Un producător de brânză elvețian pune muzică cașcavalului său pentru ca acesta să devină mai delicios

0
1332

Un producător de brânză din regiunea elvețiană Emmental, a experimentat cu diverse genuri de muzică pentru a vedea dacă aceasta va avea o influență asupra gustului cașcavalului.

Începând cu luna septembrie, producătorul de brânzeturi Beat Wampfler, și-a lăsat cașcavalul sub influența capodoperelor muzicale ale unor interpreți legendari precum Led Zappelin și A Tribe Called Quest, cu speranța de a demonstra că muzica poate afecta procesul de dezvoltare, caracteristicile și, cel mai important, gustul cașcavalului. El este convins că nu doar umiditatea, temperatura și substanțele nutritive au un impact asupra gustului cașcavalului. Sunetele și ultrasunetele, de asemenea, îi influențează savoarea.

Deși ideea lui Wampfler pare a fi trăsnită, el totuși a reușit să implice în experimentele sale niște oameni de știință de la Universitatea de Arte din Bern. Inițial ei erau sceptici, însă mai târziu aceștia au aflat că există o ramură științifică numită sonochimie care studiază impactul sunetelor asupra obiectelor solide și reacțiilor chimice, și au presupus că producătorul de brânză ar putea să aibă dreptate.

„Încercăm să răspundem  la întrebarea: va fi oare efectul observabil? Sau mai există oare ceva ce ar putea influența gustul unui produs?, a enunțat Michael Harenberg, directorul muzical al Universității de Arte din Bern, într-un interviu cu Agence France-Presse.

Pentru a-și testa teoria, producătorul de brânză a instalat câteva boxe mici sub roțile de cașcaval și le-a împărțit în mai multe grupuri, în funcție de genurile muzicale. Unele brânzeturi își ating starea deplină de dezvoltare sub un ritm tehno, pe când altele sub muzică ambientală sau piese clasice precum „Flautul fermecat” (Die Zauberflöte) al lui Mozart. Efectele muzicii rock și hip-hop, de asemenea, sunt testate. Unele roți de cașcaval „ascultă” pe Led Zappelin sau grupa A Tribe Called Quest.

„Va deveni oare cașcavalul mai delicios? Este dificil de spus”, a recunoscut Wampfler, adăugând că, dacă se dovedește că genul muzicii are o influență asupra gustului cașcavalului, atunci speră că acest gen va fi hip-hop-ul.

Influența diferitor stiluri muzicale asupra gustului roților de cașcaval va fi verificată de o comisie de degustători profesioniști de brânzeturi la data de 15 martie a anului viitor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.