TOP-10: Curiozități excepționale despre Spațiul Cosmic

0
6854

Spațiul Cosmic este enorm și numărul de fenomene neobișnuite pe care le poți întâlni aici este extraordinar de mare. Tehnologiile noastre se tot dezvoltă și datorită acestui fapt oamenii de știință pot progresa și descoperi încă mai multe adevăruri despre Univers și, de asemenea, pot reînnoi teoriile vechi. Încă mai uimitor este faptul că până și azi, cel mai misterios și complex obiect din Univers se află chiar aici, pe planeta Pământ, cu mult mai aproape decât v-ați fi putut închipui.

  1. Anii galactici
Foto: sciencefocus.com

Cu toții știm că pe Pământ un an durează circa 365 de zile, însă, de asemenea,  mai există și ani galactici. Pentru a înconjura în întregimea întreaga Calea Lactee, sistemul nostru solar are nevoie de aproximativ 230 de milioane de ani. Adică, nici un om nu este capabil să fie martor a unei astfel de aniversări.

Ultima dată când sistemul nostru solar a înconjurat în întregime Calea Lactee, rasa umană nici măcar nu exista, iar dinozaurii încă erau vii. Data viitoare când sistemul solar va lua aceeași poziție ce o are astăzi, rasa umană, cel mai probabil, nici nu va mai exista pe planeta Pământ.

Este imposibil să-ți imaginezi cât de mare este galaxia noastră, ce să mai vorbim despre întregul Univers, în comparație cu care o galaxie este doar un fir de nisip. Universul nostru este aproape infinit, iar galaxia noastră se află într-un ciclu constant de rotație în jurul orbitei sale. Interesant, de cât timp are nevoie Calea Lactee pentru a înfăptui o astfel de rotație?

  1. Rotirea planetei Pământ în jurul axei sale

Încă din școala primară știm că o zi durează 24 de ore. Însă, dacă am mai medita un pic, ne-am da seama că o asemenea coincidență este aproape imposibilă. De ce exact 24, ci nu cu vreo secundă-două mai puțin sau mai mult. De fapt, rotația Pământului în jurul axei sale încetinește tot mai mult pe an ce trece, de aceea 24 deja este o cifră formală. Conform ultimelor date lansate de NASA, planeta Pământ are nevoie de 24 de ore și 2,5 de milisecunde pentru a face o rotație deplină.

Cel mai probabil veți considera că 2,5 de milisecunde este o diferență ne considerabilă, însă să nu uităm și de faptul că planeta noastră există deja de miliarde de ani. Dacă rotirea ei continuă să încetinească, obținem cu totul alte cifre. Spre exemplu, când planeta Pământ era populată de dinozauri, o zi dura doar 23 de ore. Deci, dacă într-o zi veți avea impresia că zilele trec cam repede, imaginativă cum a fost cu miliarde de ani în urmă.

  1. Norul din spirt
Foto: mentalfloss.com

Pentru cei care apreciază băutura mai tare, o lume în care ești înconjurat de nouri de alcool ar părea un rai adevărat. Cine știe, poate cineva visează la o așa minune nopți întregi?

În constelația vulturului (Aquila) există un adevărat nor din etanol și, cel mai probabil, acest nor nu este deloc obișnuit. Mărimea lui este într-atât de mare, încât nu ar încăpea în atmosfera Pământului și nici în întregul sistem solar.

În plus, diametrul acestui nor este de 1000 de ori mai mare decât întregul nostru sistem planetar. Spre nefericirea celor care ar dori să guste din acest nor, el se află la aproximativ 10 mii de ani-lumină de la Pământ. Adică, nu aveți nici o șansă să-l savurați, cu excepția faptului că omenirea ar descoperi brusc o nouă metodă de a călători prin Univers.

  1. Gheața care arde
Foto: NASA, ESA, STScI, and G. Bacon

Focul și gheața sunt niște fenomene total diferite, nu-i așa? Însă în spațiul cosmic probabil totul este posibil. Spre exemplu gigantica planetă extrasolară Gliese 436b care este acoperită cu gheață care arde. Ea se află la aproximativ 33 de ani lumină de la planeta Pământ și arată incredibil de spectaculos. Astronomii presupun că un astfel de fenomen straniu înconjoară această exoplanetă din cauza unei stări necunoscute științei în care se mai poate afla apa. Un set misterios de condiții păstrează apa planetei Gliese 436b într-o stare solidă, deși temperatura de acolo este egală cu aproximativ 439 grade Celsius. Interacțiunea tuturor acestor factori provoacă un asemenea fenomen impresionant.

  1. Mirosul Universului
Foto: NASA

Adesea, gândindu-ne la Spațiul cosmic, încercăm să ne imaginăm cam ce simt, ce aud și ce văd cosmonauții dincolo de atmosfera terestră. Însă, s-a gândit oare cineva vreo dată la cum miroase în Spațiu? Cu siguranță, niciunul dintre oamenii sănătoși mental nu își va scoate scafandrul în Spațiul cosmic, pentru a mirosi Universul. De aceea, este puțin probabil să aflăm cum într-adevăr miroase cosmosul. Cu toate acestea, mirosul care rămâne pe scafandru și restul echipamentelor pe care cosmonauții le folosesc în timpul călătoriilor de dincolo de stațiile orbitale ne pot da un indiciu.

Conform afirmațiilor participanților la misiunile cosmice, după plimbările prin Spațiul cosmic costumele cosmonauților miroseau ca un amestec de metal roșu-fierbinte și o friptură slab prăjită. Nimeni nu știe ce a provocat aceste mirosuri, însă oamenii de știință consideră că ăsta este modul în care simțul olfactiv omenesc percepe mirosul stelelor ce mor. Mai mult ca atât, conform cercetărilor Institutului de Radio-Astronomie Max-Planck, centrul Căii Lactee poate mirosi ca malina. Oamenii de știință consideră astfel din cauza că în regiunea galaxiei noastre a fost descoperit un compus numit „format de etil”, care, de asemenea, intră în compusul malinei de pădure.

  1. Pământul și Gaura Neagră
Foto: NASA

Cel mai probabil, toți asociază găurile negre cu un colaps al stelelor super masive și a exploziilor supernovelor în urma cărora apar cele mai misterioase fenomene din Univers. Formarea unei găuri negre este un fenomen foarte rar. Nici măcar soarele nostru nu ar putea crea o gaură neagră dacă ar muri chiar acum.

După toate cele spuse, ar fi ilogic să presupunem că formarea găurii negre poate fi corelată cu planeta Pământ. Cu toate acestea, oamenii de știință iubesc să inventeze teorii despre cele mai neobișnuite fenomene care pot să apară în Univers. Spre exemplu, ei au analizat o ipoteză conform căreia dacă planeta noastră ar fi micșorată până la dimensiunea unor simple bile de sticlă, ea ar deveni într-atât de densă, încât explozia ei ar elibera destule substanțe pentru a forma o gaură neagră.

  1. Creierul uman

Oamenii de știință cercetează Universul deja de foarte mult timp, însă majoritatea tainelor au rămas nedeslușite. Deși Spațiul cosmic ne oferă o mulțime de fenomene neobișnuite și neînțelese, cea mai mare taină pentru savanți s-a aflat a fi chiar aici, pe planeta Pământ, și această taină este creierul uman.

În creierul uman există miliarde de neuroni care formează aproximativ 100 trilioane de conexiuni neuronale. Acest număr este pur și simplu incredibil. În plus, creierul nostru este atât de mic în comparație cu celelalte obiecte pe care le-am descoperit în afara Pământului. Poate că în viitor oamenii de știință vor găsi sisteme mai complexe, dar până în prezent, creierul nostru rămâne a fi cel mai interesant și misterios subiect al cercetărilor.

  1. Dimensiunile stelelor

Cu toții știm că Soarele este imens și are o importanță majoră în sistemul nostru planetar. Fără soare nu am fi supraviețuit. Totuși, de cele mai multe ori, când ne gândim la Soare ni-l imaginăm în dimensiuni uriașe, însă să nu ne grăbim cu fanteziile.

S-a aflat că Soarele conține mai mult de 99% din toată masa întregului nostru sistem planetar. Omului îi este dificil să perceapă adevăratele dimensiuni ale giganticelor planete  gazoase precum Jupiter, Saturn, Uran și Neptun, ce să mai vorbim despre elementul care prezintă cea mai mare parte a sistemului nostru planetar – Soarele. Aproximativ un milion de planete de dimensiunea Pământului ar putea să încapă în Soare. Această curiozitate este de-a dreptul șocantă. Însă, încă mai șocant este faptul că în întregul Univers sunt împrăștiate o mulțime de alte obiecte cu mult mai mari decât Soarele nostru. Este foarte dificil să-ți imaginez cum este de fapt Spațiul cosmic.

  1. Vârsta Universului
Foto: space.com

Această teorie, desigur, este controversată, însă majoritatea oamenilor de știință cred că primul strămoș al omului modern a apărut pe planeta Pământ cu aproximativ 6 milioane de ani în urmă. Pare a fi o perioadă de timp foarte lungă, însă doar până nu vă apucați să meditați asupra vârstei Terrei și, în general, a întregului Univers. Apoi, vârsta omului ca specie vă va părea un fleac.

Oamenii de știință au calculat că Terra are aproximativ 4,5 miliarde de ani. Teoretic, primele galaxii au început să se formeze cu aproximativ 13 miliarde de ani în urmă, iar întregul nostru Univers cu aproximativ 14 miliarde de ani. Este extrem de mult. Chiar dacă un om de rând ar trăi până la 100 de ani, toate acestea ar fi nimic în comparație cu vârsta Pământului, sistemelor planetare, galaxiilor și întregului Univers.

  1. Obiectele invizibile
Foto: space.com

Cu toții știm că cea mai mare parte a Universului nu poate fi văzută cu dispozitivele folosite pentru a privi la distanțe mari, ce să mai vorbim de ochiul uman. Oamenii de știință au creat o mulțime de dispozitive care folosesc undele electromagnetice pentru a cerceta acele colțuri ale cosmosului pe care în timpul apropiat nu le vom putea ajunge cu siguranță. În cercetările sale, astronomii au folosit undele radio, radiația în infraroșu și razele X pentru a face noi mari descoperiri.

În același timp, oamenii de știință au descoperit că o mare parte din Universul nostru nu poate fi cercetată cu asemenea valuri. Acest fapt înseamnă că în Spațiul cosmic se pot întâmpla o mulțime de fenomene neobișnuite despre care nici măcar nu ne dăm seama că există. În orice caz, există ceva în ce suntem siguri – materia neagră chiar există.

Materia neagră nu reflectă și nu primește lumină. Cu toate acestea, chiar dacă omul nu o poate vedea și nici identifica cu aparte speciale, majoritatea oamenilor de știință consideră că există destule dovezi pentru a-i recunoaște existența.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.