Vă place și vouă când interlocutorul vă minte, vorbind despre lucruri despre care de fapt nu știe nici o boabă? Cu părere de rău, majoritatea oamenilor deja demult au devenit jertfe a unor stereotipuri false, sau intenționat falsificate, despre spațiul cosmic. Mai mult ca atât, pe zi ce trece cunoștințele noastre despre lumea de dincolo de atmosferă se schimbă în mod constant, și să te clarifici cu noua informație devine tot mai greu chiar și pentru savanți. Deci, care dintre convingerile comune totuși nu au nimic cu realitatea? Află chiar acum din această selecție care cuprinde 25 de concepții greșite despre cosmos.
- Pe orbită, astronauții se găsesc în stare de imponderabilitate
Aproape, însă nu chiar… Privind înregistrările de pe camerele video de la stațiile orbitale, adesea urmărim cum în cabină plutesc lucruri, iar însăși astronauții par a fi mai ușori decât o pană. Experții organizației NASA au încercat să explice asta într-un mod foarte simplu pentru a nu vă încărca creierul cu multe termene dificile. În interiorul navei spațiale, toate obiectele nefixate de parcă nu ar avea greutate, deoarece însăși nava cosmică se află într-o stare de cădere continuă, iar în interiorul acesteia astronauții experimentează o gravitate redusă. De ce totuși ISS nu cade pe Pământ? Simplu. Chestia e că nava se mișcă foarte rapid în direcția laterală, ratând de fiecare dată pământul. Cu alte cuvinte, astronauții mereu cad spre orizont.
- Soarele este galben
De fapt este alb. Însă pare a fi galben din cauza că radiația solară se denaturează, trecând prin atmosfera pământului.
- Telefonul mobil lucrează datorită sateliților artificiali
De fapt, 99% din semnale sunt transmise prin cabluri. Și doar o mică parte din comunicații este în legătură directă cu sateliții.
- Este foarte periculos să zbori printr-o centură de asteroizi
Dacă ați privit „Star Wars”, probabil deja v-ați dat seama despre ce merge vorba. Însă, adevărul este că, dacă ați zbura printr-o centură de asteroizi, cel mai probabil nici nu ați observa-o. În realitate, densitatea asteroizilor este într-atât de mică încât nu prezintă nici un pericol pentru călătorii spațiali. Însă, Hollywood a fost nevoit să mintă pentru a crea filme mult mai captivante.
- Marele Zid Chinezesc este unica construcție creată de om care poate fi văzută din cosmos
Și iarăși minciuni, deoarece Marele Zid Chinezesc nu este chiar într-atât de unic. Cu ISS, de la o distanță de 400 km, pot fi observate și alte clădiri și construcții, ba chiar mai mult, unele dintre ele se văd mai clar decât legendarul zid chinez.
- Pământul este o sferă perfectă
Din cauza rotației constante, planeta noastră, în regiunea ecuatorului, este un pic mai bombată, și este mai degrabă o elipsă, decât o sferă perfectă.
- Mercur este cea mai fierbinte planetă din sistemul solar
Probabil, a-ți presupus că dacă Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare – este și cea mai fierbinte. Însă, această părere este una greșită. Datorită condițiilor atmosferice, pe a doua planetă de la soare, adică pe Venus, temperatura medie este de 480°C, în timp ce pe Mercur este de 167°C.
- Soarele este o imensă bilă de foc
Nu există acolo nici un fel de foc. Pentru focul pe care-l știm cu toții, este nevoie de oxigen, pe când soarele este compus în mare parte din heliu și hidrogen. Căldura solară este emanată datorită procesului de reacție termonucleară. Presiunea și temperatura în interiorul nucleului solar sunt într-atât de mari, încât atomii de hidrogen, în urma unei reacții, se transformă în atomi de heliu. Anume acest proces ne oferă căldura și lumina solară de care avem nevoie atât de mult.
- Luna are și o «față invizibilă»
Există legende despre acea parte a lunii, care se presupune că este veșnic întunecată și păstrează niște secrete terifiante. Să știți că, de fapt, nu există așa ceva. Însă există partea complementară a lunii care de obicei nu poate fi văzută de pe pământ, din cauza rotației sincronă a planetei noastre și satelitului ei natural. Pentru a vedea acea „fața întunecată” este nevoie doar să zburați în jurul lunii. Și atât.
- Pluto este o planetă
La școală am fost învățați că în sistemul solar există 9 planete și că Pluto este una dintre ele. Însă, știința nu stă pe loc și terminologiile se schimbă permanent. Încă din anul 2006, prin decizia Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), Pluto a fost recunoscut de a fi o planetă pitică. De ce? Pentru că în același an, aceeași asociație, UAI, a dat o nouă definiție noțiunii de „planetă”, și după cum s-a dovedit, Pluto, nu corespunde tuturor cerințelor. Probabil ați auzit că dincolo de Neptun există centura Kuiper. De fapt, aceasta este o imensă centură de asteroizi și Pluto nu este de loc cel mai masiv corp ceresc din limitele sale.
- Planeta 9
Pluton deja nu mai este considerat a 9-a planetă din sistemul solar, însă oamenii de știință totuși presupun că există o a 9-a planetă. Această planetă ipotetică, aflată după hotarele Neptun-ului chiar poate fi reală. Astrologii au ajuns la această presupunere, urmărind orbitele unor corpuri cerești din centura Kuiper, care sunt clar influențate de o gravitație străină. Se pare că planeta 9 se află foarte departe de noi și este un pic mai mare decât Terra.
- Găurile negre sunt niște pâlnii
De obicei, în filme și desene animate, găurile negre sunt ilustrate în forma unor pâlnii, care trag în sine tot ce le înconjoară. În realitate, acestea se aseamănă mai mult cu niște sfere gigantice. Cel mai probabil, găurile negre sunt niște stele cu o densitate incredibilă și cu o gravitație de temut.
- În Evul Mediu, oamenii considerau că pământul este plat
Aproape toții oamenii de știință din acele vremuri știau că Pământul este o sferă. Anume din această cauză, europenii au început să plănuiască călătorii eroice, pentru a ajunge la vest, pornind dintr-un punct estic. Ba chiar mai mult, despre forma Pământului știau și grecii antici. Acest fapt este menționat în manuscrisele anilor 300 î.Hr.
- Cosmosul este rece
Nu chiar. Măsurarea temperaturii în cosmos nu este un lucru deloc ușor. Probabil din cauza că nu ai ce măsura. Temperaturile ridicate, de obicei, înseamnă că atomii sunt într-o stare excitată. Cu toate acestea, vidul din spațiu în mod clar nu se distinge cu mobilitatea atomilor. Mai corect ar fi de spus că în cosmos nu există vreo temperatură.
- Aflându-vă în spațiu fără un costum spațial, veți îngheța până la moarte
Deja ne-am clarificat că temperatura în cosmos nu este chiar atât de simplă. Mai mult ca atât, dacă vre-un om sar afla în spațiu fără scafandru, el mai degrabă s-ar supraîncălzi. De ce? Deoarece temperatura produsă de propriul nostru corp nu va avea posibilitate să părăsească corpul. Pe pământ, ne răcorim foarte simplu – transpirăm, facem schimb de temperatură cu mediul înconjurător și așa mai departe. În spațiu aceste metode nu vor funcționa, deoarece nu există nimic cu ce s-ar putea face acest schimb.
- În spațiu, sângele omenesc devine efervescent
Această presupunere la fel este una greșită. Da, în condițiile unei presiuni scăzute, lichidul se înfierbântă practic într-o clipită chiar dacă temperatura nu este înaltă (doar dacă această presiune nu permite lichidului să se transforme în gaze), însă, cu sângele uman așa ceva nu se va întâmpla. De ce? Deoarece sângele se află într-un sistem închis. Desigur, lichidul deschis mediului exterior (saliva, ochii) se înfierbântă imediat. Însă sângele – nu. În plus, nu încurcați încălzirea cu înfierbântarea. Saliva nu va deveni caldă din cauza unei presiuni scăzute, ea pur și simplu se va transforma în gaze, înfierbântându-se până la limite.
- În spațiul deschis, corpul uman explodează
Această imagine expresivă apare practic imediat în mintea oricărui iubitor de filme science fiction. Și da, este încă o minciună, inventată pentru dramatizare și vânzări de bilete mai mari. Corpul omenesc se va umfla puțin, însă nu va exploda. În anul 1966, un tehnician din Houston, a testat un scafandru într-un vid artificial, echivalent cu presiunea de la 37 km înălțime. Costumul spațial s-a aflat a fi defectat, și tehnicul a supraviețuit celei mai periculoase decompresii. Presiunea a fost restabilită în decursul a 30 secunde, de aceea bărbatul a rămas nevătămat. Mai târziu, savantul și-a reamintit că înainte de a-și pierde cunoștința, a simțit că i s-a înfierbântat saliva.
- Coada unei comete depinde de traiectoria cometei
Nu. Iarăși povești, deoarece coada cometei se formează datorită căldurii și vântului solar, ci nu de la forța de frecare sau vreo altă influență mecanică. Asta înseamnă că prelungirea cometei mereu este îndreptată spre soare, indiferent de direcția cometei.
- În spațiu pot fi auzite explozii
Nu poți auzi absolut nimic în cosmos, deoarece nu există absolut nimic ce ar putea răspândi semnalele sonore.
- Nu putem zbura foarte rapid în spațiu, deoarece motoarele moderne nu sunt suficient de puternice
Nu există practic nici o opoziție în spațiu, de aceea chiar și cel mai modest motor ar putea accelera chiar și o navă imensă. La moment, NASA experimentează cu propulsoarele ionice încete și constante. Totuși, problema principală nu este motorul, ci combustibilul. Pentru a accelera o perioadă lungă o navă de dimensiuni mari, motorul va avea nevoie de o alimentație serioasă. Când nava spațială totuși va atinge viteza maximă, motorul va putea fi oprit până nava va ajunge la capătul universului fără vreo problemă. O altă treabă este că nava va trebui oprită la un moment dat, iar pentru a frâna va fi nevoie de aceeași cantitate de combustibil care a fost folosit la accelerație, așa că oamenii de știință încă mult timp își vor fărâma creierii, până vor găsi vreo soluție pentru a alimenta nava cu destulă energie.
- Exploziile în spațiu sunt însoțite de flăcări
Totuși, «Star Wars» este o sursă rea de informație. După cum știm deja din exemplul Soarelui, focul are nevoie de oxigen. Deoarece în spațiu nu există foc, exploziile aici vor arăta cu totul diferit, adică deloc ca în filmele din Hollywood. Ceea ce ține de motoarele rachetelor, ele produc flăcări doar din cauza că în rezervor, pe lângă combustibil mai este și oxigen.
- Astronauții zboară prin spațiu cu ajutorul unui motor micuț
Adevărat, însă nu până la urmă. Costumele spațiale chiar sunt echipate cu ceva asemănător, însă numai pentru cazuri de excepție, și în astfel de sisteme nu există destul combustibil pentru zboruri în stilul filmelor Hollywood.
- Nu există nimic mai rapid decât viteza luminii
Acest lucru este relativ adevărat, însă, oamenii de știință tot mai mult ajung la ideea că mecanica cuantică nu mereu își urmează propriile reguli. Spre exemplu, inseparabilitatea cuantică și alte fenomene asemănătoare pot duce la descoperirea posibilității de a călători cu o viteză mai rapidă decât viteza luminii. Aceasta va fi o descoperire extrem de importantă nu numai pentru zborurile spațiale, ci și pentru sfera dispozitivelor de calcul.
- NASA a cheltuit milioane de dolari pentru a inventa un pix care ar putea scrie în spațiu
Această minciună este adesea reamintită când merge vorba despre «cursa spațială» a anilor 60 dintre SUA și USSR. Oamenii râdeau de faptul că NASA a cheltuit milioane pentru a inventa un pix, pe când rușii au demonstrat ingeniozitate, luând cu sine în spațiu niște simple creioane. Însă, adevărul este că ambele state au folosit la început creioane și carioci, iar mai târziu au trecut la un stilou special, inventarea căruia nu a costat nici pe departe milioane de dolari. Pixul a fost inventat după inițiativa companiei Fisher Pen Company, care mai târziu a începută să le vândă cu 6 dolari pentru o bucată.
- Pământul se rotește în jurul soarelui
Iată și cea mai mare minciună! Acum veți putea arăta prietenilor cât de avizați sunteți și într-adevăr să-i uimiți. Fiecare corp spațial influențează un oarecare alt corp, fapt care înseamnă că nu doar gravitația solară afectează Pământul, ci și gravitația planetei noastre influențează mișcarea Soarelui. Adică, ambele corpuri cerești se rotesc în jurul unui așa numit centru geometric. În cazul Terrei, acest punct este într-atât de aproape de nucleul soarelui, încât practic nu creează vreo diferență. Însă, în cazul Jupiterului, centrul geometric se află la 48 280 km de la suprafața Soarelui. În acest sens, noi toți ne rotim în jurul unuia altuia… .