Top-25: Cele mai inteligente animale de pe planetă, abilitățile cărora sunt pur și simplu uimitoare

0
2522

Planeta noastră este locuită de o mulțime de organisme diferite, și toate ele sunt uimitoare în felul lor. Pe când unele par a fi mai simple, altele uimesc, fiind organizate intelectual mult mai dificil și mai interesant. Savanții de mult deja și-au dat seama că animalele sunt cu mult mai deștepte decât se pare la prima vedere. În unele chestii poate sunt și mai talentate și capabile decât oameni, și în acest articol veți afla ce fel de creaturi sunt astea, și de ce sunt unice.

De menționat că analiza și aprecierea nivelului intelectual al vietăților este un lucru foarte dificil. De fapt, să compari rezultatele mai multor organisme total diferite, este aproape imposibil, și în acest caz va fi complicat să se evite un anumit grad de subiectivitate. Anume din această cauza, această listă nu va urmări vreun rating cu clasamente și aprecieri. Aveți aici doar o listă cu niște creaturi uimitoare, care în procesul evoluției au dobândit calități unice, demne de a fi luate în atenție și de a fi admirate.

  1. Furnicile
Foto: William Cho / commons.wikimedia.org

Probabil v-a uimit să vedeți în această listă niște simple insecte, însă cercetările științifice arată că furnicile de fapt sunt neobișnuit de inteligente. Spre exemplu, când o furnică găsește o sursă de hrană, ea nu se supraalimentează foarte egoist stând pe loc, ci ia o bucățică de hrană în gură și o duce direct până la cuib. În așa mod, ea lasă în urma sa o urmă de feromone, după care celelalte furnici vor putea găsi acel loc și să se ocupe de transportarea hranei pentru întreaga colonie. Este cea mai adevărată planificare!

  1. Ciorile
Foto: Shutterstock

Aceste creaturi au cel mai mare creier dintre toate păsările din lume. Ciorile sunt foarte ingenioase în căutarea hranei și sunt foarte talentate în a construi cuiburi. Aceste frumoase păsări negre sunt într-atât de deștepte, încât pot să facă diferența dintre oameni după fețe, de asemenea ele știu foarte bine că mâncarea trebuie ascunsă cât mai departe de ochii străinilor. În plus, în viața de zi cu zi, ciorile folosesc activ diferite unelte primitive, cum ar fi pietricelele și crenguțele mici, primind maxim beneficii de la ele.

  1. Vidrele
Foto: Shutterstock

Mamiferele pot fi marine, semi-acvatice, sau pur și simplu să aibă abilitatea de a înota. Vidrele se referă anume la animalele semi-acvatice, și se deosebesc prin inteligență. Mai mult ca atât, cercetătorii au descoperit recent că aceste creaturi simpatice folosesc unelte primitive deja de câteva milioane de ani. Se pare că vidrele cândva au fost mai inteligente chiar decât delfinii, care au dobândit astfel de abilități doar cu câteva sute de ani în urmă.

  1. Caracatițele
Foto: Shutterstock

În corpul caracatițelor se găsesc aproximativ 500 milioane de neuroni (mai mult decât la câini), iar creierul acestor creaturi, este foarte mare în raport cu mărimea întregului corp. Aflându-se în captivitate, ei și-au demonstrat abilitatea de a găsi ieșirea din labirinturi, de a rezolva puzzle-uri, și chiar au arătat că pot să deschidă un borcan. De asemenea, caracatițele sălbatice, au uimit cercetătorii cu obiceiul lor de a-și acoperi intrarea în adăpost pentru a se proteja de prădători. Într-un experiment recent, biologii au confirmat faptul că caracatițele sunt capabile nu doar să recunoască oamenii, dar să și manifeste simpatie sau antipatie pentru ei. Apropo, în timpul experimentului, oamenii care interacționau cu caracatițele erau special îmbrăcați în același mod, pentru ca cercetătorii să se asigure că animalele fac diferențierea fețelor, ci nu a hainelor.

  1. Leii de mare
Foto: Shutterstock

Leii de mare sunt niște mamifere care locuiesc în apele subarctice și cele tropicale. Au un creier extrem de mare cu un sistem nervos foarte dificil și foarte bine dezvoltat, datorită căruia aceștia sunt considerați unii din cele mai deștepte creaturi marine din lume. În timpul unor serii de testări IQ, cercetătorii americani au făcut cunoștință cu un leu de mare numit Rio și acest animăluț încântător a demonstrat că este capabil să gândească logic, ceea ce nu toate animalele pot.

  1. Câinii
Foto: Shutterstock

Probabil deja știți că intelectul unui câine matur poate fi comparat cu al unui copil de 2 ani. Din această cauză câinii sunt considerații unii din cele mai deștepte mamifere și probabil cele mai inteligente animale de companie. Cele mai deștepte rase (Border Collie, pudelii și ciobăneștii germani) sunt capabili să învețe până la 250 de cuvinte omenești, semnale și gesturi umane. Potrivit cercetărilor expertului Stanley Coren, majoritatea acestor animale devotate și extrem de iubitoare pot  concura chiar și cu copiii de 4 ani. În lucrarea sa, Coren a comparat indicatorii câinilor cu cele ale copiilor, dându-le ambilor să rezolve probleme aritmetice și evaluându-le abilitățile de comunicare socială.

  1. Gaițele
Foto: Shutterstock

Gaițele sunt niște păsări foarte energice și foarte inteligente. După cum au arătat cercetările, în afară de oameni, gaițele sunt unicele vietăți capabile de a-și plănui ziua, bazându-se pe modul în care cred că se vor simți în viitor. Se pare că gaițele au preferințe concrete și își planifică din timp ce ar dori să mănânce mâine la micul dejun, câtă mâncare ar vrea să consume și unde. Pentru aceasta ei ascund câte o mică cantitate de mâncare în mai multe locuri la alegere. În captivitate, aceste păsări au demonstrat că sunt foarte talentate în căutarea și obținerea hranei. Spre exemplu, ele au învățat să scoată de pe fundul coliviei bucățele de hârtie și cu ajutorul acestora să ajungă la hrana special lăsată de cercetători în apropierea coliviei.

  1. Veverițele
Foto: Shutterstock

Veverițele mereu erau considerate foarte deștepte. Acestea sunt foarte sociabile și descurcărețe, când merge vorba despre hrană. Aceste micuțe codițe stufoase chiar au învățat să se cațere în cuiburile și căsuțele cu mâncare special amenajate pentru păsări. Totuși, de celelalte animale ele se deosebesc datorită unui alt talent,și anume abilitatea de a se preface și a minți. O cercetare recentă a dovedit că veverițele nu sunt doar predispuse la minciună, dar și suferă de paranoia. Chiar și când acestea nu știu că sunt urmărite, ele sapă niște gropițe false și pretind a-și ascunde în ele nucile, pe când nucile adevărate le țin sub blăniță, în apropiere de subraț, pentru a le îngropa mai târziu într-un alt loc.

  1. Bondarii
Foto: Public Domain

Aceste insecte înaripate au creierul de dimensiunea unei semințe de mac, dar totuși inteligența lor uimește. Bondarii reușesc să-și păstreze în cuiburile sale o temperatură constantă, ei se străduiesc să nu să se hrănească și să nu zboare prin apropierea casei, pentru a nu atrage atenția prădătorilor, iar uneori chiar suferă de paranoia, îngrijorându-se dacă nu se ascunde vreun dușman prin apropiere. Mai mult ca atât, polenizând florile, aceste insecte sunt capabile să rezolve niște probleme complexe de navigație, și să găsească cele mai scurte drumuri, de parcă ar lucra ca un adevărat program pentru calculator.

  1. Labrul Harlequin
Foto: opencage.info

Majoritatea oamenilor cred că peștii nu sunt nici pe departe inteligenți, însă savanții au descoperit că aceste creaturi maritime sunt capabile nu doar să perceapă lumea înconjurătoare cu ajutorul organelor de simț bine dezvoltate, dar și să organizeze vânători în grup, să memoreze informație, să învețe (uneori chiar mai bine decât șobolanii sau chiar copilașii de un an), iar uneori și să utilizeze unelte primitive. Unul dintre speciile de labride Harlequin s-a învățat profesional să deschidă scoicile moluștelor încăpățânate. El pur și simplu ia prada în gură, îi lipește marginea de o stâncă și o despică sau o întoarce până aceasta nu se strică, expunând-și elementele nutritive la dispoziția peștelui.

  1. Cimpanzeul
Foto: Shutterstock

Fără îndoială acesta este unul dintre cele mai inteligente animale de pe pământ! Cimpanzeii au devenit foarte populari datorită istețimii nemaipomenite, căci ei memorează cuvinte, se joacă cu lucruri, la fel ca copii noștri, și chiar au emoții foarte asemănătoare cu cele omenești, îndeosebi când merge vorba despre iubire, prietenie, ură și dor pentru frații decedați. Abilitățile cognitive ale acestor talentate maimuțe se deosebesc foarte mult de abilitățile celorlalți primați, în afară de om. Cercetătorii presupun că cimpanzeii sunt niște gânditori activi la nivelul lor accesibil, adică posedă un nivel înalt de conștientizare.

  1. Balenele cu cocoașă
Foto: Shutterstock

Această rasă se referă la familia Balaenopteridae și se deosebește datorită unui nivel de inteligență înalt. Balenele cu cocoașă sunt unele dintre cele mai deștepte vietăți marine. Oameni de știință chiar au descoperit că creierul acestor giganți au un anumit tip de neuroni care se întâlnește doar la o singură specie de animale din lume – la om. Mai mult ca atât, balenele cu cocoașă sunt niște adevărate inimi blânde și super eroi al oceanelor, deoarece au fost observați nu doar o singură dată, salvând foci sau alți pești mari, aflați în primejdie. Un astfel de comportament probabil este unul complet altruist, deoarece savanții nu au reușit încă să afle care ar putea fi beneficiul pentru balenă.

  1. Șobolanii
Foto: Shutterstock

Majoritatea oamenilor consideră că șobolanii nu sunt mai mult decât niște paraziți, care răspândesc tot felul de infecții. Alții însă invers, adoră aceste mici creaturi și îi prețuiesc pentru istețimea și sociabilitatea lor, când merge vorba despre un animal de companie, desigur. Șobolanii într-adevăr sunt niște animăluțe inteligente, deoarece sunt capabili să găsească o ieșire dintr-un labirint dificil, să rezolve puzzle-uri și chiar să se joace cu omul, cam ca cățeii, aducând lucrurile aruncate (mingi, bețișoare) înapoi stăpânului. Mai mult ca atât, șobolanii sunt capabili pentru empatie și compasiune, și adesea încearcă să-și susțină amicul, în caz că acela este stresat. Asemenea capacități sunt foarte rare printre speciile de animale.

  1. Papagalii
Foto: Shutterstock

Papagalii sunt unii dintre cele mai deștepte păsări din lume, deoarece aceștia știu să utilizeze unelte primitive și sunt capabili să învețe și chiar să enunțe sute de cuvinte. Recent, oamenii de știință au descoperit că, aflându-se în captivitate, papagalul cacadu este în stare să facă față ispitei de a mânca vreo bucățică delicioasă de hrană, păstrându-o, pentru ca mai târziu să-o schimbe pe o recompensă mai bună. Psihologii spun că un astfel  de comportament poate fi comparat cu procesul de luare a deciziilor în mediul economic și planificare, care în lumea animală se întâlnește extrem de rar.

  1. Sepiile
Foto: Shutterstock

Ca și caracatițele, calmarii sau nautilii, sepiile sunt niște moluște cefalopode,care locuiesc pe planeta noastră deja sute de mii de ani. Aceste creaturi marine au un sistem nervos foarte bine dezvoltat și unul dintre cele mai mari creiere în raport cu mărimea corpului. Mai mult ca atât, sepiile sunt extrem de bune în arta de camuflaj, foarte descurcărețe, creative când merge vorba de protecție, iar unele specii chiar sunt capabile să-și hipnotizeze prada. Toate aceste adunate, fac sepiile niște creaturi extrem de inteligente.

  1. Elefanții
Foto: Shutterstock

Luând în considerație creierul mare al elefantului (mai mult de 5 kg), nu este uimitor că acest mamifer gigantic este unul dintre cele mai deștepte creaturi din lume. Elefanții posedă o întreagă gamă de emoții, inclusiv bucuria, spiritul ludic, durerea și suferința, de care sunt capabili nu multe organisme. Elefanții, de asemenea sunt foarte capabili – ei pot imita diferite sunete, se pot auto-trata, au un simț al umorului, potențial artistic, știu să folosească diferite unelte, sunt empatici și au conștiința de sine.

  1. Gorilele
Foto: Shutterstock

Cam la fel ca cimpanzeul, gorilele sunt niște creaturi deștepte, de și între aceste două specii sunt multe deosebiri. Gorilele sunt mai calme, mai răbdătoare și mai rezervate decât cimpanzeii. În același timp, ele mai greu se adaptează la condițiile noi de trai, sunt mai curioase și mai puțin predispuse la imitări comice, spre deosebire de cimpanzei. Oamenii de știință încă nu sunt până la capăt siguri, sunt capabile oare gorilele să se recunoască ca individ, totuși acestea foarte clar încearcă să comunice cu ajutorul gesturilor și mimicilor, care pot fi comparate cu limbajul primitiv.

  1. Pisicile
Foto: Shutterstock

Pisicile sunt extrem de carismatice și independente, iar ultima trăsătură îi complică extrem de mult pe cercetători să le aprecieze intelectul. Majoritatea încercărilor de a afla ce gânduri au pisicile finisau fără succes, din cauza încăpățânării și imprevizibilității alegerilor făcute de acestea. Totuși, cercetătorii presupun că pisicile sunt cam la fel de deștepte ca și câinii.

  1. Delfinii
Foto: Shutterstock

Da, da.  Asta o știm cu toții. Delfinii sunt extrem de ingenioși, deoarece sunt foarte comunicabili și fericiți de a învăța ceva nou. Cel mai mult, ei iubesc să repete unele mișcări ale trainerilor sau chiar ale altor animale. Delfinii se recunosc în oglindă, sunt conștienți de acțiunile pe care le fac și sunt capabili să-și exprime emoțiile și sentimentele într-o gamă largă.

  1. Orangutanii
Foto: Public Domain

Probabil o să sune ciudat, însă 97% din materialul genetic al orangutanilor este asemănător cu cel omenesc. Probabil, anume din acest motiv, aceste specii pot să sufere de aceleași boli de care suferă și oamenii, spre exemplu tuberculoza, hepatita B și câteva boli cardiovasculare. În istoria cercetărilor, a existat un orangutan pe nume Chantek, care a fost părăsit de mamă fiind copil și a fost crescut de oameni. La vârsta de 9 luni, această creatură uimitoare deja era capabilă să scrie cuvinte și să-și exprime gândurile. La vârsta de 4 ani, Chantek încerca deja, într-un mod oarecare, să arate cuvintele pe care nu le înțelege și chiar a învățat să mintă.

  1. Văcuțele
Foto: Shutterstock

Puțini oameni pot să presupună că aceste animale banale la prima vedere, mereu rumegătoare, pot avea un intelect înalt. Totuși, prima impresie minte. Oamenii de știință au demonstrat că văcuțele sunt niște mamifere foarte bine dezvoltate, inteligente și sunt capabile la diverse procese de gândire. Mai mult ca atât, aceste creaturi sunt și foarte emoționale, și chiar se îngrijorează de viitor. Cercetătorii au rămas surprinși când și-au dat seama că văcuțele, la fel ca oamenii, știu să prietenească și să dușmănească.

  1. Focile
Foto: Bernard Spragg / commons.wikimedia.org

Acești drăgălași, de asemenea sunt deosebit de inteligenți. Sunt foarte curioși, comunicabili și pot fi ușor dresați. Focile sunt niște animale care viețuiesc în grupe, însă acest fapt nu-i încurcă să iubească singurătatea, fapt care demonstrează că sunt și independenți.

  1. Șoarecii
Foto: Public Domain

Există încă un motiv de a considera șoriceii niște animăluțe foarte inteligente – raportul dintre greutatea creierului și a corpului a acestor rozătoare este similar cu cel al omului (1kg la 40 kg). Acești micuți sunt foarte comunicabili, jucăuși, curioși și emoționali. De asemenea, ei sunt capabili să învețe ceva nou și sunt foarte ușor dresați. Spre exemplu, șoarecele poate fi învățat să reacționeze la numele care i s-a dat și să se ridice în două lăbuțe pentru a primi o bucățică de hrană.

  1. Orcile
Foto: Public Domain

Cunoscute de asemenea sub numele de balene-ucigașe, orcile sunt celebre printre biologi datorită intelectului pe care-l posedă și organizării sociale foarte dezvoltată în care locuiesc, comparabilă probabil, doar cu relațiile dintre elefanți și cele dintre primații superiori, inclusiv oamenii. Orcile, de asemenea, au niște abilități de comunicare foarte înalte cu congenerii lor. Spre exemplu, acești giganți maritimi folosesc niște dialecte specifice, care se transmit din generație în generație împreună cu un anumit comportament, care pot fi numite chiar un patrimoniu cultural în regnul animal.

  1. Porcii
Foto: Public Domain

După o serie de teste IQ, porcii au uimit cercetătorii cu faptul că par a fi mai deștepți chiar decât câinii, și rezolvă teste logice nu mai rău decât cimpanzeii. Printre alte talente se numără memoria de lungă durată, abilitatea de a ieși din labirint și de a recunoaște simboluri. Mai mult ca atât, porcii și-au demonstrat empatia și abilitatea de a învăța ceva nou de la confrații din propria grupă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.