TOP-10: Lucruri despre care nu știai că au fost inventate de femei

0
3485

Cum ar fi lumea fără GPS sau WiFi? Dacă nu existau femeile despre care urmează să vă spunem în acest articol, probabil viața nu era într-atât de sigură și comodă. Dacă purtați o pereche de ochelari de vedere, să știți că vizibilitatea clară este succesul unei femei.  Calitatea filmelor, de asemenea, a fost îmbunătățită de o femeie. În perioada anilor 1970-1984, doar 1,5% de femei au putut să-și cumpere un patent. Însă, astăzi procentajul s-a ridicat deja la 20. Într-o lume unde predomină puterea masculină, există și femei care au contribuit la dezvoltarea științifică. Probabil, nu ați putut niciodată să asociați următoarele invenții din listă cu o femeie, însă acum sunteți pe cale să știți.

Aceste invențiile sunt utile, practice și interesante. Ca și orice alte dispozitive, ele au evoluat de-a lungul timpului, s-au modificat și au devenit de două ori mai practice. Spre exemplu, Anna Connelly a fost o femeie inventatoare și aceasta a creat scara pentru pompieri. De fapt, acea scară nu semăna deloc cu alea pe care le știm și le folosim astăzi. Însă ,treptat ele au fost aduse la felul în care arată astăzi.

Totuși, femeile au contribuit și ele la dezvoltarea științifică. Mai mult ca atât, viața lor din afara științei era de asemenea captivantă. Ele au fost nu doar niște experți, dar și pionere unice în felul lor de a fi. În majoritatea cazurilor femeile inventatoare au primit recunoaștere pentru contribuția pe care au făcut-o în lumea științifică. Însă, au existat și cazuri când femeia a trebuit să lupte pentru a obține recunoaștere.

Fără aceste invenții lumea nu ar fi așa cum o cunoaștem astăzi. Deci, de ce să nu aflăm cui ar trebui să mulțumim pentru posibilitatea de a duce o viață comodă?

  1. Femeia care a inventat pungile de hârtie

Margaret Knight, poreclită Lady Edison a fost o inventatoare de succes. Ea a primit undeva 27-87 de patente în SUA. Când avea doar 12 ani, fetiței i-a venit o idee de a crea un dispozitiv care ar opri momentan toate echipamentele tehnice de la fabrici. Într-un așa mod, Margaret vroia să prevină traumele pe care le luau de fiecare dată lucrătorii fabricii. Din cauza că era prea mică și foarte săracă, nu a avut posibilitatea de a depune un brevet pentru invenția sa.

La vârsta de 30 de ani, ideea femeii de a crea pungi de hârtie a fost plagiată, de aceea Margaret a trebuit să lupte pentru un patent la această invenție.

Knight a mai inventat și un dispozitiv pentru mecanismele de țesut, motorul cu combustie internă și mașina care producea pungi de hârtie – aceleași pungi care sunt folosite și astăzi în America. Toate aceste lucruri au fost patentate între anii 1902 – 1915. În anul 1871, femeii i-a fost înmânat Ordinul Regal al Legiunii de Onoare (Decoration of the Royal Legion of Honour) de către regina Victoria, iar în 2006 a devenit un membru al Sălii Naționale de Faimă a Inventatorilor.

  1. Femeia care a inventat sticla non-reflexivă

Katharine Blodgett și-a obținut diploma de masterat la Universitatea din Chicago în anul 1918. Ea a fost prima femeie de știință care a obținut un post de muncă în laboratorul de cercetare „General Electric”. În anul 1926 ea a revenit la Universitate, unde a devenit prima femeie care a primit un doctorat în fizică. Imediat după aceasta, ea a fost din nou angajată de compania „General Electric”. În 5 ani ea a dezvoltat o metodă de repartizare a mono-moleculelor în sticlă. Blodgett și-a folosit tehnica pentru a crea sticla non-reflexivă. Sticla  „invizibilă” pe care a creat-o permitea sumei de 99% din lumina solară să treacă prin ea și să nu sclipească. Sticla a fost pentru prima dată folosită în cinematografia Hollywoodului în anul 1939. Ea a devenit populară îndată datorită faptului că era clară și nu împiedica vizibilitatea imaginei. Mai târziu, oamenii de știință au îmbunătățit invenția lui Katharine Blodgett. În prezent, sticla este larg utilizată, spre exemplu în telescoape, lentile, ferestrele automobilelor, ochelari și ramele tablourilor.

  1. Femeia care a inventat berea

Nu se știe cine a inventat prima formulă a berii, însă femeile au fost primele care au fiert-o, au vândut-o și au servit-o bărbaților, lucrând chelnerițe. De-a lungul timpului, femeile au fiert și au vândut o cantitate imensă de bere. Tradiția producerii berii de către femei are deja mai mult de 7 000 de ani și se trage de la civilizațiile mesopotamienilor și sumerienilor. Femeile care fierbeau bere erau unicele ale căror profesie avea un statut social și era protejată de către zeițele Ninkasi, Siris și Siduri

Femeile din Scandinavia și Finlanda antică care fierbeau bere erau considerate excepționale și erau protejate de lege. În Anglia, femeile fierbeau berea acasă după niște rețete tradiționale, iar vânzarea alcoolului le aduceau un venit bun. Doar la sfârșitul secolului XVIII au apărut metode universale de a produce berea.

  1. Femeia care a inventat fierăstrăul circular

Shakerii au fost o sectă religioasă din secolul XVIII. O regulă foarte severă în comunitatea lor a fost egalitatea sexelor. Tabitha Babbitt este una dintre primii oameni despre care se spune că ar fi inventat ferestrăul circular (se presupune că au mai existat încă doi bărbați din aceeași sectă care ar fi contribuit la apariția acestui fierăstrăului). Babbitt, de asemenea, a inventat roata de tors, dinții artificiali și cuiele – alea pe care le cumpărăm și astăzi din magazine.

Ideea de a crea un ferăstrău circular i-a venit lui Babbitt dup ce aceasta a observat cât de incomod le este bărbaților să folosească fierăstrăul cu două capete. Ea a înțeles că ei își pierd jumătate din puteri în zadar. Fierăstrăul circular creat de Babbitt a fost pentru prima dată folosit la o fabrică de cherestea în anul 1813. Fiind o femeie religioasă, Babbit nu și-a patentat nici o invenție. Cu 3 ani mai târziu, 2 francezi au patentat fierăstrăul circular după ce i-au găsit designul în niște vechi documente ale Shakerilor.

  1. Femeia care a inventat Monopoly

 

Se consideră că Monopoly a fost inventată de doi designeri – Charles Darrow și Elizabeth Magie. La acel moment, Magie era o scriitoare, comediană, actriță și inginer. Inițial, Monopoly era folosită în scopuri educaționale, ca o modalitate de a demonstra consecințele economice și efectele negative ale achizițiilor abuzive de terenuri. De asemenea, joaca a fost folosită pentru propaganda drepturilor femeilor.

Numele inițial al jocului era „The Landlord’s Game”. Joaca a fost patentată în anul 1904, deși Monopoly deja exista în anul 1902 și era una dintre primele jocuri de masă unde se folosea „calea continuă” (o tablă pe care nu exista nici început și nici sfârșit). Jocul s-a răspândit foarte rapid, profesorii folosind-o în scopuri educaționale la Universități. În anul 1933, Monopoly aproape că și-a terminat evoluția și arăta la fel ca jocul pe care îl cunoaștem și îl iubim astăzi.

  1. Femeia care a inventat încălzirea solară

Mária Telkes a fost un om de știință avansat care a lucrat la tehnologia obținerii energiei electrice din lumina solară. Ea a fost unul dintre fondatorii sistemelor de stocare a căldurii, folosind energia solară și a dezvoltat primul sistem solar de încălzire, care a fost folosit în „Dover Sun House”. Acela  a fost primul dintre panourile solare pe care le vedem și astăzi pe acoperișurile oamenilor. Sistemul a folosit energia solară pentru a genera încălzire în interiorul casei. Dr. Anthony Nemethy, vărul Mariei Telkes, a trăit împreună cu familia sa în acea casă timp de trei ani, după care sistemul a eșuat.

Telkes, de asemenea, a inventat multe alte dispozitive termice, inclusiv dispozitivul folosit la bărcile de salvare, care curăța apa marină de săruri cu ajutorul energiei solare, făcând-o potabilă. Rolul pe care Mária l-a avut în inovarea tehnologiilor bazate pe lumina solară i-a adus porecla de „Regina Soareleui”. În anul 1970 ea a consultat multe companii începătoare care se ocupau de producerea dispozitivelor care lucrau pe lumina solară. American Solar Energy Society i-a recunoscut realizările în anul 1977, oferindu-i Premiul Charles Greeley Abbot.

  1. Femeia care a inventat tehnologiile fără fir

Hedy Lamarr, a fost numită cea mai frumoasă femeie din lume din perioada sa, și, de asemenea, a fost o faimoasă și norocoasă actriță a Hollywoodului. În anul 1933, ea s-a căsătorit cu un bărbat care ocupa locul 3 în lista celor mai bogați oameni din Austria, Friedrich Mandl. De asemenea, Hedy era foarte deșteaptă. La una din întâlnirile de afaceri prestigioase la care a mers împreună cu soțul ei, Hedy a aflat despre științele aplicate. Când actoria a plictisit-o, ea a decis să ajute oamenii de pe front.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, submarinele germane au început să torpileze navele de pasageri. Hedy și-a spus „trebuie să fac ceva ca să încetez toate astea”. În așa mod, ea a inventat tehnologiile de spectru larg și salturi de frecvență. În anul 1942, ea a primit un patent. Flotele americane au folosit invenția în timpul blocadei din Cuba. În prezent, principiile funcționării sistemului de comunicații fără fir inventat de Hedy servește drept bază pentru multe tehnologii moderne, inclusiv GPS, Wi-Fi și Bluetooth. În  anul 2014, pentru această invenție, femeia a luat un loc de onoare în Sala Națională de Faimă a Inventatorilor.

  1. Femeia care a inventat limbajul de programare al calculatorului

 

Grace Hopper a fost liderul și inovatorul limbajului de programare al calculatorului. ”Limbajul de programare” este principalul element structural al sistemului de programare, care permite oamenilor să utilizeze calculatorul. Grace Hopper a lucrat ca programator pe primul calculator american, și anume  Harvard Mark I, încă în anul 1944. Ea a avut un rol major în dezvoltarea sistemului de programare, contribuind la trecerea de la forma primitivă a calculatorului la una foarte avansată. Ea a promovat ideea de a crea un limbaj de programare care ar funcționa aparte de echipamentele tehnice. Ea a contribuit la apariția limbajului COBOL – care este pe larg utilizat în calculele economice.

De asemenea, Grace a popularizat terminii „bug” și „debugging” pentru a repara erorile calculatoarelor.

  1. Femeia care a inventat vesta antiglonț Kevlar

Stephanie Kwolek a fost un chimist la compania DuPont timp de 40 de ani. În anul 1965, ea a inventat o fibră sintetică, numită Kevlar, care este de 5 ori mai solidă decât metalul. Această fibră este uimitoare, deoarece există peste 200 de modalități de a o folosi. Astăzi ea este folosită în uniformele militare (căștile, măștile și vestele antiglonț). Pompierii, polițiștii și grupurile operative folosesc Kevlarul în fiecare zi. El este mai ușor și mai subțire decât echipamentul din metal.

El de asemenea este folosit în muzică, datorită proprietăților sale acustice. Cablurile care țin podurile sunt făcute din Kevlar. De asemenea, Kevlarul este folosit în construcția acoperișurilor de deasupra stadioanelor și în smartphone-uri. Experții de la Institutul de Tehnologie din Georgia consideră că în viitor Kevlarul va fi capabil să genereze electricitate. Kwolek este singura femeie din angajatele companiei DuPoint căreia i s-a acordat medalia Lavoisier pentru realizări tehnice importante. În 1995, ea a devenit a patra femeie care a fost inclusă în Sala Națională de Faime a Inventatorilor.

  1. Femeia care a inventat mașina de spălat vase

Josephine Cochran a fost o femeie casnică bogată și mereu veselă. Însă, după fiecare petrecere pe care o organiza acasă, urma o treabă iritantă – spălarea vaselor. În anul 1850, Joel Houghton a creat o mașină de spălat vesela manuală. L.A. Alexandru a îmbunătățit-o cu un mecanism de schimbare a vitezei. Totuși, ambele mecanisme s-au dovedit a fi nepractice. Când soțul Josephinei a murit, femeia a obținut o motivație de a-și finisa propriul design. Ea a vrut să creeze a mașină de spălat vase practică și utilă în treburile casnice.

Josephine și-a creat propria mașină de spălat într-un hambar din spatele casei cu ajutorul unui mecanic. Ea a creat designul rafturilor pentru farfurii, căni și așa mai departe. Designul ei a fost primul în care a fost utilizată presiunea apei. Josephina a patentat prima mașină practică de spălat vase în anul 1886. Mai târziu femeii i s-a înmânat  premiul pentru cel mai bun design mecanic care a fost atât rezistent, cât și adaptat la necesitățile casnice. Curând, Josephine a început să primească comenzi de la restaurante și hoteluri, iar peste 10 ani și-a deschis propria fabrică.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.