TOP-15: Sfaturi înainte de a merge la un interviu pentru un nou post de muncă

0
1861
Foto: rocketace

Imaginați-vă că ați fost invitat la un interviu pentru un post vacant și sunteți copleșit de emoții și foarte nerăbdător. Uneori căutarea unui post de muncă poate fi puțin neplăcută.

Este nevoie de foarte mult timp și nervi pentru a găsi ceva potrivit, iar când într-un final sunteți invitat la un interviu cu un potențial șef, simțiți o mare ușurare. În asemenea condiții majoritatea oamenilor literalmente orbesc și nu mai observă detaliile care avertizează despre un pericol.

Ar fi bine să nu mergeți la interviu în niște „ochelari cu lentile roz” și nu ezitați să fiți precaut. Uneori putem înțelege îndată că ceva nu este în regulă datorită intuiției, însă nu mereu suntem capabili să ne dăm seama cu exactitate ce se întâmplă. În acest articol am adunat 15 semne care vă vor ajuta să identificați dacă postul de muncă pe care l-ați ales este unul potrivit și bun, astfel încât să nu acceptați o nouă poziție care s-ar putea dovedi a fi infructuoasă.

15.Dacă după interviu vi se trimite un email cu privire la salariul dorit…

Foto: PxHere.com

Când completați o anchetă cu privire la postul vacant, în unele cazuri ați putea întâlni o întrebare separată despre ce salariu de bază v-ați dori. De fapt, această întrebare este destul de răspândită și obișnuită. Însă, în cazul în care nu ați avut această întrebare în anchetă, apoi ați fost invitat la interviu și doar după interviu ați primit o asemenea întrebare pe email este un semn foarte rău. De ce? În primul rând, aceasta ar putea însemna că biroul nu este deloc organizat, iar lucrătorii departamentului sunt indiferenți. În al doilea rând, această întrebare ar putea însemna că biroul exclude din lista celor ce au trecut interviul candidații cu cereri prea mari.

14. Moralitatea scăzută

Foto: PxHere.com

În timpul interviului nu ar fi rău să întrebați recrutorul despre moralitatea corporativă a companiei. Dacă interlocutorul va încerca că evite răspunsul la această întrebare, atunci fiți sigur că răspunsul l-ați primit în mod implicit. Pe de altă parte recrutorul ar trebui să fie onest și obiectiv, recunoscând că etica din biroul lor nu se distinge prin standarde ridicate. În 90% dintre cazuri, dificultățile care țin de moralitatea colectivului sunt asociate cu lacunele autorităților și managementului greșit.

13. Sunteți invitat la interviu aproape imediat după depunerea cererii

Foto: pexels.com

Majoritatea companiilor mari care v-au apreciat CV-ul vor aștepta câteva zile înainte de a vă invita la interviu. Organizațiile care își cunosc valoarea evită să-și demonstreze interesul sau nevoia disperată de serviciul potențialului angajat. Dacă sunteți telefonat imediat este un semn rău. Probabil în această organizație lucrătorii adesea renunță la posturile lor de muncă și pleacă, de aceea organizația mereu are nevoie de noi lucrători. Nu vă grăbiți să vă bucurați din cauza unui răspuns rapid și fiți precauți.

12. Interviu în grup

Foto: flickr.com

Uneori companiile adună într-o singură cameră toți candidații și imediat îi selectează pe cei nepotriviți la prima vedere. De fapt, această metodă de a organiza interviul este destul de leneșă. Dacă în urma unui asemenea interviu obțineți un loc de muncă, există o mare șansă ca în curând să fiți concediat, deoarece în asemenea companii lucrătorii nu sunt deloc apreciați.

11. Dacă organizația este comparată cu „o familie” ar fi bine să fiți precaut

Foto: pixabay.com

Poate într-adevăr este vorba despre „o familie”, în majoritatea cazurilor incompletă și nesănătoasă. Când recrutorul compară organizația cu „o familie” nu poate fi vorba despre nimic bun. Adesea, într-un așa mod realitatea este înfrumusețată, fiind înlăturate accentele unui colectiv toxic.

10. Recenzii negative despre companie

Foto: pixabay.com

Desigur recenziile rele pot fi scrise în rețea și de foștii angajați nemulțumiți care singuri ar fi putut să creeze probleme. Însă, acest fapt nu înseamnă că printre recenziile rele nu pot fi găsite adevăruri. Dacă în timp ce analizați forumul găsiți comentarii negative nu doar despre munca în companie, dar și despre companie în general, ar fi mai bine să căutați un post vacant în altă parte.

9. Munca în afara biroului și ore suplimentare

Foto: pixabay.com

Orele suplimentare de lucru nu sunt doar o oportunitate de a câștiga mai mulți bani. Munca extra presupune lipsa vieții personale, a timpului liber și a comunicării cu prietenii, precum și așteptări prea mari din partea conducerii. De cele mai multe ori, orele suplimentare însemnă că organizația nu dorește, sau până când nu este în stare, să angajeze mai mulți lucrători. Poate că postul nu este chiar rău, însă lipsa timpului liber și munca asiduă va rezulta în mai mult stres.

8. În cazul în care managerul nu se comportă cum se cuvine, treaba este rea…

Foto: McPheeSteury

Dacă în timpul interviului managerul sau recrutorul nu vă privește în ochi, nu vă ascultă atent, zâmbește forțat sau chiar a întârziat la întâlnirea pe care singur l-a programat, atunci nu este necesar să aveți o intuiție perfectă pentru a înțelege că munca în această companie nu va fi una plăcută.

7. Plata nu corespunde cerințelor

Foto: Chicago Labor Newspaper, July 7, 1894, Wikimedia Commons

Dacă un potențial angajator își exprimă dorința de a vă vedea efectuând un număr mare de sarcini și lucrând mai multe ore la rând pentru un salariu prea mic, promițând o creștere doar în cazul în care vă demonstrați utilitatea, aveți grijă. Desigur perioada de probă urmată de o creștere este o practică obișnuită, însă ar fi bine să vă decideți încă înainte de interviu la ce vă așteptați de la noul post de muncă și ce meritați cu adevărat. Ar trebui să vă știți prețul și să încercați să obțineți din timp de la angajator o scrisoare în care să fie enumerate beneficiile pe care angajatorul este gata să vi le ofere în schimbul serviciilor acordate.

6. O rată înaltă de concedieri

Foto: rocketace

În timpul interviului de angajare încercați să întrebați recrutorul ce s-a întâmplat cu angajatorul precedent care a ocupat postul de muncă pentru care sunteți intervievat. În cazul în care recrutorul nu va dori să răspundă sau va schimba rapid tema, ar trebui să aveți o atitudine dubioasă față de organizație. Este posibil ca angajații acestei organizații să demisioneze foarte des din cauza că munca este teribilă, sau poate însăși organizația concediază angajații foarte des și nu apreciază resursele umane. Sunteți sigur că aveți nevoie de un asemenea post de muncă?

5. Salariu oferit doar din procentul din vânzări

Foto: www.thebluediamondgallery.com

De regulă salariul se calculează pe baza unor mai multe scheme – salariu fix, plată pe oră sau comision. Uneori salariul fix și plata pe oră sunt completate de comision, însă există și companii care propun un post de muncă cu un un salariu format doar din veniturile din dobânzi aferente. Recrutorul vă va spune povești, precum că unii angajați fac câte 50 000 de dolari pe săptămână, iar recent un bărbat chiar și-a cumpărat o casă într-o regiune prestigioasă. În realitate, atmosfera în asemenea organizații este foarte toxică, iar concurența dintre angajați rezultă în stres și emoții negative. Pe lângă toate, comisionul nu depinde întotdeauna de eforturile pe care le depuneți. Sună nu chiar bine.

4. Nu există nici o oportunitate de creștere profesională

Foto: www.picserver.com

Ar fi bine în timpul interviului să aflați din start despre oportunitățile de creștere profesională în noua companie. Majoritatea companiilor sunt interesate de angajații ambițioși. De aceea, o asemenea întrebare vă va demonstra dorința de a rămâne mai mult timp în noua organizație, de a vă dezvolta și de a aduce un venit firmei. Prin urmare, un recrutor bun cu siguranță va aprecia o asemenea curiozitate. Cu toate acestea, dacă sunteți intervievat de o companie care are nevoie de roboți pentru cele mai triviale sarcini, iar ultima persoană care a primit promovare a fost un prieten sau o rudă a autorităților, ar fi mai bine să nu acceptați acest loc de muncă.

3. Dacă așteptați interviul deja de mai multe ore, plecați…

Foto: Pixnio.com

Să presupunem că interviul a fost programat pentru ora 13:00. Ați ajuns la 12:45, însă până la ora 15:00 interviul așa și nu a mai început. În tot acest timp nimeni nu a ieșit din oficiu și nu vi s-a spus nici un cuvânt. Desigur recrutorul este o persoană foarte importantă, iar o persoană care încă nu a fost angajată aproape că nu valorează nimic pentru companie. Cu toate acestea, există o diferență între o întârziere de câteva minute a managerului și nerespectarea timpului unei persoane străine. Dacă angajații acestei companii sunt atât de indiferenți față de potențialii candidați pentru un post de muncă, acest fapt ar putea însemna că în această organizație oamenii nu sunt deloc respectați sau procesul de lucru este foarte rău organizat.

2. Postul de muncă vi se propune până la o întâlnire personală

Foto: pixabay.com

Asemenea cazuri au loc destul de rar, însă nu sunt mai puțin interesante pentru a fi analizate. Dacă organizația vă anunță că vă angajează până a vă întâlni și a organiza un interviu, acest fapt ar putea însemna două lucruri: sunteți un adevărat profesionist bine cunoscut (puțin probabil), sau organizația are nevoie atât de mult de angajați, încât este gata să accepte pe oricare.

1.Toți angajații arată nefericiți

Foto: Quinn Dombrowski

Desigur majoritatea oamenilor ar prefera să nu lucreze, ci să stea acasă în fața televizorului. Plajă și somn până la amiază – iată care este visul tuturor oamenilor, ci nu alarma de dimineață și ambuteiaje în drum spre serviciu. Acest lucru se poate observa în chipurile angajaților din aproape orice companie, mai ales dimineața. Cu toate acestea, dacă priviți atent și observați doar bosumflare și suferință, probabil deja peste câteva zile de lucru în această companie veți purta aceleași emoții negative pe față.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.