Vasele de croazieră sunt de fapt niște hoteluri plutitoare care vă pot transporta spre mai multe destinații, oferindu-vă șansa de a vă bucura nu doar de deliciile și facilitățile existente la bord, dar și de viața din diverse porturi unde nava are să acosteze.
O navă de croazieră de dimensiuni mari este un întreg mini-orășel unde puteți găsi de toate, de la săli de fitness și zeci de restaurante până la bazine și terenuri de golf.
La prima vedere s-ar părea că personalul navei de croazieră nu întâmpină nici o dificultate când monitorizează și direcționează toate activitățile pentru clienți doar pentru ca aceștia să se simtă fericiți și mulțumiți de toate, însă de fapt efortul este de nedescris. Ați vrea să aflați cum de fapt merge treaba? În acest articol urmează să vă împărtășim opt secrete pe care le-am aflat de la angajații navelor de croazieră.
1. Bucătăriile sunt de dimensiuni uriașe
Pentru un număr de 3 500 de oameni care sosesc pe navă sunt necesare 270 de kilograme de ulei pe zi.
Credeți că bucătăriile din hoteluri și restaurante sunt mari? Să vedem cum e bucătăria navelor de croazieră de unde în fiecare zi clienților sunt servite mii de porții delicioase. Mărimea contează: bucătarii au nevoie de mult spațiu pentru a se deplasa liber prin toată bucătăria și să prepare sosuri și alte adaosuri pentru bucate în cantități foarte mari, spre exemplu 60-80 de litri de sos sau glazură. În bucătăria navelor de croazieră care transportă 3 500 de pasageri, sunt utilizate mai mult de 270 de kilograme de ulei pe zi, 250 000 de ouă pe săptămână și 77 000 kilograme de fructe și legume proaspete într-o singură călătorie.
Este evident că în bucătărie muncesc mulți angajați. În timp ce un restaurant simplu sau o bucătărie de dimensiuni medii are nevoie de aproximativ 120 de angajați, într-o bucătărie a unei nave de croazieră muncește o echipă mult mai mare, formată din aproximativ 200 de angajați.
2. Pâinea se coace 24 ore din 24, șapte zile pe săptămână
Pe navele de croazieră pâinea se coace în mod constant.
Luând în considerație că la bord pasagerilor mereu li se oferă pâine proaspătă, prezența acestui produs este de o importanță majoră. Desigur că depinde și de navă, însă majoritatea bucătarilor navelor de croazieră coc pâine de 3 ori pe zi și utilizează circa 680 de kilograme de făină pe zi.
De remarcat că pâinea proaspătă este una din bucatele care se prepară greu: bucătarii au accentuat faptul că mișcările navei în combinație cu temperatura și umiditatea aerului, pot face munca cu aluatul într-adevăr complicată.
3. De asemenea, bucătarii prepară în fiecare zi înghețată
Înghețata este preparată mereu.
La fel ca pâinea, în bucătăriile navelor de croazieră înghețata este preparată în fiecare zi. Indiferent de ce preferați: gelato, înghețată artistică, cocktail de fructe sau un sandviș preparat manual, bucătăria muncește pentru a vă împlini toate mofturile în orice moment, indiferent de locul unde vă aflați sau temperatura de afară.
4. Ingredientele utilizate sunt ținute în secret
Dragostea pentru plimbările în noapte poate că nu este un obicei atât de rău.
Puțini oameni știu că unele nave de croazieră călătoresc câțiva kilometri în plus doar pentru a include în rețete ingrediente locale, precum pastele proaspăt cumpărate în timpul unei acostări în Italia. Pe vasul de croazieră Princess Cruises, unde există o trattaoria italiană Sabatini, ce a fost premiată de mai multe ori, a fost invitat pentru cooperare bucătarul-șef Angelo Auriana, pentru a crea mâncăruri ce includ culturile utilizate pe timpuri (gândiți-vă la grâul arnăut din care se creează făină de culoare galbenă palidă. Pastele preparate din ea își păstrează excelent forma).
Bucătarul-șef Auriana utilizează ingrediente netradiționale precum menta și oregano pe care le adaugă în picage, tortelloni și risotto pentru a da bucatelor un gust autentic. „În orașul Bergamo din Italia, acolo m-am născut, mereu am simțit prezența unei arome specifice Nordului Italiei și acum ador să adaug această aromă în bucatele mele”, a enunțat bucătarul-șef. „Sunt foarte bucuros să-mi împărtășesc aromele prin intermediul bucatelor din meniul nostru pe care le pregătim în fiecare zi și le servim doar la bordul navei”.
5. Bucătarii sunt adevărați profesioniști
Unii bucătari de pe vasele de croazieră sunt niște profesioniști în adevăratul sens al cuvântului.
Până a deveni membri ai echipei unei nave de croazieră și să răsfețe oaspeții cu diverse delicii exclusive, faimosul ciocolatier Norman Love a fost instruit în Franța. El este unul dintre profesioniștii de clasă înaltă care își demonstrează talentele pe o navă de croazieră.
Există și alți bucătari care au decis să-și aducă experiența la bordul unui vas de croazieră. Spre exemplu, bucătarul Ernesto Uchimura care a fost de multe ori premiat și care a devenit renumit datorită meniului inovațional Umami burger. Acesta a declarat că se bazează cel mai mult pe experiența obținută în timp ce a muncit ca bucătar-șef și fondator în restaurantul Plan Check Kitchen + Bar din Los Angeles pentru a pune la dispoziția oaspeților un restaurant de clasă mondială.
„Un gastropub pe mare este un concept inovativ care m-a inspirat să creez bucate excepționale pe o galeră”, a enunțat bucătarul-șef Uchimura. „Am creat un meniu care nu doar satisface oaspeții cu bucate de calitate înaltă, dar și le oferă noi gusturi ce se combină perfect cu berea artizanală sau cu whisky”.
6. Bucătarii și chelnerii de fapt iubesc să recomande bucate și nu sunt deloc împotrivă să primească comenzi individuale
Angajații cu mare bucurie vor recomanda oaspeților cele mai bune bucate și vor oferi ajutor.
„Puteți considera că fiecare membru al echipei navei de croazieră vă este un bun prieten”, sfătuiește reprezentantul vasului de croazieră Princess Cruises. „Întrebați-i când și unde puteți lua masa”.
Pe lângă recomandări, indiferent de vă aflați la bord sau pe uscat, puteți întreba angajații vasului despre felurile de mâncare care v-ar satisface cerințele speciale. Nu refuzați mâncărurile delicioase chiar dacă nu vă permite sănătatea și nu trebuie să vă stânjeniți să cereți o pizza fără gluten, feluri de mâncare ce nu conțin lapte, sau bucate vegetariene și vegane. Pe fiecare vas de croazieră veți găsi bucate care vă vor satisface cerințele. Este suficient doar să fiți buni și să mulțumiți persoana care vă deservește.
7. Rețetele din meniu au fost inspirate de oaspeți și destinații
Oaspeții și destinațiile joacă un rol foarte important.
Ați simțit și voi că bucatele sau băuturile pe care le comandați se combină perfect cu portul spre care vă îndreptați? Nu este doar o coincidență: angajații vasului de croazieră Carnival Cruise au împărtășit că se inspiră din anumite destinații și din preferințele oaspeților pentru a se asigura că fiecare fel de mâncare sau băutură se potrivesc perfect cu dispoziția clienților.
Barmanul Rob Floyd a remarcat că totul depinde de trei factori: gust, tehnica preparării și istorie. Potrivit lui „în primul rând este gustul, deoarece combinațiile neobișnuite a ingredientelor creează un gust deosebit. Apoi este tehnica preparării care depinde de profesionalism și este importantă pentru crearea oricărei băuturi. Și, nu în ultimul rând, „istoria” care adaugă o notă de creativitate în fiecare cocktail”.
Istoria implică unele denumiri creative ale băuturilor care ajută la crearea unei experiențe excepționale, spre exemplu „Căldura mayașă” (preparată din tequila Patrón Silver, lichior, suc de lămâie verde, sirop de agave și ardei jalapeño) sau „Apusul italian” (aperol (un aperitiv italian), gin Bombay Sapphire , suc de lămâie, sirop și bitter angostura (un fel de lichior amar, consumat ca aperitiv)).
8. Bucătarii gătesc rețete moștenite de la familiile lor și utilizează ingredientele preferate
Bucătarii adoră să utilizeze câte ceva din rețetele de familie și să folosească ingredientele lor preferate.
Uneori bucătarii se pot lăuda cu bucatele preferate, originea cărora provine din tradițiile și istoriile familiei. Angajații navei de croazieră Princess Cruises au remarcat că în echipa lor se găsesc mai mulți bucătari-șefi decât pot fi găsiți muncind împreună în alte locuri și că felurile de mâncare din meniu se prepară după niște rețete de familie.
Alți bucătari renumiți, care sunt angajați de proprietarii navelor de croazieră pentru a atrage iubitorii de feluri gustoase, utilizează în procesul de gătire ingredientele preferate. Faimosul bucătar australian Curtis Stone este un adevărat amator al trufelor, în timp ce în meniul bucătarului Thomas Keller predomină ingrediente care deja i-au devenit semnătură și care nebunesc admiratorii talentului său.