SINGUR ACASĂ – ce nu ai știut despre cel mai popular film din perioada sărbătorilor de iarnă

0
2686
Foto: Fox

Au trecut aproape 30 de ani de la lansarea legendarei comedii de Crăciun „Singur Acasă” (Home Alone, 1990), însă toată lumea încă îl adoră și îl reprivește în pragul sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, există câteva detalii pe care nu le știu nici cei mai mari fani ai filmului. Spre exemplu, ați știut că în acest film s-a filmat și fratele mai mic al lui Macaulay Culkin? Sau ați știut că multe scene din această comedie sunt rezultatul improvizării incredibile a unor actori talentați? Pentru mulți dintre noi sărbătorile de iarnă nu ar fi la fel de calde  și vesele dacă nu era acest film care urmărește năzdrăvăniile unui băiețel isteț, ce a fost uitat acasă de către părinți în timpul unei vacanțe de Crăciun în Paris. Kevin se isprăvește de minune cu doi hoți și în acest mod cucerește inimile a milioane de telespectatori de fiecare dată când vin sărbătorile de iarnă. De aceea, credem că vă va fi interesant să aflați câteva detalii rămase după culisele comediei. În acest articol găsiți cele mai interesante curiozități despre filmul „Singur acasă”.

  1. Macaulay Culkin până în prezent ține legătura cu „mama” sa din film
Foto: Fox

Catherine O’Hara este actrița care a jucat-o pe mama lui Kevin, iar într-un interviu din anul 2005 femeia a recunoscut că încă mai ține legătura cu Macaulay după atâția ani. Există și o situație amuzantă care demonstrează relația călduroasă a acestor doi – la un eveniment recent Culkin în glumă a numit-o pe O’Hara „mămică”, din întâmplare întâlnind-o în public.

  1. Inițial dreptul asupra filmului aparținea corporației Warner Bros
Foto: Movieclips/YouTube

După cum vă amintiți, comedia a fost filmată la studioul de filmare Hughes Entertainment și prezentată de Twentieth Century Fox. Însă inițial drepturile asupra filmului aparțineau Warner Bros. Conform spuselor lui Mark Radcliffe, regizorul filmului „Singur acasă”, conflictul asupra bugetului a apărut cu 3 săptămâni înainte de a începe filmările. Echipa deja se îngrijora că filmările vor trebui amânate. Atunci în ajutor a venit Twentieth Century Fox, care a cumpărat drepturile asupra scenariului și lucrările asupra filmului au continuat.

  1. A fost nevoie de câteva săptămâni pentru a găsi o casă potrivită
Foto: Fox

John Hughes a considerat această casă „ideală”, însă perfecțiunea a avut nevoie și de niște eforturi. Este dificil să găsești un loc bun pentru filmări, astfel Columbus (regizorul) și echipa sa au avut nevoie de câteva săptămâni pentru a găsi o casă perfectă pentru această comedie. Într-un final, regizorul a ales o casă din orășelul Winnetka, Illinois, deoarece aceasta era destul de caldă, dar și încăpătoare. Casa a fost vândută în anul 2012 cu 1 585 milioane de dolari.

  1. Filmul „Singur acasă” a deținut un record timp de 30 de ani
Foto: Fox

Fără îndoială oamenii din întreaga lume adoră acest film, iar în America acesta este un adevărat hit. Potrivit revistei financiare și economice Forbes, până în anul 2017, această comedie de familie a adunat 285,7 milioane de dolari doar în America. Acest record filmul l-a deținut 17 de ani, până când nu a fost întrecut de comedia chineză „Never Say Die”, care a adunat în China 334 milioane de dolari.

  1. Fratele mai mic al lui Macaulay la fel s-a filmat în „Singur acasă”
Foto: Fox

Kieran Culkin care l-a jucat pe fratele lui Kevin este fratele mai mic al lui Macaulay, iar filmările în „Singur acasă” a fost prima lui experiență. Împreună băieții au apărut și în seria „Singur acasă 2: Pierdut în New York” (Home Alone 2: Lost In New York).

  1. Scenariul filmului a fost scris în mai puțin de două săptămâni
Foto: 20th Century Fox

Hughes a scris scenariul comediei incredibil de rapid. În anii 80 el a fost cunoscut și pentru lucrările „The Breakfast Club”, „Pretty in Pink” și „Sixteen Candles”. Scenariul pentru „Singur acasă” Hughes l-a scris în doar 9 zile. Fiul său, James Hughes, mai târziu și-a reamintit că acest proiect a fost scris după o călătorie prin Europa, în timpul căreia tatăl său era foarte îngrijorat.

  1. Lui Culkin i-a fost greu să reprivească filmul
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

În timpul unui interviu cu Ellen Degeneres , Culkin a recunoscut că îi este dificil să privească filmul, deoarece nu-l poate lua în serios din cauza experienței. Actorul a menționat că încă își mai amintește ziua filmărilor când și-a ascuns sticla cu Pepsi Cola după pat. De asemenea, el a adăugat că nu poate privi acest film ca un spectator obișnuit. În același interviu Culkin a numit acest film „o rază de soare în perioada sărbătorilor de iarnă”.

  1. „Singur acasă” a apărut doar datorită unei călătorii de familie obișnuită
Foto: Fox

Curiozitatea lui John Hughes l-a ajutat să scrie scenariul acestui film. „Mergeam într-o vacanță și îmi făceam o listă cu toate lucrurile pe care nu aș vrea să le uit. M-am gândit că ar fi mai bine să nu uit să-mi iau copiii. Apoi m-am gândit la ce s-ar fi putut întâmpla dacă îmi uitam băiatul de 10 ani acasă. Ce ar face el?”, a povestit scenaristul comediei.

  1. Chris Columbus putea să nu fie regizorul acestei comedii
Foto: Thos Robinson/GettyImages

Acum putem spune cu ușurință că John Hughes nu a făcut o alegere greșită, invitând-ul pe Columbus să lucreze asupra filmului. Însă puțini știu despre faptul că cooperarea lor putea să nu aibă loc. Cu puțin timp înainte de apariția ideii, Columbus lucra asupra unui film cu participarea lui Chevy Chase. Cei doi au avut opinii artistice diferite și Columbus a refuzat să lucreze asupra proiectului, spunând că nu mai vrea să aibă nimic în comun cu Chase. Cu câteva săptămâni mai târziu după discuție, Hughes i-a trimis lui Columbus scenariul noii sale comedii și l-a rugat să fie regizorul acestui film, deja fără Chase.

  1. Multe scene au fost o improvizație pură a actorului John Candy
Foto: Fox

În comedia „Singur acasă” John Candy a jucat un muzician pe nume Gus Polinski. Regizorul Chris Columbus a menționat într-un interviu că cea mai mare schimbare și completare a fost adusă în scenariu de către actorul John Candy care adora să improvizeze. John doar ieșea pe platoul de filmare și improviza. Câteva dubluri au mers după scenariu, însă următoarele 4-5 dubluri au fost improvizate și cele mai multe dintre ele au fost incluse în versiunea finală a comediei. Spre exemplu, potrivit lui Columbus, scena în care Candy îi vorbește Catherinei O’Hara despre noaptea într-o casă funerară „a apărut de nicăieri”.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.