Cum oamenii de succes își petrec weekendul

0
1398
Sursă: pixabay.com

  1. Primul pas spre un weekend productiv este de a face o alegere conștientă

Este foarte ușor să cazi pe canapea și să pornești televizorul într-o seară de vineri sau într-o dimineață de sâmbătă. Însă o asemenea practică va omorî cele câteva ore libere pe care le aveți. În loc de a face ceva automat, decideți într-un mod conștient cum să vă petreceți timpul.

Dacă nu veți proceda într-un așa mod, timpul va fi irosit pe ceva mai puțin important și într-o zi veți regreta că nu ați preferat altceva.

  1. Puneți-vă obiective, spre exemplu să citiți o carte.

Fostul guvernator al statului american Arkansas, Mike Huckabee, spune că este necesar să faceți un plan pentru weekend, selectând anumite ore și minute pentru o activitate care v-ar plăcea. Planul trebuie să fie îndeplinit.  Nu trebuie să lăsați totul pentru mai târziu și să alegeți frenetic ce totuși să faceți – să citiți? Sau poate să ascultați muzică? Într-un final, veți pierde o oră din timpul prețios pentru a decide cu ce să umpleți aceste jalnice goluri.

  1. Planificarea vă face mai fericit.

Psihologul Universității Harvard, Daniel Gilbert, a dovedit că cea mai mare realizare a creierului uman este capacitatea de a inventa obiecte și situații care nu există în realitate. Gilbert se referă la satisfacția pe care o primim în timp ce gândim și planificăm. Când așteptați ceva plăcut să se întâmple, parțial simțiți aceeași fericire pe care ați simți-o când acel moment plăcut ar avea loc în realitate. Prin urmare, bucuria se poate întinde pentru o perioadă și mai lungă.

  1. Planificați pentru fiecare weekend câte 3-5 evenimente de bază, însă nu organizați fiecare oră în parte.

Majoritatea oamenilor urăsc să planifice weekendul. Totuși, să introduceți în calendarul personal câte 3-5 evenimente de bază nu înseamnă să planificați totul până la ultimul minut. Trei ocupații de câte 3 ore sunt doar 9 ore din cele 36 de ore de odihnă.

  1. Faceți o listă cu activitățile pe care visați să le faceți într-o zi. Cu siguranță va exista un punctișor pe care l-ați putea face în oricare zi.

Când începeți weekendul, aveți în gând o mulțime de lucruri plăcute pe care ați putea să le faceți, însă, într-un final, nu mai știți ce să alegeți și prin urmare nu faceți aproape nimic util. Iată de ce este important să aveți la îndemână o listă bună cu activități. Laura Vanderkam sfătuiește să aveți o listă cu o sută de activități la care visați. Gândiți-vă bine și înscrieți totul ce ați vrut cândva să faceți, însă nu ați reușit. Este evident că nu fiecare punct va putea fi îndeplinit imediat (spre exemplu să cercetați piramidele din Egipt), însă în această sută cu siguranță se va găsi ceva mai simplu, precum să organizați împreună cu prietenii un picnic în parc.

  1. Făcând planuri, nu uitați de ceea ce nu ați făcut deja de mult timp.

Săpați mai adânc. Chiar dacă este vorba despre ceva ce nu ați mai făcut încă din copilărie, orice activitate poate deveni o parte din weekendul vostru obișnuit. Una dintre cititoarele Laurei Vanderkam a decis să ia lecții de pian în diminețile de sâmbătă. Alegeți-vă o activitate importantă și transformați-o într-una regulată.

  1. Dimineața weekendului este un timp perfect pentru a face ceva pentru sine.

Este atât de ușor să rămâneți în pat în diminețile weekendului. Însă această opțiune nu este dintre cele mai bune. Acordați acest timp pentru a atinge scopuri personale. Dacă vă pregătiți pentru maraton, ar fi cu mult mai productiv dacă cele câteva ore de jogging le-ați planifica pentru dimineață, ci nu pentru amiază. Pentru a vă trezi mai devreme, este evident că va trebui și să vă și culcați mai devreme – în orice caz, este o alegere utilă.

  1. Inventați noi obiceiuri mici și tradiții familiale.

Familiile fericite au niște activități neobișnuite pentru weekend, pe care toții membrii familiei le iubesc și care nu se planifică din timp. Poate fi orice – să faceți clătite, se mergeți seara la o plimbare etc. Orice activitate ați alege, transformați-o într-un ritual. În curând aceasta va deveni o tradiție, iar tradiția va deveni o amintire alinătoare care – a fost dovedit –  vă va face mai fericit.

  1. Selectați câteva ore pentru a vă deconecta de la lumea înconjurătoare.

De altfel niciodată nu veți fi capabil să vă eliberați. Puteți să dormiți de la ora 13:00 până la 15:00 în zilele se sâmbătă și duminică. Cum ar fi siesta din Spania. Nu vă limitați doar la somn, puteți să priviți un film sau să citiți o carte. Acest timp este destinat pentru relaxare. În familia uneia dintre cititoarele Laurei Vanderkam în aceste câteva ore toți deconectează telefoanele, se închid în cameră și citesc.

  1. Planificați ceva pentru seara zilei de duminică pentru a uita de grija că în următoarea zi trebuie să mergeți la serviciu.

Este o metodă bună pentru a uita de grijile din ziua de luni. Stresul cauzat de serviciu poate să apară chiar dacă vă iubiți jobul. Iar pentru cei care nu-și iubesc serviciul, seara din ziua de duminică devine una plictisitoare și obositoare. Pentru a rezolva această problemă ar fi bine să planificați ceva pentru aceste ore. Într-un așa mod vă veți prelungi weekendul și vă veți concentra pe distracții, ci nu pe dimineața zilei de luni. Spre exemplu, ați putea duminică seara să mergeți să faceți yoga.

11. Reduceți la minimum ocupațiile mici și rutina în zilele de weekend.

Mereu există ceva treburi, însă este foarte important să le acordați mai puțin timp în zilele de weekend. Treburile casnice nu trebuie să fie prioritare în zilele de odihnă, deoarece adesea ele ucid tot timpul liber. Încercați să faceți o parte din treburi în timpul săptămânii. Dacă este imposibil atunci ocupați-vă de ele  vineri seara. Spre exemplu, selectați o jumătate de oră dintre cină și film pentru a pune rufele în mașina de spălat sau 20 de minute între lecțiile de muzică și plimbarea cu bicicleta pentru a strânge și a arunca gunoiul. Dacă veți dedica câte puțin timp pentru toate, vă veți isprăvi mai rapid cu treburile casnice.

  1. Uitați complet de serviciu cel puțin pentru câteva ore.

Însă cel mai bine ar fi dacă veți uita de serviciu și nu veți verifica poșta o zi întreagă. Este foarte greu s-o faceți în ziua de azi însă este foarte important. Puteți deconecta pentru o zi notificările de mesaje la telefonul mobil pentru a evita ispita de a verifica poșta.

  1. Dacă veți trăi până la 80 de ani, veți avea 4160 de weekenduri. Nu irosiți nici unul.

Patru mii de weekenduri nu este chiar atât de mult. Adesea, ne obosim într-atât de tare încât nu facem absolut nimic (sau nimic semnificativ). Căzând în această capcană pierdem cele mai frumoase momente din viața noastră. Oamenii adesea nu se gândesc la ce ar dori cu adevărat să facă și de aceea duc o viață limitată, făcând doar mici lucruri pe care le au în lista zilnică. Oamenii de succes știu că viața nu este doar un viitor. Ea nu poate aștepta la infinit acea zi când nu veți fi prea obosit sau prea ocupat pentru a face lucruri cu adevărat importante. De aceea, începeți chiar în acest weekend și faceți ceva ce v-ar putea face mai fericit.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.