Deși oficial există doar 7 minuni naturale ale lumii, pe întreaga planetă pot fi găsite o mulțime de locuri nemaipomenit de frumoase pe care ar trebui să le vadă oricare. De la cascada Niagara din New York și Canada, până la vârful înzăpezit Matterhorn din Elveția, aici cele mai spectaculoase minuni naturale ale lumii.
1.Pamukkale, Turcia
Nu este de mirare că aceste trepte de piatră și bazinele cu mai multe straturi de calcar alb sunt numite „Pamukkale”, care din turcă se traduce „Castel de bumbac”.
- Parcul Național Lake Nakuru, Kenya
De la poalele munților până la zonele în care cresc salcâmi, atât fauna, cât și flora acestui parc sunt nemaipomenit de frumoase. Aici puteți vedea rinoceri, leoparzi și păsări flamingo, cărora li se datorează faima lacului.
- Cascada Niagara, Canada
De unde nu a-ți privi această cascadă, cele 3 160 de tone de apă ce cad în fiecare secundă creează o imagine de neuitat.
- Lacul Peyto, Parcul Național Banff, Canada
Pare a fi greu de crezut că culoarea turcoaz a apei din lacul Peyto este naturală, însă de fapt această culoare se datorează particulelor mici de rocă formate ca urmare a eroziunii glaciare.
- Pădurea de bambus Sagano, Japonia
În Arashiyama, o regiune a orașului Kyoto din Japonia, veți găsi una dintre cele mai neobișnuite păduri din lume. Pădurea de bambus este îndeosebi de frumoasă atunci când razele soarelui pătrund printre tulpinile și frunzele copacilor de bambus. Ministerul Mediului din Japonia chiar a introdus acest loc în lista celor „100 de medii sonore din Japonia”, care include cele mai importante zone naturale, culturale și industriale ce sună melodios.
- Salar de Uyuni, Bolivia
Salariu de Uyuni este cel mai mare deșert de sare din lume și este situat în sud-vestul Boliviei. Stratul subțire de apă de pe suprafața deșertului creează un efect nemaipomenit, de parcă o oglindă imensă s-ar extinde până la orizont.
- Stromboli, Insulele Eolian, Italia
Pe Stromboli, una din principalele insule din arhipelagul Eolian din Sicilia există un vulcan activ care erupe la fiecare 15 minute. Cei mai curajoși turiști pot face o plimbare de 8 ore pe sub cerul înfocat din regiune până la craterul vulcanului.
- Muntele Bromo, Indonezia
Muntele Bromo este singurul vulcan activ de pe insula Java, iar razele solare îi conferă o imagine de neuitat.
- Parcul Național Forestier Zhangjiajie, China
Parcul Național Forestier Zhangjiajie nu este chiar cel mai potrivit loc pentru cei ce se tem de înălțimi. Se spune că această pădure excepțională a devenit un prototip pentru peisajele nemaipomenite din filmul Avatar.
- Stâncile Moher, Irlanda
Cel mai înalt punct al stâncilor Moher de pe coasta de vest a Irlandei este de 214 metri.
- Golful Ha Long, Vietnam
Golful Ha Long din Vietnam este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și nu fără motiv. Golful este literalmente punctat cu aproximativ 1 600 de insule și golfuri, inclusiv mulți stâlpi masivi de calcar acoperiți în întregime cu vegetație.
- Mare Moartă, Israel
Datorită concentrației mari de sare din apele Mării Negre, aici nu există animale sau alte forme de viață (cu excepția bacteriilor). De asemenea, apa cu ușurință ține la suprafață pe oricine, iar noroiul local are proprietăți terapeutice.
- Parcul Național Arches, Utah, SUA
Statul Utah a devenit faimos datorită frumoaselor sale formațiuni de rocă roșie, care sunt îndeosebi de răspândite în Parcul Național Arches. Aici există 2 000 de arcade, fiecare avându-și propria denumire. Cu toate acesta, anual cel puțin o arcadă se dărâmă din cauze naturale.
- Uluru (sau Ayer’s Rock), Australia
Muntele Uluru, de asemenea cunoscut sub numele de Rock Ayer, este situat într-o zonă îndepărtată din partea de nord a Australiei unde trăiesc aborigenii Anangu. Gresia uriașă are până la 9 km în circumferință.
- Insulele Galapagos, Ecuador
Probabil Insulele Galapagos din largul coastei Ecuadorului au devenit faimoase datorită teoriei evoluției a lui Charles Darwin, căci aici locuiesc o mulțime de specii care au supraviețuit în condițiile aspre ale insulelor.
- Parcul Național Yellowstone, Wyoming, SUA
În Parcul Național Yellowstone există o mulțime de minuni naturale – de la băi de nămol până la izvoare termale și faimosul gheizer Old Faithfull. De când a fost fondat vizitatorii se bucură de tot ce le oferă acest loc extraordinar.
- Cascadele Iguazu, Argentina și Brazilia
Cascadele Iguazu sunt situate pe teritoriul Argentinei și Braziliei și sunt considerate cel mai mare sistem de cascade din lume.
- Cheile Verdonului (Verdon Gorge), Franța
Situate în canionul râului Verdon din sud-estul Franței, Cheile Verdonului au devenit faimoase datorită apelor sale unice albastre-verzui, care sunt perfecte pentru caiac, înot și alte activități ce se practică în apă.
- Vulcanii de noroi, Gobustan, Azerbaijan
Vulcanii sedimentari din Azerbaidjan, cunoscuți sub numele de vulcani de noroi, reprezintă un fenomen geologic uimitor. Gazul subteran se ridică la suprafață, formând bule.
- Pulpit Rock, Norvegia
Stânca Pulpit Rock sau Preikestolen se ridică la aproape 610 metri deasupra fiordului Lysefjord din Norvegia. Geologii presupun că platoul uriaș de munte a fost format în urma extinderii gheții cu aproximativ 10 000 de ani în urmă.
- Tunelul iubirii, Ucraina
Situat în afara orașului Klevan din Ucraina, Tunelul Iubirii este o zonă foarte verde care include și o linie de cale ferată de 3 kilometri pe care se transportă cherestea la o fabrică din apropiere. După imagine ne putem da seama că acest loc este și foarte romantic. Se spune că dacă un cuplu cu adevărat îndrăgostit vine aici, atunci toate dorințele celor doi se vor împlini.
- Parcul Național de Sequoia (Sequoia National Park), California, SUA
Copacii sequoia, faimoși pentru înălțimea lor impunătoare, cresc în Parcul Național Sequoia. Aici se numără mai mult de 8 000 de sequoia.
- Deșertul Sahara, Africa
Cel mai mare și fierbinte deșert din lume are o suprafață de aproximativ 8,6 milioane de kilometri și acoperă 10 țări – Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Sudan și Tunisia.
- Canionul râului Blyde, Africa de Sud
Ați putea să vedeți Africa de la o înălțime de mai mult de 790 de kilometri dacă mergeți într-o excursie prin canionul râului Blyde. Acest loc este cunoscut pentru stâncile și vegetația extraordinară.
- Peșterile de marmură, Chile
Aceste peșteri s-au format ca urmare a eroziunilor milenare și mai sunt numite „Catedrala din marmură”.
- Gran Sabana, Venezuela
Gran Sabana (Great Savannah) este un platou îndepărtat la granița Venezuelei și este situat la o altitudine de peste 975 metri deasupra nivelului mării. Această regiune este caracterizată de cascade și munți plați ce se extind pe teritoriile a două țări – Brazilia și Guyana, iar peisajul este unul excepțional.
- Seljalandsfoss, Islanda
Cu o înălțime de aproape 61 de metri, cascada Seljalandsfoss este una dintre cele mai pitorești cascade din Islanda. Cascada este nemaipomenită nu doar din depărtare, dar și din spate, pe unde turiștii se pot plimba.
- Peșterile Aggtelek Karst și Slovak Karst, Ungaria și Slovacia
Aceste peșteri se întind de la nord-estul Ungariei până la sud-estul Slovaciei și sunt un Patrimoniu Mondial al UNESCO, incluzând peste 1 000 de peșteri. Sistemul de peșteri Baradla-Domika sunt, probabil, cele mai interesante, deoarece conțin un număr mare de stalactite și stalagmite.
- Ghețarul Fox, Insula de Sud, Noua Zeelandă
Ghețarul Fox și satul cu aceeași denumire de la poalele Alpilor de Sud sunt o poartă spre aventuri în cazul în care decideți să mergeți într-o călătorie rece sau să vedeți bioluminescența peșterilor locale.
- Arhipelagul Socotra, Yemen
Separat de Arabia continentală cu 34 milioane de ani în urmă, insulele arhipelagului Yomeni Socotra vă pot bucura cu un peisaj formidabil. De fapt, 37% din flora Socotrei, inclusiv copacii din Pădurea Sângeroasă a Dragonului, nu pot fi întâlnite niciunde în lume.
- Parcul Național Pembrokeshire Coast, Țara Galilor, Marea Britanie
Având o lungime de 300 de kilometri, traseul din Parcul Național Pembrokeshire Coast permite vizitatorilor să se bucure de o varietate de peisaje care includ vârfurile stâncoase occidentale și estuare de forme neobișnuite.
- Câmpurile Moraviei, Republica Cehă
Câmpurile multicolore ale Moraviei din Cehia par a fi niște peisaje dintr-o poveste, inspirând o mulțime de fotografi.
- Crovurile peninsulei Yucatan, Mexic
Ruinele sunt principala atracție a peninsulei Yucatan, însă regiune a devenit populară printre turiști și datorită crovurilor sale – puțuri adânci și pâlnii de origine naturală, care s-au format din cauza apelor subterane. Ik Kil, cunoscut ca „Crovul sfânt de culoare albastră”, este situat lângă Chichen Itza. Turiștii se pot scălda într-un lac cu o adâncime de 18 metri și chiar să se scufunde în el dacă sunt aventuriști.
- Parcul National Valea Florilor, India
Parcul Național Valea Florilor se află în munții Himalaya și este renumit pentru biodiversitatea bogată, dar și pentru pajiștile sale magnifice pe care cresc flori alpine. În regiune există specii unice și pe cale de dispariție, cum ar fi ursul negru asiatic și berbecul albastru himalayan. Parcul este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
- Lacul Spencer, Australia
Culoarea neobișnuită a acestui lac se datorează prezenței în el a unor substanțe chimice numite caroten, care sunt produse de alge.