Imagini surprinse de NASA: un ghețar perfect dreptunghiular descoperit în Antarctica

0
1488
Foto: NASA/Jeremy Harbeck

Natura are și ea legile proprii, însă de regulă rezultatul acestor legi sunt fenomene asimetrice și iregulare, precum norii, litoralul și valurile oceanice.  Prin urmare, când săptămâna trecută, zburând peste Peninsula de Nord a Antarcticii, în cadrul Operațiunii IceBridge, oamenii de știință ai organizației NASA au observat o piesă dreptunghiulară de gheață plutind printre grămezile de gheață, ei au decis că fenomenul este destul de neobișnuit.

Deși blocurile de gheață cu un unghi drept sunt ceva absolut obișnuit, acesta a fost primul aisberg care are două unghiuri perfect drepte, explică Jeremy Harbeck, cercetătorul principal al operațiunii IceBridge.

Foto: NASA/Jeremy Harbeck

Acest tip de formare dreptunghiulară se numește aisberg tabular. Aceste modele de aisberg sunt late, plate și lungi, la fel ca foile pentru tortă, spune Kelly Brunt, un om de știință de la Universitatea din Maryland, care studiază gheața și colaborează cu NASA. Ele se separă de marginile banchizelor la fel cum se rup unghiile omului când cresc prea mari. Într-un final se pot forma structuri geometrice foarte interesante, precum dreptunghiuri și triunghiuri. Aisbergul din imagine are o lățime de 1,6 kilometri și tocmai s-a desprins  de banchiza Larsen C.

Iată încă o bucată de aisberg mai puțin dreptunghiular și cu muchiile rotunjite.

Foto: NASA/Jeremy Harbeck
Foto: NASA/Jeremy Harbeck
Foto: NASA/Jeremy Harbeck

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.