TOP-25: Adevăruri dezgustătoare despre călătoriile în spațiu

0
3572
Sursă: pixabay.com

Pentru nimeni nu este o noutate faptul că călătoriile în spațiu sunt viitorul omenirii, însă cu toții suntem mai aproape de romantismul lumilor îndepărtate, decât de adevărul mai puțin plăcut care-l așteptă pe fiecare care urcă în nava spațială și merge într-o misiune. Probabil toți au auzit despre startul rachetei Apollo -11 ș despre Neil Armstrong, primul om care a aterizat pe Lună. Însă, foarte puțini știu exact cum acesta a mers la toaletă timp de 3 zile cât a durat călătoria.

De fapt, spațiul cosmic și stațiunile orbitale nu sunt un spațiu chiar atât de exaltat precum am obișnuit să credem. De la dificultățile cu transpirația până la incomoditatea cu toaleta – în spațiul cosmic omul este așteptat de o mulțime de încercări neplăcute. Dacă vrem să ajungem pe Marte atunci va trebui să ne gândim cum să trecem peste un număr mare de inconveniențe.

Sunteți gata să aflați adevărul despre călătoriile spațiale? Dacă da, atunci mai jos vă așteaptă o listă cu 25 de adevăruri neașteptate despre viața cosmonauților dincolo de atmosfera Pământului.

  1. Bacteriile
Foto: NASA

Probabil credeți că pe stațiile și navele spațiale trebuie să fie totul steril, însă nu este deloc așa. Acolo este la fel de murdar precum și în casa oricărui alt om dacă nu se face curat de săptămâni la rând. Oamenii de știință au descoperit că aproximativ 4 mii de bacterii locuiesc permanent în spațiu împreună cu membrii expedițiilor.

  1. Boala spațială
Foto: WikipediaCommons.com

Luând în considerație de câtă energie este nevoie pentru a lansa astronauții către stația orbitală și fără a uita și de condițiile de accelerație gravitațională zero ( sau microgravitație) în care se află omul, este clar că în zbor membrii echipajului simt o presiune enormă. Acesta este motivul pentru care astronauții mereu suferă de așa numitul sindrom de adaptare cosmică. Simptomele acestei boli sunt diareea, greața, voma și amețeala.

  1. Mucus
Foto: Pixabay.com

Pe pământ mucusul din organismul nostru este secretat prin nas sau de glandele de la nivelul rectului, și mai mult ca atât, adesea omul nici măcar nu observă acest proces. Cu toate acestea, în spațiul cosmic microgravitația nu permite acestor procese să aibă loc și toate emisiile pur și simplu se acumulează în locurile de unde se produc. Singura modalitate de a scăpa de mucus, aflându-te pe o stație orbitală, este de a folosi o batistă. Totuși, astronauții adesea recurg la ajutorul unor condimente picante pentru a-și simplifica viața.

  1. Creierul

După cum ați observat , accelerația gravitațională zero este asociată cu o serie de fenomene neplăcute. Când omul ajunge în spațiul cosmic, sistemul circulator al acestuia funcționează diferit, nu ca pe Pământ. Inima, în loc de a pompa sângele în picioare, îl pompează mai mult în partea de sus a corpului omenesc. În primele vreo patru zile fețele astronauților literalmente se umflă din cauza sângelui care, în loc de a alimenta membrele cu substanțe nutritive și oxigen, ajunge în creier. Din fericire, organismul se adaptează la noile condiții și, prin urmare, circulația normală se restabilește.

  1. Condimente
Foto: Tbuckley89

În condițiile accelerației gravitaționale zero nu ați putea să vă sărați sau să vă piperați mâncarea într-un mod obișnuit. Imaginați-vă cum particulele de piper și cristalele de sare ar putea să se împrăștie și să plutească prin întreaga navă. De aceea, toate condimentele necesare pentru stația orbitală sunt furnizate strict sub formă lichidă.

  1. Pielea moartă
Foto: Rjelves

Pe Pământ pielea moartă cade în formă de mici particule direct pe podea și aceasta este în mod constant dusă de fluxuri de aer sau de apă. Pe navele spațiale, după cum deja știți, accelerația gravitațională este zero, și de aceea nimic nu poate pur și simplu să cadă și să stea la locul lui până nu va fi strâns sau dus de vânt. Prin urmare, astronauții adesea se întâlnesc cu întregi nori de piele moartă când cineva din tovarăși își schimbă hainele.

  1. Mâncare din tuburi
Foto: WikipediaCommons.com

În era călătoriilor spațiale mâncarea delicioasă și plăcută ochiului nu face parte din principalele priorități ale agențiilor spațiale. Prin urmare, prima perioadă astronauții întâlnesc mari dificultăți, fiind nevoiți să se „sufoce” cu niște amestecuri de alimente neclare din tuburi.

  1. Mirosul spațiului cosmic
Foto: WikipediaCommons.com

V-ați gândit vreo dată cum ar putea să miroase spațiul cosmic? Când astronauții se întorc  la bordul stației, după ce ies în spațiul cosmic, și își scot scafandrele, ei simt un miros neobișnuit. Adesea, acesta este comparat cu un amestec de friptură slab prăjită, metal fierbinte și sulf. Cu alte cuvinte, spațiul cosmic mai degrabă duhnește decât miroase.

  1. Mirosurile din stațiile spațiale
Foto: WikipediaCommons.com

Dacă mirosul universului v-a jenat , pregătiți-vă de ceva și mai rău – aromele care domnesc în interiorul stațiilor spațiale. Nu este de mirare că aici nu miroase deloc bine, căci la bord mereu se găsesc oameni și pentru a aerisi nu poți deschide o fereastră. Membrii echipajului, desigur, mereu respiră și transpiră, inclusiv în timpul antrenamentelor zilnice de două ore, de aceea NASA chiar a instalat la bordul stației dispozitive speciale de dezodorizare.  Cu toate acestea, astronautul renumit Scotty Kelly  a spus odată că în stația SSI (Stația Spațială Internațională) oricum miroase ca într-o închisoare… .

  1. Lenjerie cu o absorbție sporită «Maximum Absorbency Garment»
Foto: Headlock0225

Lenjeria sub denumirea «Maximum Absorbency Garment» sună foarte serios, deși de fapt, nu este alt ceva decât un scutec pentru astronauți. În timpul lansării navetei spațiale sau în drum spre Stația Spațială Internațională, membrii echipajului nu pot fizic să-și scoată scafandrul și să meargă la toaletă, de aceea a fost inventată o asemenea lenjerie. Primul astronaut care a folosit acest „scutece” a fost Alan Shepard.

  1. Urinare necontrolată
Foto: WikipediaCommons.com

În condiții de accelerație gravitațională zero, nervii care ne avertizează că trebuie să mergem la toaletă funcționează nu așa cum o fac pe Pământ. Adevărul este că lichidul din vezica urinară la bordul SSI se umple în conformitate cu alte legi și nu întotdeauna din jos în sus. Vezica urinară pur și simplu se umple până la limită și când omul înțelege că este timpul de a merge la toaletă poate fi deja prea târziu.

  1. Apă potabilă din propria urină
Foto: NASA.gov

Este aproape imposibil să găsești apă în spațiu. Pentru a rezolva problema aprovizionării cu apă, la bordul Stației Spațiale Internaționale, astronauții au început să bea apă reciclată și purificată, inclusiv din propria urină. Dispozitivul care purifică orice tip de lichide, inclusiv urina, costă aproximativ 250 de milioane de dolari. Probabil acest dispozitiv este foarte bine monitorizat, de altfel astronauții ar putea întâlni adevărate dificultăți.

  1. Balonări
Foto: Pixabay.com

În procesul digestiei în corp se formează gaze. În condițiile obișnuite aceste gaze fără nici o problemă găsesc o metodă de a părăsi corpul, însă în spațiu ele rămân în interior încă o perioadă lungă. Dacă ați încerca intenționat să eliminați aceste gaze ați putea cauza vomă. Se spune că astronauții au dezvoltat o tehnică specială care ajută gazele să părăsească corpul în condițiile pe care le au la bordul navei spațiale.

  1. Constipație

Deja știm că din cauza accelerației gravitaționale zero astronauții au balonări. Totuși, acesta nu este cel mai neplăcut lucru care se poate întâmpla cu un cosmonaut. Spre exemplu, în spațiu mai există și așa dificultăți ca constipația. Acum este clar de ce în timpul misiunilor astronauții se hrănesc în special cu mâncare semi-lichidă din tuburi.

  1. Vomă
Foto: Dirk Schoellner / NASA Blueshift / flickr

După cum am mai spus, membrii echipajului adesea se întâlnesc cu boala spațială, care uneori poate cauza vomă. Imaginați-vă că vă aflați în condiții de accelerație gravitațională zero și vă este a vomita. Masele emetice vor zbura pe întreaga navă. De regulă, astronauții încearcă să utilizeze pungi predestinate pentru asemenea cazuri. Pungile se păstrează la stație până la sosirea unei noi navete spațiale.

  1. Defecare în spațiu
Foto: WikipediaCommons.com

Viața pe o navă spațială este un subiect foarte interesant. În timpul primelor zboruri defecația era un proces extrem de incomod și cosmonauții erau nevoiți să folosească niște pachețele speciale. Din fericire, de atunci multe s-au schimbat spre bine. În zilele noastre, membrii expedițiilor deja pot utiliza o toaletă aproape obișnuită, însă mai întâi aceștia trebuie să se învețe cum să o facă corect, de altfel fecalele pot ajunge acolo unde nu ar trebui să fie.

  1. Diaree
Foto: WikipediaCommons.com

Pe nava spațială „Apollo-8”, care a fost lansată pe Lună sub comanda lui Frank Borman, lucrurile nu au mers bine încă de la începutul misiunii. La un moment dat, Borman s-a trezit cu niște tulburări gastrice – o diaree acută și vomă. Masele s-au răspândit prin capsula și așa micuță, cauzând o mulțime de inconveniențe membrilor echipajului. Căpitanul Borman nu a vrut să raporteze incidentul, însă colegii săi, Jim Lovell și William Ander l-au forțat totuși să informeze centrul de control despre acest incident neplăcut.

  1. Verificarea stării intestinelor

Au existat timpuri când cosmonauții, în timpul misiunilor spațiale, purtau pe abdomen niște dispozitive care monitorizau peristaltismul intestinal. Toate datele de pe senzori erau înregistrate și analizate de specialiștii de pe Pământ, pentru a se asigura că astronauții erau în regulă.

  1. Toaletă înfundată
Foto: WikipediaCommons.com

Acasă, pe Pământ, o toaletă înfundată este o problemă foarte neplăcută, ce să mai zicem de spațiu… . În anul 1981 așa ceva s-a întâmplat la bordul navetei spațiale „Columbia” – masele de fecale au ajuns din sistemul de ventilare direct în cabina navetei. Se pare că membrii programului de zbor „Apollo”, de asemenea, au întâlnit astfel de complicații.

  1. Strănutul
Foto: WikipediaCommons.com

Când astronautul este în scafandru acesta nu își poate acoperi gura și nasul în timp ce strănută. Dacă acesta va strănuta, urmările pot deveni o problemă serioasă. Spre exemplu, parbrizul căștii poate fi acoperit cu mucus și salivă și acest fapt poate încurca cosmonautul să se orienteze în spațiu și să vadă clar ce se întâmplă în jur. Nu cred că cineva și-ar dori să se simtă orb în spațiu. Pentru a evita asemenea complicații, astronauții încearcă să strănute în jos, ci nu în față.

  1. Moarte în spațiu
Foto: Claus Ableiter

O perioadă lungă nimeni nu a avut un plan bine gândit în caz de deces al unui membru al expediției la bordul stației spațiale. Este puțin probabil că astronauților le-ar plăcea să se afle la bordul Stației Spațiale Internaționale împreună cu unu cadavru. Într-un final, NASA împreună cu biroul funerar „Promessa” au dezvoltat conceptul de „Body Back”. Cadavrul ar trebui să fie plasat într-o husă, care reamintește un sac de dormit, și atașat în afara navetei spațiale. Conform planului americanilor, cadavrul va trebui să ardă definitiv la intrarea navetei spațiale în atmosfera Pământului.

  1. Baia la bordul Stației Spațiale Internaționale
Foto: WikipediaCommons.com

Probabil știți ce înseamnă o certă pentru rândul la baie sau la toaletă în familiile mari. Acum imaginați-vă o asemenea situație în spațiu și vă veți da seama că problemele voastre sunt nimic. Stația Spațială Internațională a fost lansat pe orbita Pământului încă în anul 1998 și de atunci acolo mereu lucrează oameni de știință ruși și americani. În tot acest timp la bord au existat și câteva conflicte. Spre exemplu, cosmonauții ruși iubesc răciturile și din această cauză uneori se înfundă toaleta. Astronauții occidentali s-au supărat într-atât de tare pe ruși, încât le-au interzis să folosească toaletele NASA.

  1. Picături de transpirație
Foto: Minghong

Am mai spus deja că astronauții trebuie să se antreneze câte două ore pe zi pentru a menține corpul în formă și a nu pierde din masa musculară. În timpul efortului fizic, astronauții, desigur, transpiră. În condițiile accelerației gravitaționale zero, transpirația nu curge de pe corp precum pe Pământ, ci pur și simplu se lipește de piele sub forma unor mici picături. Dacă transpirația nu este ștearsă cu un prosop, aceasta va rămâne pe corp încă foarte mult timp. Apropo, dacă încă nu sunteți cuprinși de dezgust, știți că astronauții își colectează transpirația proprie pentru a o utiliza mai târziu în producerea apei potabile.

  1. Este foarte dificil să faci baie în spațiu, de aceea astronauții se spală foarte rar
Foto: WikipediaCommons.com

În timpul expedițiilor, cosmonauții, de regulă, au foarte multe lucruri de făcut și în același timp nici măcar nu se spală cu săptămânile. În primele misiuni totul era și mai rău… Iar dacă ne-am aminti de faptul că astronauții locuiau și în niște capsule foarte mici, atunci ar fi mai bine nici să nu ne imaginăm cât de rău putea fi.

  1. Bătături la picioare
Foto: Quinn Dombrowski

Vă aduceți aminte că am vorbit despre pielea moartă? Există ceva și mai rău. După spusele astronauților, în spațiu vârfurile degetelor de la picioare devin extrem de sensibile și mereu apar bătături care cad și apoi zboară prin stațiune.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.