Topul civilizațiilor antice care au dispărut în mod misterios

0
2484
Foto: pixabay.com

De fapt, disparițiile în masă sunt ceva real, deși foarte ciudat. Cum s-a putut întâmpla ca un număr mare de oameni să dispară fără urme și fără motiv?

Uneori un avion cu pasageri ar putea să dispară în întunericul nopții și să nu mai fie văzut, alteori poate apărea o navă-fantomă fără semne de existență a unui echipaj la bord. Însă o întreagă civilizație… asemenea fenomene trezesc fiori.

De-a lungul secolelor au dispărut întregi civilizații, orașe și imperii, iar arheologii habar nu au ce s-a întâmplat. În pofida faptului că oamenii de știință au tot încercat să urmeze pașii celor dispăruți, încă nu se poate spune exact care a fost cauza dispariției unor întregi grupuri de oameni. Interesant este că unele din acele comunități dispărute erau formate din câteva sute de mii de oameni înainte de a dispărea fără urmă. În acest articol am adunat zece civilizații antice care au dispărut în mod misterios.

10. Nabateenii

Semiții sunt reprezentanții unui grup de oameni care vorbeau o limbă străveche. Aici pot fi incluși arabii, akaadienii, evreii și alții. Una dintre civilizațiile care aparțineau acestui grup erau și nabateenii, care au apărut aproximativ în anul 312 î.Hr., fiind menționați printre cei care au fost atacați de macedoneni. Această civilizație uitată la un moment dat s-a răspândit pe teritoriul Siriei, Arabiei și Palestinei, devenind un Imperiu destul de puternic. Scrisul nabateean a evoluat de-a lungul secolelor pentru a deveni limba arabă și doar recent s-a reușit să i se urmărească evoluția.

Nabateenii au creat rute comerciale vaste, au dezvoltat comerțul și au devenit o civilizație bine dezvoltată din punct de vedere al tehnologiilor, cu un sistem de alimentare cu apă destul de complex care i-a ajutat să supraviețuiască pe teritoriile Arabiei de azi unde clima este aridă. În urma sa, civilizația a lăsat structuri uriașe, a căror poziție a fost similară cu poziția corpurilor celeste, fenomen întâlnit la multe alte culturi antice, fapt care demonstrează genialitatea civilizației în domeniul ingineriei. Spre sfârșit, nabateenii erau aliații Imperiului Roman, însă Traian a anexat această civilizație la Imperiul său, după care orice urmă a nabateenilor s-a pierdut.

9. Cultura Clovis

Foto: Billwhittaker at English Wikipedia

Cei care au vizitat vreo dată New Mexico s-ar putea întreba cum au putut oamenii antici să trăiască pe aceste pământuri fără aer condiționat. În pofida climei fierbinți, pe aceste teritorii cândva a existat una dinte cele mai antice civilizații americane, Cultura Clovis, care a fost numită astfel în cinstea orașului Clovis din statul New Mexico.

Aici a fost făcută o descoperire arheologică foarte importantă și rară. Este vorba despre o mulțime de obiecte ascuțite, arme, obsidiane, unelte din os și ciocane care, din punctul de vedere al secolului al XXI-lea, erau destul de complexe pentru timpurile în care au fost create (9050-8800 î.Hr.). Aceleași instrumente și construcții au fost descoperite într-o zonă vastă din America de Nord, ceea ce înseamnă că această civilizație era destul de răspândită. Cu toate acestea, în cele din urmă civilizația pur și simplu a dispărut.

Există o teorie care spune că teritoriile ocupate de civilizație au fost împărțite în mai multe grupuri mici, care în cele din urmă s-au transformat în diferite popoare, devenind predecesorii americanilor nativi. Această teorie a fost susținută de legătura genetică a locuitorilor antici ai continentului american cu reprezentanții Culturii Clovis. Există și alte ipoteze care spun că această civilizație ar fi putut fi dependentă de vânătoarea mamuților, care mai târziu au dispărut, sau  în această regiune ar fi putut cădea o cometă, distrugând civilizația.

8. Orașul Çatalhöyük

Locuitorii orașului Çatalhöyük erau reprezentanții unei civilizații neolitice foarte vechi care la fel a dispărut. Acei oameni locuiau pe teritoriul Turciei de azi între anii 7500 – 5700 î.Hr. în case de noroi care nu se deosebeau de locuințele altor civilizații timpurii. În ceea ce ține de religie, această civilizație era deosebit de artistică, creând murale uriașe și ridicând altare de dimensiuni mari care și astăzi uimesc amatorii artei. Civilizația se alimenta în principal cu cereale și alte culturi agricole.

În fiecare zi cercetătorii descoperă lucruri noi din cultura acestei civilizații, de aceea este posibil ca în curând să aflăm ce s-a întâmplat de fapt cu acest popor. Până cânt însă, putem doar să analizăm și să admirăm clădirile și casele excepționale pe care locuitorii orașului Çatalhöyük cândva le-au abandonat. Cauzele dispariției acestui popor se pierd printre veacuri. Tot de ce au nevoie oamenii de știință pentru a afla mai mult despre civilizație sunt dovezi fizice, fără înregistrări în literatură. Printre descoperiri se numără niște schelete de sub podeaua uneia dintre case, care sugerează că acei oameni au fost jertfiți în scopuri religioase. 

7. Rapa Nui

Probabil această civilizație este una dintre cele mai faimoase dintre civilizațiile pierdute. Oamenii Rapa Nui erau primii locuitori ai Insulei Paștelui și ei sunt cei care au lăsat după ei faimoasele statui pe care, cel mai probabil, le-au văzut toți. Insula a fost locuită de polinezieni, iar acum aparține statului Chile, deși este situată la o distanță de 3 500 de kilometri. Luând în considerație că insula este una îndepărtată, nu se știe nici cum oamenii Rapa Nui au reușit să ajunge pe aceste pământuri, nemaivorbind despre cauza dispariției lor.

Deci, ce s-a putut întâmpla? Una dintre teorii se referă la foamea apărută din cauza consumului excesiv de resurse. O altă cauză ar putea fi șobolanii care au invadat Insula Paștelui. De asemenea, se presupune că Rapa Nui ar fi putut să părăsească insula și să populeze alte teritorii de la o distanță de mii de kilometri (descendenții populației Rapa Nui de pe Insula Paștelui trăiesc astăzi în Chile). Adevărul ar putea fi o combinație a mai multor teorii.

6. Civilizația minoică

Minoicii au trăit în epoca bronzului pe insula grecească Creta între anii 3000 – 1000 î.Hr., cu mult înaintea epocii de aur a Atenei și a lui Alexandru cel Mare. Cultura minoică are caracteristici similare cu cea a Greciei Antice, care astăzi a devenit cunoscută datorită cărților istorice. Cu toate acestea, cultura minoică era păgână, deoarece minoicii practicau sacrificiul animalelor și aveau mai multe culte minore, adesea organizând festivități orgiastice cu cântece și dansuri.

Minoicii sunt menționați în hieroglifele vechilor egipteni, fapt care sugerează că această civilizație era destul de cunoscută în lumea antică. Minoicii au dezvoltat numeroase tehnologii și opere de artă impresionante, însă la un moment dat civilizația a suferit un declin și a dispărut. Unele teritorii sugerează că civilizația a fost distrusă de o erupție vulcanică care a avut loc pe insulele Santorini din apropierea Cretei. Cel mai probabil, erupția a devastat țărmurile Cretei cu niște valuri puternice, cenușă și ploi cu pietre. Cu toate acestea, istoricul grec Herodot a scris că civilizația a dispărut din cauza bolilor, însă nu se știe de unde ar fi putut afla istoricul soarta unui popor care a populat și a dispărut de pe teritoriul insulei cu atâtea secole în urmă.

5. Cultura Cucuteni-Tripoli

Foto: Einsamer Schutze

Aproximativ prin ani 5400 – 2700 î.Hr., pe teritoriul Moldovei, României și Carpaților Ucraineni a existat o cultură cunoscută sub numele Cucuteni-Tripoli. Pe cât de straniu nu ar părea, această cultură a dispărut fără urme. Este vorba despre o civilizație timpurie care a dezvoltat agricultura, a utilizat eficient vecinătatea cu resursele de apă și a construit case în timp ce alte civilizații din acele timpuri abia începeau să descopere construcția. Cultura Cucuteni-Tripoli era foarte religioasă și se ocupa de meserii precum crearea sculpturilor, ceramicii și a altor obiecte de artă.

Înainte de a dispărea, această cultură ocupa un teritoriu de 350 000 de kilometri pătrați, iar reprezentanții ei duceau un mod de viață foarte straniu chiar și pentru acele timpuri: oamenii acestei culturi creau așezări foarte dens populate pe care le ardeau la fiecare 60-80 de ani pentru a le restabili complet mai târziu. Unii oameni de știință presupun că organizând un fel de incinerare în masă, reprezentanții culturii îi onorau pe cei decedați.

4. Cultura Anasazi

Cultura Anasazi a fost răspândită pe teritoriul din sud-vestul Americii de Nord. Cicilizația a lăsat în urma sa diverse clădiri și artefacte care, prin urmare, au fost găsite și studiate de oamenii de știință moderni. Cel mai probabil poporul a dispărut din cauza schimbărilor climatice care au avut loc pe acest teritoriu.

Structurile masive din roci au fost complet abandonate și neatinse timp de sute de ani, de aceea, oamenii de știință le-au descoperit într-o stare aproape perfectă. Locuințele poporului anasazi erau foarte bine ascunse de dușmani. Casele erau stratificate, cu ferestre, iar pentru a ajunge în interior existau scări. Dacă se aștepta un atac, oamenii se întorceau pe la casele lor și ridicau scările. Aflându-se într-o poziție mai avantajoasă, și anume deasupra atacatorilor, civilizația anasazi putea să tragă în dușmani fără impunitate.

Oamenii de știință, precum și descendenții triburilor americane, consideră că anasanzi nu au dispărut nicăieri, ci s-au dezintegrat în grupuri mai mici la fel cum s-a întâmplat cu Roma Antică. Se presupune că unele dintre triburile americane moderne sunt descendenții direcți ai poporului anasanzi.

3. Nabta Playa 

Oamenii antici care au locuit în Nabta Playa în partea sudică a Egiptului modern, erau o civilizație neolitică care a existat cu aproximativ 11 000 – 6 000 de ani în urmă, având un mod de viață în mare parte nomad, ceva comun pentru acea zonă la vremea respectivă. Clima bazinului Nabta Playa nu era una chiar favorabilă. Uneori civilizația suferea din cauza secetei și foametei, iar alteori oamenii se bucurau de accesibilitatea apei. În cele din urmă, oamenii și-au creat așezări permanente în această zonă.

Schimbările climatice au transformat pământurile civilizației în nisip. Prin urmare, de la civilizație nu a rămas nimic în afară de un cerc de piatră pe care civilizația l-a creat înainte de dispariție. Cercul de piatră corespunde poziției stelelor și servea ca loc pentru sacrificii, în peșterile subterane ale circului fiind găsite și rămășițe de-ale animalelor. La fel ca civilizația care a construit Stonehenge, civilizația Nabta Playa a suferit un declin și a dispărut.

2. Imperiul Khmer 

În comparație cu celelalte civilizații, Imperiul Khmer a dispărut abia recent. Imperiul a existat din anul 802 până în 1431 în Asia de Sud-est și a ocupat teritoriul Thailandei, Cambodgiei, și Vietnamului modern. Cultura acestui Imperiu era un amestec de budism și hinduism, fiind formată în timpul sutelor de ani de război. Imperiul Khmer a construit unele dintre cele mai neobișnuite temple și monumente din Asia de Sud, multe dintre ele fiind păstrate într-o stare aproape perfectă.

Însă, la fel ca și alte civilizații din acest articol, Imperiul Khmer a suferit un declin și a dispărut. Unii oameni de știință consideră că civilizația thailandeză a migrat lent și s-a amestecat cu khmerii, la fel cum triburile germanice au pătruns lent în jumătatea de vest a Imperiului Roman. Alții consideră că Imperiul a dispărut din cauza războaielor permanente, populația fiind nevoită să lupte în fiecare zi. Există și opinii care spun că Imperiul Khmer a dispărut din cauza schimbărilor climatice care au complicat accesul la apă potabilă, populația fiind nevoită să migreze în masă. Există o mulțime de teorii care ar putea explica dispariția acestei civilizații, însă nici una dintre ele nu este exactă.

1. Olmecii

Foto: Maribel Ponce Ixba 

Olmecii au fost prima civilizație influentă din civilizațiile mezoamericane, iar cultura lor a fost la fel de bogată, pe cât de ciudată. Ei au lăsat în urma lor o mulțime de clădiri și statui importante pentru oamenii de știință din ziua de azi. Olmecii au fost faimoși în lumea antică de-a lungul anilor 1200 – 400 î.Hr., creând o societate care se bazează pe practicile religioase, aceasta fiind cauza pentru care acest popor a construit numeroase temple în formă de piramidă. La fel ca polinezienii de pe Insula Paștelui, olmecii au tăiat din pietre capuri, unele dintre ele având până la 3 metri înălțime și cântărind 8 tone.

Urmele acestei culturi antice s-au pierdut în secole, de aceea oamenii de știință nu știu cum olmecii se numeau cu adevărat. Denumirea de „olmeci” civilizația și-a primit-o de la azteci cu secole mai târziu după dispariție, această denumire având traducerea de „oameni de cauciuc”. De remarcat că pe teritoriile pe care au locuit olmecii nu au fost găsite rămășițe de oase, doar artefacte.

Olmecii au dispărut aproximativ în anul 400 î.Hr. Unii oameni de știință presupun că rămășițele lor au fost distruse de clima foarte umedă mezoamericană. Experții nu au reușit să afle nici măcar ce limbă vorbeau olmecii și care era cultura lor, nemaivorbind de cauzele dispariției lor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.