nu există vreo marcă de chipsuri Cheetos pentru latinoamericani. Într-o pauză, bărbatul a folosit unul din utilajele defectate  și a pregătit niște chipsuri fără cașcaval. Apoi, a mers acasă, le-a preparat cu praf de chili și a împărțit noua invenție cu familia, căreia i-a plăcut foarte mult. Montanez a făcut legătura cu directorul executiv al companiei, iar restul – a devenit istorie.

După ce chipsurile Flamin’ Hot Cheetos au apărut pentru prima dată pe piață, ele au întrecut după numărul de vânzări originalul Cheetos cu cașcaval. Astăzi, servitorul este vice președintele pe vânzări al companie. Dacă această istorie nu este una care inspiră, atunci nu mai știu ce este.

  1. Gloanțe de cauciuc
Foto: securitydii.com

Gloanțele de cauciuc au fost inventate inițial pentru a fi împușcate în pământ, iar de la pământ, glonțul s-ar îndrepta spre agresor. Nu erau predestinate pentru a trauma, ca majoritatea gloanțelor de cauciuc din ziua de azi. Ele trebuiau să provoace o durere ascuțită și să fie ca un fel de avertizare pentru protestatari.

Pentru prima dată, gloanțele de cauciuc au fost folosite contra protestatarilor din Irlanda de Nord în anii 1970. Chiar am vrea să-l vedem pe Keanu Reeves folosindu-le în filmul «John Wick» partea a 3-a. Ar fi excelent să urmărim gloanțele, ricoșând de la pământ și izbindu-se de picioarele dușmanilor săi. Ar fi excepțional pentru cinematografie.

Păcat că gloanțele de cauciuc așa și nu au mai fost folosite după intenția inițială, iar ideea că un glonț poate să nu aducă prejudicii a rămas una ireală.

  1. Pachețelul de ceai

Pachețelul de ceai este încă un lucru obișnuit pentru casă, care a fost inventat neintenționat. În anul 1908, un vânzător de ceai american, a început să ambaleze mici porțiuni de ceai în mici pachețele, ci nu în cutii simple. O făcea cu scopul de a distribui pachețelele ca probe, sperând să agațe clienți noi.

Oamenii trebuiau să desfacă pachețelul și să toarne conținutul în ceașcă. Însă, clienții scufundau însăși pachețelul în apa fierbinte, în așa fel, schimbând radical modul de pregătire a ceaiului pentru viitoarele generații.

Chiar dacă SUA a primit schimbarea, în Marea Britanie asta nu s-a întâmplat. Deficitul de producție din perioada celui de-al doilea Război Mondial a amânat popularitatea pachețelului de ceai, și din această cauză invenția a devenit un obiect casnic pe insula britanică doar după anii 1960.

Este straniu să afli că unul dintre cele mai „britanice”, după părerea majorității, produse, au fost de fapt o invenție americană. Luând în considerație faptul că în Marea Britanie, zilnic, se consumă în mediu 165 milioane de cești de ceai, poate fi spus cu îndrăzneală că această neintenționată invenție a fost una de succes.

  1. Tricoul

Uneori este dificil să-ți imaginezi timpul în care ceva banal din viața noastră nu exista. Spre exemplu, este dificil să-ți imaginezi o lume unde nu există tricouri. Totuși, au apărut ele nu chiar demult – în anul 1904.

Însă nu acest fapt face această invenție ciudată. Tricoul a fost inventat pentru bărbații necăsătoriți, care nu prea aveau idee cum se repară hainele. Ingeniozitatea acestui marketing este una din motivele pentru care cămașa fără bumbi a devenit o adevărată lovitură comercială.

Ideea că bărbații sunt cam neîndemânatici pentru a coase, a rămas în trecut. Ăștia erau anii 1904! Compania Cooper Underwear vindea acest produs ca «un tricou pentru bărbați necăsătoriți». Cine și-ar putea imagina că o astfel de idee simplă va ajunge atât de departe?

  1. Sprayul Silly String
Foto: Eden Keller

Când eram copii, cu toții iubeam sprayul Silly String, care împușca cu niște culori spumoase fantastice. A fost o armă ideală. Pentru un moment îți puteai imagina că ești într-adevăr puternic, atacându-ți prietenii și familia cu strune spumoase.

Dar, ce a-ți spune dacă a-ți afla că sprayul Silly String de fapt a fost inventat în scopuri medicinale?

Produsul a fost creat de chimistul Robert P. Cox și inventatorul Leonard A. Fish. Sprayul era destinat pentru a răsfira ghips lichid care se va întări imediat. În timpul testărilor, Fish a notat că unul din sprayuri elimină o substanță în forma unei unde subțiri. Acest fapt i-a inspirat pe ambii bărbați să comercializeze produsul în calitate de jucărie pentru copii, iar sfârșitul istoriei vă este cunoscut tuturor.

De și cea mai excepțională invenție pare a fi chipsurile Flamin’ Hot Cheetos, totuși primul loc îl merită sprayul Silly String. Întrebuințarea lui diferă foarte mult de intenția originală. Faptul că o invenție a fost gândită în scopuri medicinale dar a ajuns să fie o jucărie extrem de populară, este absolut uimitor. Este dificil să crezi că așa ceva s-ar putea întâmpla. Locuim într-o lume minunată!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.