Topul celor mai tari invenții realizate de NASA care au schimbat viața cetățenilor obișnuiți

0
1407
Foto: en.wikipedia.org

Multe dintre cele mai tari descoperi făcute de inginerii de la NASA ne servesc mult în viața de zi cu zi și chiar ne-au schimbat realitatea. În anul 1958 în SUA a fost adoptată legea cu privire la aeronautică și spațiul cosmic.

Conform acestei legi, inovațiile programului spațial ale Statelor Unite (NASA) ar trebui să aducă beneficii și societății civile.

Datorită eforturilor inginerilor de la NASA în industrie au apărut noi tendințe care sunt utilizate nu doar de cosmonauți, dar și de cetățenii obișnuiți. În fiecare zi pe rafturile magazinelor ne confruntăm cu o varietate de lucruri, adesea fără să știm că le avem și le putem utiliza doar datorită exploratorilor spațiului cosmic. Deci, sunteți curioși să aflați care sunt invențiile organizației spațiale NASA care ne-au influențat semnificativ viața de zi cu zi?

1. Comunicațiile la distanță

Foto: Peripitus

Le folosim peste tot, de la comunicare simplă până la spionaj, de la cercetare până la dezvoltare. În fiecare zi pe orbita noastră se învârt nenumărați sateliți, inclusiv cele aproximativ 200 de dispozitive ale organizației spațiale NASA. Însă, pe lângă NASA, există o mulțime de alți operatori de telecomunicații și difuzoare care le folosesc invenția. Această tehnologie a devenit realitate doar datorită muncii inginerilor programului spațial NASA. Astăzi toată lumea le folosește tehnologia pentru a comunica cu prietenii și pentru a face un schimb de informații la distanța de o secundă.

2. Panourile fotovoltaice

Foto: David Shankbone

Pentru a proiecta o navă spațială de control care ar putea zbura la distanțe mari, NASA a adunat o echipă formată din 28 de oameni de știință. Ei au lansat un proiect intitulat „Cercetarea de mediu în domeniul aviației și tehnologiei senzorilor” (Environmental Research Aircraft and Sensor Technology), prin urmare creând faimoasele panouri solare care micșorează semnificativ greutatea navelor spațiale. Datorită acestei invenții, milioane de case din întreaga lume pot fi asigurate cu electricitate, reducând poluarea aerului și economisind bani.

3. Protezele pentru membre

Foto: Defense.gov 22

Protezele pentru membre au fost inventate în timpul îmbunătățirii unui sistem muscular artificial pentru misiuni spațiale ale NASA, în timpul cărora astronauții trebuie să recurgă la ajutorul unor echipamente robotice pentru a părăsi nava pe orbită.

4. Ventricule artificiale ale inimii VAD

Foto: WikipediaCommons.com

In colaborare cu dr. Michael DiBakey, George Noon și compania MicroMed Technology, Agenția Spațială NASA a inventat o pompă pentru pacienții care au nevoie de un transplant al inimii. Este extrem de dificil de găsit un om care ar putea dona o inimă, de aceea pacienții care au nevoie de transplantul acestui organ sunt nevoiți să zacă în așteptare. Dispozitivul de asistență ventriculară pompează sângele la fel cum o face o inimă sănătoasă, astfel încât viața pacienților să fie menținută până se găsește un donator.

5. Aparat dentar transparent

Foto: SmileCareClub

Pentru adulții care visează la un zâmbet frumos fără a folosi o proteză metalică, aparatul dentar transparent este o adevărată salvare. Specialiștii grupului Advanced Ceramics Research al organizației spațiale NASA au inventată acest aparat în colaborare cu compania Ceradyne. Scopul acestui aparat era de a proteja antenele infraroșii ale rachetelor.

6. Lentile rezistente la zgârieturi

Foto: Justin Lebar

NASA avea nevoie de o acoperire specială care ar proteja echipamentele spațiale de praful și murdăria cosmică. De aceea oamenii de știință și-au pus scopul de a crea o acoperire trainică din material plastic. Astfel în viața noastră a apărut o nouă invenție practică: ochelarii de soare cu lentile rezistente la zgârieturi. Aceste lentile sunt chiar mai ieftine decât plasticul obișnuit și protejează mai bine de razele ultraviolete.

7. Saltelele spumă cu memorie (Memory Foam)

Foto: Johan

Saltelele din spuma poliuretanică cu o elasticitate scăzută a structurii celulare au fost inventate de specialiștii organizației spațiale NASA. Experții trebuiau să inventeze scaune pentru navele spațiale care ar reduce presiunea asupra cosmonauților în timpul aterizării. Astăzi milioane de oameni își împlinesc somnul pe saltelele ortopedice spumă cu memorie doar datorită organizației NASA.

8. Termometre infraroșii pentru urechi

Foto: Ph0705

NASA utilizează tehnologia infraroșie pentru a măsura temperatura stelelor. Însă puțin oameni știu că termometrele moderne pentru urechi funcționează pe același principiu. Ele înregistrează temperatura corpului omenesc cu ajutorul senzorilor infraroșii care determină cantitatea energiei emisă din canalul urechii. În zilele noastre tot mai mulți oameni refuză să mai folosească termometrele cu mercur, considerându-le prea periculoase. Doar datorită cercetărilor efectuate de NASA astăzi putem folosi un aparat sigur pentru a măsura temperatura corpului.

9. Branțuri pentru încălțăminte

Foto: Goodreg3

Prima aterizare a unui om pe suprafața Lunii a fost o muncă grea și fiecare detaliu a fost luat în considerație. Spre exemplu, oamenii de știință de la NASA au inventat niște branțuri tridimensionale din spumă poliuritanică pentru a oferi astronauților un  confort maxim. Astăzi aceleași tălpi interioare pot fi găsite în aproape fiecare adidași de calitate, căci acestea au niște proprietăți excelente de amortizare și reduc tensiunea asupra picioarelor în timpul sportului.

10. Detectoare cu senzori de fum

Foto: Tumi-1983

Cercetătorii de la NASA, de asemenea, au inventat primele detectoare cu senzori de fum pentru ca astronauții să poată detecta la timp scurgerea de gaze sau micile incendii de la bordul stației Skylab, prima stație spațială națională a Statelor Unite ale Americii. Datorită acestei tehnologii, oamenii se simt mai siguri aflându-se într-o încăpere și pot detecta imediat un incendiu sau o scurgere care le poate pune viața în pericol.

11. Instrumente wireless

Foto: Greg Hume

Înainte de a lansa o nouă expediție pe lună, NASA a stabilit o nouă sarcină pentru inginerii săi: de a crea unelte speciale pentru colectarea mostrelor de sol și pietrelor de pe Lună. Instrumentul trebuia să fie ușor și destul de puternic pentru ca astronautul să poată rupe bucăți din satelitul nostru natural. Împreună cu compania Black & Decker, inginerii organizației spațiale NASA au inventat un burghiu wireless, care funcționează de la baterie. Astăzi nu ne mai putem imagina viața fără o asemenea unealtă.

12. Purificatorul de apă

Foto: Proaudio55

În spațiul cosmic nu poate fi găsită apă potabilă, de aceea experții de la NASA au creat un purificator de apă pe bază de carbon activ și ioni care neutralizează microorganismele dăunătoare. Astăzi, filtre similare pot fi găsite în aproape fiecare bucătărie.

13. Mâncarea pentru bebeluși

Foto: ParentingPatch

Oamenii de știință de la NASA au descoperit niște alge microscopice care ajută astronauții în misiunile de lungă durată. Aceleași organisme autotrofe astăzi sunt adăugate în hrana pentru bebeluși, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive.

14. Congelarea uscată

Foto: WikipediaCommons.com

În timpul pregătirilor pentru misiunea Apollo, oamenii de știință de la NASA au efectuat cercetări în domeniul nutriției astronauților. În colaborare cu compania Nestle, agenția spațială a Statelor Unite a dezvoltat un proces de congelare uscată, care presupune deshidratarea produselor alimentare pentru a le transporta mai eficient pe orbită. În timpul acestei deshidratări, produsele sunt înghețate sub o presiune înaltă pentru a reduce cantitatea de apă din alimente. Astăzi frigiderele cu un sistem de congelare uscată sunt cunoscute de toată lumea, tehnologia devenind o parte importantă a vieții noastre.

15. Lubrifianți solizi

Foto: K. Murray

PS300 este un lubrifiant solid inventat de experții de la NASA. Acesta se aplică prin pulverizare termică și protejează rulmenții. Un astfel de lubrifiant mărește rezistența la uzură a instrumentelor și reduce cantitatea de emisii nocive. Astăzi, lubrifianții solizi sunt indispensabili în instalațiile industriale. Ei sunt utilizați la compresoarele de refrigerare, la turbocompresoare și la generatoarele de turbine electrice hibride.

16. Software de analiză structurală

Foto: SimScale GmbH

Programatorii organizației spațiale NASA creează mii de programe. Una dintre invențiile lor este software-ul de analiză structurală, care a fost mult timp unul dintre cele mai populare tipuri de software din lume, fiind folosit chiar și în designul caruselelor americane, automobilelor cadillac și multe altele.

17. Reabilitarea ecologică și eliminarea efectelor poluării

Foto: Nils Ally

Produsul de reabilitare a petrolului (PRP) este o tehnologie de micro încapsulare dezvoltată de experții de la NASA. Micro capsulele (niște bile de ceară de dimensiuni mici și goale în interior) purifică apa de produsele petroliere care sunt foarte dăunătoare pentru întregul ecosistem acvatic.

18. Cauciucurile Goodyear

Foto: Dante Alighieri

În colaborare cu companiile Goodyear și Rubber, agenția spațială NASA se ocupă de producerea materialelor din fibră care sunt de 5 ori mai puternice decât oțelul. Același material a fost folosit la parașute pentru o aterizare mai ușoară a aparatelor spațiale Viking Lander pe suprafața planetei Marte. Astăzi acest material este utilizat și în producerea cauciucurilor automobilelor simple.

19. Becurile LED

Foto: Eeppeliteloop / English Wikipedia

LED-urile de intensitate ridicată au fost inventate de experții organizației spațiale NASA pentru navetele spațiale. Aceste diode semiconductoare funcționează atunci când curentul electric trece prin ele în sens direct, unul dintre principalele avantaje fiind raportul excelent dintre putere și consumul energiei. LED-urile sunt utilizate aproape în toată lumea, tot mai des înlocuind becurile cu incandescență obișnuită.

20. Detectarea chimică

Foto: WikipediaCommons.com

Compania Intelligent Optical Systems a fost angajată de NASA pentru a crea niște senzori sensibili la umiditate și la nivelul echilibrului acido-bazic. Acești senzori au fost concepuți pentru a detecta coroziunea și pentru a preveni deteriorarea pieselor aeronavelor. Dacă a fost detectată vreo reacție chimică, senzorul își schimbă culoarea. Departamentul de apărare al SUA deja de mult timp folosește această invenție pentru a detecta armele chimice și posibilele amenințări.

21.  Costumul LZR Racer

Foto: WikipediaCommons.com

LZR Racer este un costum pentru scufundări de înaltă calitate, fabricat din material impermeabil la apă combinat cu fire poliuritanice și fire de elastan și nailon. Experții au testat costumul în tuneluri aerodinamice și prin intermediul programului de analiză a fluxului de lichide al organizației spațiale NASA.

22. Echipamentele pompierilor

Foto: Basher Eyre

NASA și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al SUA (National Bureau of Fire Standards) muncesc împreună pentru a crea niște măști ultra-ușoare, sisteme de respirație, sisteme de siguranță, butelii de aer și alte echipamente de urgență bazate pe un material compus din aluminiu, care inițial a fost folosit pentru producerea unei plăci pentru rachetă. Aparatul de respirație creat din acel material astăzi este utilizat în mod activ de pompierii americani pentru a proteja plămânii de fumul și gazele de incendiu. Din același material au fost create și rațiile pompierilor. 

23. Sisteme de analiză și îmbunătățire a clipurilor video

Foto: MMAston

Tehnologia VISAR, care permite stabilizarea imaginilor video, a fost dezvoltată în laboratorul organizației spațiale NASA, după care trimisă la FBI. Acum acest sistem ajută autoritățile în investigarea crimelor. Datorită acestui instrument, experții din domeniul crimelor pot studia secvențe mici din video, să îmbunătățească calitatea fotografiilor și să efectueze o conversie a înregistrărilor analogice în format digital.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.