TOP-25: Aici câteva lucruri pe care nu le-ai știut despre planeta Pământ

0
2160

Planeta Pământ este una unică în întreg Sistemul Solar (cel puțin ea va rămâne așa până nu găsim o altă plantă unde există viață). De fapt, ea este într-atât de deosebită, încât omul a studiat-o de-a lungul întregii istorii, însă nici până în prezent nu este capabil să explice toate procesele care au loc pe ea.  Totuși, știm cu siguranță un lucru – ea încă ne poate uimi plăcut. Începând cu numărul absurd de lovituri de fulgere pe zi și finisând cu forțele gravitaționale diferite din unele colțuri ale lumii, aici 25 lucruri interesante despre Terra.

  1. Cel mai uscat loc de pe Pământ se află în Antarctica. Pe câmpurile uscate McMurdo nu a plouat deja de 2 milioane de ani.

  1. În fiecare an vântul transportă 40 de milioane de tone de praf de la Sahara spre Amazon.

  1. Temperatura nucleului Pământului este de 5500 de grade Celsius și este egală cu temperatura de pe suprafață Soarelui.

  1. 99% din tot aurului de pe Pământ se află în nucleu.

  1. Pământul este singura planetă din Sistemul Solar pe care se observă mișcările tectonice. Dacă ea nu ar fi existat, dioxidul de carbon nu s-ar fi reciclat și planeta s-ar fi supraîncălzit ca Venus.

  1. 90% din toți vulcanii de pe planeta Pământ se află sub apă.

  1. 1 litru de apă sărată conține 13 miliarde de grame de aur.

  1. Apa sărată constituie 97% din apa Pământului.

  1. 2% din cele 97 sunt în formă de zăpadă și acoperă ghețarii polari asemenea unei căciulițe.

  1. O mare parte din restul apei este umezeală în sol sau se află foarte adânc sub straturile de pământ, fiind inaccesibilă.

  1. 1/5 din toată apa dulce de pe planetă este concentrată în lacul Baikal din Rusia, restul fiind răspândită prin lacuri și râuri.

 

  1. Zilnic, pe Pământ apar 8,6 milioane de fulgere.

  1. De la o distanță mare, Pământul ar fi cea mai strălucitoare planetă, pentru că lumina soarelui se reflectă de pe suprafața apei.

  1. La înălțimea de 19 kilometri se întâlnește un astfel de fenomen numit Limita lui Armstrong. Anume de la această înălțime omul trebuie să fie în scafandru, în caz contrar presiunea scăzută și temperatura corpului îi va face sângele din corp să clocotească.

  1. Orbita Pământului este poluată de 38.000 de obiecte antropogene.

  1. Dimensiunea a 22.000 din aceste obiecte depășesc 10 metri.

  1. În fiecare zi, cel puțin unul dintre aceste obiecte cade pe Pământ.

  1. Dacă să fim exacți, atunci în zi nu sunt 24 ore. Pământul are nevoie de doar 23 ore, 56 minute și 4 secunde pentru a-și înconjura axa sa.

  1. De fapt, Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut din spațiul cosmic. Totuși, există lucruri care ar putea fi văzute de acolo, cum ar fi aerul poluat de deasupra Chinei și Marele Recif de Corali.

  1. Cea mai îndepărtată fotografie a Pământului a fost făcută de la o distanță de 6 miliarde de kilometri. Acel punct este numit «Pale Blue Dot», care în traducere ar însemna „punctul albăstriu”.

  1. Gaura de ozon se micșorează și în anul 2012 ea a atins cea mai mică dimensiune din ultimul deceniu.

  1. 90% din totul gunoiul din Oceanului Planetar este plastic.

  1. Pământul nu este o sferă ideală, datorită forței de rotație, Pământul este de fapt convex la ecuator.

  1. Din cauza acestei anomalii în unele regiuni, forța de atracție este mai mare sau mai mică decât în ​​altele. Unul dintre aceste locuri este Hudson Bay din Canada. Cu toate acestea, diferența este foarte mică, doar de 0,005%.

  1. Știm despre Univers mai multe lucruri decât despre oceane și nucleul Pământului. De fapt, 95% din Oceanul Planetar nici măcar nu a fost cercetat.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.