Liechtenstein: Curiozități despre unul dintre cele mai mici state din Europa

0
4415

Bine ați venit în Principatul Liechtenstein. La prima vedere, această denumire pare a fi greu de pronunțat, mai ales după un pahar de bere.

Liechtenstein, un fost paradis fiscal pentru oamenii de afaceri, este (metaforic) umplutura din sandviciul elvețiano-austriac.

Fiind a patra cea mai mică țară din Europa, Liechtenstein este format din 11 municipalități și are o populație la fel de mică după număr. Însă nu vă lăsați mințiți de dimensiunile acestei țări, căci Liechtenstein este o mare putere din punct de vedere financiar.

În ciuda faptului că în Malbun există doar o singură stațiune de schi, prețurile căreia sunt foarte de mari, Liechtenstein se bucură de un număr de medalii olimpice pe cap de locuitor mult mai mare decât în alte țări. Necondiționat, acest mic principat este unul dintre cele mai plăcute locuri din lume, unde nu veți locui și nu veți călători niciodată.

10. În Liechtenstein rareori se întâmplă ca cineva să fie trimis la închisoare

Foto: listverse.com

În anul 2014, doar 10 oameni din întregul principat Liechtenstein se afla în închisoare. Liechtenstein este unul dintre cele mai sigure locuri din lume. În mare parte, acest număr se datorează faptului că majoritatea oamenilor care au fost condamnați la închisoare pentru mai mult de doi ani sunt trimiși în penitenciarele din Austria. Cu toate acestea, ultimă crimă din Liechtenstein a avut loc cu 20 de ani în urmă, iar numărul de violuri este egal cu zero.

Cei aproape 38 000 de locuitori al acestui mic principat sunt atât de fericiți și încrezuți în siguranța lor, încât mulți dintre ei nici măcar nu își încuie ușile caselor. Probabil acest lucru se datorează faptului că majoritatea locuitorilor sunt bogați, însă despre aceasta vorbim mai târziu în articol.

9. Liechtenstein este una dintre țările, al cărui acces la mare este blocat de două țări

Foto: britannica.com

Pe planeta Pământ există doar două țări care au o asemenea poziție geografică. În primul rând, Uzbekistanul care este înconjurat de țări ce, de asemenea, nu au ieșire la mare, fapt din cauza căruia statul este dublu vulnerabil. Liechtenstein, de asemenea, este înconjurat de țări fără ieșire la mare și ocupă o suprafață de 160 kilometri pătrați, fiind situat între Elveția și Austria. Aceasta pare a fi singura asemănare dintre locuitorii Uzbekistanului și Liechtensteinului. 

8. Snoop Dogg dorea să arendeze toată țara

Foto: Wikia

Cu câțiva ani în urmă, locuitorii Liechtensteinului au declarat că sunt gata să-și dea țara în chirie cu 70 000 de dolari pentru o noapte. Prețul includea cazare pentru arendator și încă 149 de prieteni de-ai săi, o monedă unică specială și degustare de vin cu președintele principatului, Hans-Adam al II-lea.

Firește, ideea a apărut după ce Snoop Dogg a decis să filmeze aici un videoclip muzical, însă cererea i-a fost respinsă. Nu din cauza că însăși propunerea cântărețului a fost una indecentă, ci pentru că nu a existat destul timp pentru pregătiri.

7. Militari severi, însă prietenoși

Foto: onlyinswitzerland.wordpress.com

În timpul războiul austro-prusac din anul 1866, militarii principatului Liechtenstein au mărșuit spre locul luptei. Optzeci de soldați bine pregătiți, care reprezentau întreaga armată a Liechtensteinului, au mers spre munte în căutarea proslăvirii. Deși armata așa și nu a mai reușit să participe în război, ea și-a obținut faima într-un alt mod.

Prin coincidență, când armata se reîntorcea acasă, printre rândurile militarilor s-a mai adăugat un bărbat, și anume un italian foarte prietenos. Principatul Liechtenstein este atât de mic, încât în anul 2007 armata elvețiană a invadat-o accidental, zăpăcindu-se în timpul manevrelor. Locuitorii Liechtensteinului au aflat despre acest fapt doar după ce Elveția a trimis o scuză oficială pentru o declarație de război neintenționată.

6. Capitala mondială a dinților falși

Foto: listverse.com

Aveți proteze dentare? Există o mare posibilitate că acestea au fost aduse din Liechtenstein. Compania Ivoclar Vivaden care își are sediul în Schaan, anual produce 60 milioane de proteze dentare, care reprezintă aproximativ 40% dintre toate protezele din Europa și aproximativ 20% din întreaga lume.

Dinții pot avea 10 000 de nuanțe și forme diferite, inclusiv un alb strălucitor, perlat, auriu sau forma britanică: asemenea dinți sunt foarte populari pe piața neobișnuită a Bollywoodului. Industria cinematografică indiană pare a fi un client major la clinicile dentare, deși acest fapt nu poate fi determinat imediat. Ne rămâne doar să credem pe cuvânt că zâmbetele Bollywoodului reprezintă munca principatului Liechtenstein.

5. A șasea cea mai mică țară din lume și una dintre cele mai fericite

Foto: liechtenstein.li

Liechtenstein este una dintre cele mai mici țări din lume, având o populație de doar 38 000 de oameni și o suprafață de 160 de kilometri pătrați. Locuitorii Liechtensteinului au introdus reguli stricte pentru cei care doresc să locuiască în țara lor. Astfel, un potențial imigrant trebuie să lucreze în țară pe baza unei vize timp de trei ani, după care să fie supus votului public care decide dacă persoana respectivă ar trebui sau nu să devină cetățean al țării.

Salariul mediu anual în Liechtenstein este de aproximativ 115 000 de dolari, ceea ce reprezintă o sumă semnificativă. Cu toate acestea, taxele „înghit” o parte nu mai puțin semnificativă din salariul muncitorilor. Potrivit unor surse, rata media a impozitului pe venit este de 24% (pe scara de la 3,5% la 28%). Această sumă include și suprataxa municipală.

Modul de viață al locuitorilor Liechtensteinului în mare parte este finanțat de multe întreprinderi străine, care sunt înregistrate în principat pentru a profita de mărimile mici ale impozitelor. Luând în considerație faptul că numărul populației întregii țări este mai mic decât numărul locuitorilor în majoritatea orașelor suburbane, mulți oameni muncesc în Zurich, München sau Milano, după care revin acasă.

4. O petrecere regală la care sunt invitați toți locuitorii țării

Foto: liechtenstein.li

O petrecere în familia regală nu este doar o priveliște extraordinară. În Liechtenstein asemenea festivități sunt ceva foarte real și au loc anual. Principele precedent, Franz Josef al II-lea, își sărbătorea ziua de naștere în data de 16 august. De aceea, în data de 15 august a fost organizată sărbătoarea Zilei Naționale, pentru a combina Ziua adormirii Maicii Domnului cu ziua de naștere a principelui.

După moartea lui Franz Josef în anul 1989, această zi a continuat să fie sărbătorită. Petrecerea are loc pe teritoriul palatului Vaduz, iar vizitatorii se pot bucura de focuri de artificii, băuturi, bucate locale și pot urmări prezentările unor oameni îmbrăcați în costume naționale. La petrecere se pot arăta și oameni din țări fictive. Aceștia pot (sau nu) să fie în taină dușmani, care au venit doar pentru a fura locul domnitorului actual.

3. Cel mai mare PIB din lume

Foto: listverse.com

Dacă nu am ține cont de paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul Principatului Liechtenstein plasează statul pe primul loc în lista celor mai bogate țări din lume. Chiar și după ajustarea PIB-ului, populația Principatului Liechtenstein încă a rămas pe al doilea loc.

Rata șomajului în țară este egală cu 1,5%, una dintre cele mai scăzute din lume, în primul rând, datorită faptului că oamenii acestui stat sunt atât de bogați, încât pot să se ocupe cu orice. Deși Liechtenstein a fost cândva un paradis fiscal pentru miliardari, astăzi țara nu refuză să coopereze în chestiile ce țin de impozit. De remarcat că acest fapt afectează câteva alte principate care încă mai permit transferul prin propriul teritoriu a unor sume de bani mari, fapt din cauza căruia aceste principate în mod regulat sunt supuse unor percheziții din partea organizației Interpol.

2. Teoretic, municipalitățile Liechtensteinului s-ar putea separa în orice moment

Foto: ew.com

Deși cele 11 municipalități ale Liechtensteinului nu sunt nimic mai mult decât câteva regiuni dintr-o țară de dimensiunea unei regiuni dintr-o țară mai mare, acestea s-ar putea separa în orice moment prin vot democratic. Dacă recurgem la matematică, devine clar că, luând în considerație populația de 38 000 de oameni a țării, va fi nevoie de doar 9 oameni pentru a susține că Liechtenstein este o țară teribilă și a crea un alt stat, separat de un principat defect.

Din cauza faptului că țara nu dispune de o armată și are doar 100 de polițiști, chiar și John Rambo de unul singur ar putea să o cucerească. Cu toate acestea, nimeni din țară nu dorește să rămână separat. Principatul Liechtenstein este bine alimentat de capitala elvețiană și aici există o regulă strictă care spune că pe teritoriu nu se pot afla mai mult de 1/3 de imigranți. Toți trăiesc fericiți în liniște și pace.

1. Siesta la un nou nivel

Foto: listverse.com

Vorbind despre o viață bună în timp ce stați cu un sandviș și o țigară într-un oraș poluat și aglomerat, în Liechtenstein toată țara merge la prânz. În această perioadă localnicii nu se ocupă cu nimic ce ar provoca zgomot. Această oră este în mod legal o perioadă de relaxare, de aceea aici ați putea experimenta o adevărată lume din ciocolată.

Populația principatului Liechtenstein este atât de relaxată, încât abia după anul 1984 a dat femeilor dreptul la vot. Acest proces a durat 16 ani, fiind precedat de referendumurile nereușite din anii 1968, 1971 și 1973. Pe de altă parte, la referendumul din anii 1984 decizia a fost luată prin 51% de voturi pozitive (bineînțeles, la vot au participat doar bărbați). Mai bine mai târziu decât niciodată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.