TOP-10: Insecte ale căror mușcături sunt dureroase

0
3248

Probabil ar trebui să fiți un adevărat fan al insectelor pentru a savura desenele animate cum ar fi „Furnica Antz” și „Aventurile lui Flick”. Însă, există un lucru despre care nu trebuie să uităm: o marte parte din insecte, în ciuda simpatiei voastre, vă pot ataca imediat, luându-vă drept un pericol.  O mușcătură de insectă este puțin probabil să vă pună viața într-un pericol mortal, însă acest lucru nu se poate spune în caz că sunteți atacat de un roi de insecte. De aceea, în caz că prin apropiere se găsește o primejdie, încercați să o evitați cu orice preț. De regulă, insectele nu se gândesc mult să atace sau nu, pentru ei decide instinctul de supraviețuire. Mușcăturile lor pot diferenția în conformitate cu gradul de durere, începând cu mușcături care abia se simt, și finisând cu o durere care poate fi comparată cu electrocutări de 20 000 de volți. Datorită lui Justin Schmidt, un entomolog american, oamenii din ziua de azi se pot orienta după gradul de durere, numit „durere pe scara Schmidt” (Schmidt Sting Pain Index). În acest articol veți afla despre top 10 insecte care au fost studiate și experimentate de Schmidt și care s-au dovedit a avea o mușcătura dureroasă.

  1. Albinele Halictus- – clasificarea pe scara durerii: 1.0

Așa numitele Halictus, fac parte din familia Halictidae și sunt niște albini de mărime medie, având o culoare neagră-metalică, galbenă și verde. Aceste albini s-au răspândit practic pe întreg globul pământesc, unicul loc unde nu le veți găsi este Australia. În opinia lui Schmidt, nivelul durerii lor este de 1,0, abia simțit pe piele.

  1. Furnicile de foc – clasificarea pe scara durerii: 1.2

Furnicile de foc sunt o subspecie de furnici foarte larg răspândită și poate fi întâlnită practic în toate colțurile lumii, neprivind la faptul că continentul pe care au apărut pentru prima dată este America de Sud. Acestea adesea își fac cuiburi în casele oamenilor și de aceea sunt considerate niște insecte dăunătoare. Furnicile de foc mai sunt numite  solenopsis invicta și au corpul de culoare maronie, abdomenul fiind puțin mai întunecat. Neprivind la dimensiunile foarte mici, aceste furnici sunt foarte agresive, îndeosebi când este vorba despre protecția mușuroiului. Schmidt descria mușcătura acestui tip de furnică ca fiind ascuțită și ușor alarmantă. Durerea după gradație este de 1.2.

  1. Furnica Acacia – clasificarea pe scara durerii: 1.8

 

Aceste furnici fac parte din familia  Pseudomyrmexelor și locuiesc într-o simbioză cu unele specii de plante acacia. Copacul oferă furnicilor hrană și adăpost, pe când ele apără acacia de animale erbivore și alți agresori. Fizic, furnicile acacia reamintesc niște viespi, având niște ochi foarte mari și corpul de o culoare oranj-maro. Schmidt asociază durerea provocată de acestea cu momentul când cineva v-a aruncat o clamă de birou în obraz. Nivelul durerii pe scara Schmidt este de 1.8.

  1. Viespea Dolichovespula maculata – clasificarea pe scara durerii: 2.0

Acest tip de viespi sunt destul de mari și au niște pete albe sau bej pe abdomen și pe partea interioară a capului. Sunt foarte agresive și dacă le-ați încălcat teritoriul va fi greu să vă feriți de ele. În comparație cu alte viespi, acele lor sunt netede, fapt care le permite să înțepe de câteva ori la rând. Conform studiilor lui Schmidt, înțepătura lor poate fi comparată cu o lovitură de ușă peste degete. Nivelul durerii este de 2.0.

  1. Viespile simple (Vespula pensylvanica) – clasificarea pe scara durerii: 2.0

Aceste viespi își vor apăra cuibul la maxim agresiv. Neprivind la faptul că vecinătatea cu aceste creaturi este extrem de incomodă, viespile simple pot fi și utile, deoarece se hrănesc cu insecte dăunătoare. Schmidt le compară mușcătura cu senzația când o țigară este stinsă de limbă. Nivelul durerii pe scara lui Schmidt este de 2.0.

  1. Albinele de miere – clasificarea pe scara durerii: 2.0

 

Când oamenii aud cuvântul „albină”, în primul rând se gândesc la cele care produc miere. Sunt foarte utile în agricultură și nu vor ataca niciodată primele. O pot face doar în caz că sunteți agresivi cu ele sau intenționați să le stricați stupul. De fapt, această „bunătate” se datorează fiziologiei lor, datorită căreia albinele de miere pot înțepa doar o singură dată, după care mor, deoarece împreună cu acul ele își pierd și o parte din organele interioare. Schmidt le compară înțepătura cu senzația când de piele se atinge un chibrit fierbinte. După scara lui Schmidt, nivelul durerii este de 2.0.

  1. Furnica din Florida – clasificarea pe scara durerii: 3.0

Această furnică are capul de o formă aproape pătrată și un corp alungit. Ea poate fi deosebită de alte furnici datorită culorii roșietice-portocalii. Neprivind la faptul că mușcătura-i este foarte dureroasă, furnica din Florida niciodată nu atacă prima. Schmidt îi compară mușcătura cu senzația când cineva îți scoate o unghie cu un burghiu. Nivelul durerii este de 3.0.

  1. Viespea Polistes dominula sau viespea europeană de hârtie – clasificarea pe scara durerii: 3.0

Corpul acestei viespi este de un maro foarte închis cu niște pete galbene. Denumirea și-a primit-o datorită metodei de a-și construi cuibul cu ajutorul salivei care transformă plantele în ceva asemănător cu hârtia. Aceste viespi nu sunt atât de agresive, precum alte subspecii de viespi. Însă, fiți siguri că dacă le deranjați rău, vă vor ataca. Schmidt le-a comparat înțepătura cu acea senzație pe care o aveți când puneți acid clorhidric pe o rană lăsată de la o tăietură de hârtie. Nivelul durerii este de 3.0.

  1. Оса Pepsis – clasificarea pe scara durerii: 4.0.

Luând în considerație faptul că această viespe vânează păianjeni tarantula, întâlnirea cu ea probabil nu ar fi una dintre cele mai plăcute. Ea poate fi ușor cunoscută după culoarea neagră-albăstrie a corpului, și aripile aprinse. Are niște membre lungi cu gheare îndoite care o ajută să-și țină prada. Schmidt i-a comparat mușcătura cu una electrizată, de parcă un uscător de păr conectat la electricitate ar cădea în cada cu apă unde te afli. După scara lui Schmidt, durerea provocată de aceasta este de 4.0.

  1. Furnica glonț – clasificarea pe scara durerii: 4.0+

Furnica glonț este una din insectele a căror mușcături sunt cele mai dureroase. Aceste furnici gigantice au o culoare neagră-roșietică. Mulți le compară mușcătura cu durerea provocată de un glonț, pe când Schmidt o compară cu mersul pe cărbuni aprinși, având niște cuie în tălpi.  Nivelul durerii provocate de această insectă este de 4.0+.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.