Topul celor mai încântătoare peisaje care au fost reproduse în desene animate

0
3320

Vă puteți imagina un loc atât de frumos, încât vă simțiți de parcă ați fi într-o poveste? Aproape în fiecare țară există asemenea locuri care reamintesc scene din basme.

Toate acele sate fermecătoare, castele vechi și păduri au servit drept sursă de inspirație pentru cei ce muncesc la crearea unor filme sau desene animate, astfel încât telespectatorii să se transfere cu ușurință în lumea basmelor, copleșiți de frumusețea peisajelor și arhitecturii. În acest articol vă vom prezenta câteva locuri reale, frumusețea cărora a inspirat la crearea unor capodopere cinematografice.

1. Frumoasa și Bestia

Foto: Beauty and the Beast / Disney, Depositphotos.com

Bun venit în Alsace, o regiune franceză renumită pentru sătucurile sale formidabile ce creează peisaje pitorești. Desenul animat a fost creat pe baza operei scriitoarei franceze Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve scrisă în secolul al XIX-lea. Micul oraș provincial în care locuia Frumoasa este de fapt unul real. Pentru animație, artiștii au ales străzile satelor Colmar și Eguisheim. Dacă doamna Barbot ar fi văzut versiunea desenului animat, cu siguranță ar fi îndrăgit-o.

2. Alba ca zăpadă si cei 7 pitici

Foto: Snow White and the Seven Dwarfs / Disney, Depositphotos.com

Imaginați-vă cum Alba ca zăpada îi cântă prințului ei iubit de pe unul din balcoanele acestui castel. Această poveste a apărut pentru prima dată în folclorul german, după care a fost rescrisă de frații Grimm. Cercetările au arătat că basmul ar fi putut fi real, iar pădure întunecată, piticii și sicriul de sticlă indică evenimente care au avut loc în regiunea pădurilor Spessаrt și Castelului Lohr.

3. Moana

Foto: Moana / Disney, Depositphotos.com

John Musker, unul din regizorii desenului animat „Moana”, a fost inspirat să creeze acest basm după ce a citit o carte despre eroul mitic Maui. Musker nu s-a limitat doar la istoria relatată în carte, ci a mers personal pe insulele spălate de apele sudice ale Oceanului Pacific, printre care se numără Fiji, Samoa și Tahiti. Regizorul a studiat cultura locală și tradițiile, după care a recreat peisajele uluitoare ale insulei Motu Nui de unde, conform legendei, este originară curajoasa Moana.

4. Pinocchio

Foto: Pinocchio / Disney, franco_gardiman / Instagram

Studioul Disney a creat desenul animat despre un băiat din lemn bazându-se pe povestea pentru copii „Aventurile lui Pinocchio” ce a fost scrisă de Carlo Lorenzini. Scriitorul a descris toate evenimentele de parcă acestea ar fi avut loc în satul italian Collodi, de unde este originară mama sa. Sătucul cu peisaje pitorești a devenit atât de important pentru scriitor, încât denumirea lui i-a alcătuit porecla, astfel scriitorul s-a numit Carlo Collodi. Căsuțele mici, străzile înguste și arcadele neobișnuite ale satului alcătuiesc un loc perfect pentru recrearea scenariului despre Pinocchio.

5. Neînfricată

Foto: Brave / Disney, Depositphotos.com

Nu este un secret că scenariul acestui desen animat descrie evenimentele care au avut loc în zonele muntoase ale Scoției. Pe lângă toate, Disney a înregistrat tartanul fictiv al clanului Meridei (tartan – model tradițional de haine scoțiene) în Registrul de Tartane al Scoției (Scottish Register of Tartans). Castelul medieval din Dunnottar, înconjurat de păduri dense, s-a dovedit a fi un loc perfect pentru a reproduce lumea fictivă a curajoasei Merida. Zidurile castelului din Dunnottar cu siguranță au fost cândva martori ai vrăjitoriilor și tot felului de întreceri.

6. Regatul de gheață

Foto: Frozen / Disney, Depositphotos.com

Peisajul din desenul animat „Regatul de gheață” a fost pictat de pe fiordurile norvegiene și orășelele provinciale de pe aceste pământuri nordice. Similitudinea este aproape evidentă, căci frumusețea naturii, bisericile din lemn, clădirile de cărămidă și chiar animalele (vă amintiți de renul Sven?) reprezintă tipica țară Norvegia. De ce? Este simplu. Desenul animat a fost creat pe baza basmului „Crăiasa zăpezii” a scriitorului danez Hans Christian Andersen. Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că directorul artistic al proiectului, Michael Giaimo, a vizitat Scandinavia pentru a găsi inspirație și a crea faimosul desen animat.

7. Cenușăreasa

Foto: Cinderella / Disney, Depositphotos.com

Acest castel este cel mai aproape de realitate, din motiv că a fost pictat după exemplul unui castel real. Herbert Ryman a fost cel care a inventat castelul Cenușăresei, iar mai târziu acesta a fost construit în complexul Disney World. Ryman a fost inspirat de castelul german Neuschwanstein care a fost construit la ordinul regelui bavarez Ludwing al II-lea ca palat pentru vacanțe de vară. Turnurile înalte și ascuțite, intrările arcuite și pădurea care înconjoară castelul reamintesc palatul prințului din desenul de animație „Cenușăreasa”.

8. Mulan

Foto: Mulan / Disney, Depositphotos.com

Strămoșii eroinei Mulan ar trebui să fie mândri, căci desenul de animație este o adaptație excelentă a basmului chinez. Balada despre Hua Mulan a fost scrisă în secolul al V-lea – al VI-lea d.Hr. Regizorii care au muncit pentru a crea desenul de animație chiar au făcut o mică cercetare istorică pentru a reproduce cu acuratețe maximă toate evenimentele. Astfel Mulan a devenit eroina perioadei dintre conducerea dinastiei Ming și Qing. De asemenea, în cadre puteți observa câteva atracții turistice chineze faimoase, precum Marele Zid Chinezesc și Orașul Interzis, care deja existau în epoca în care a trăit Mulan.

9. Mica sirenă

Foto: The Little Mermaid / Disney, Depositphotos.com

Acest castel se află lângă un lac și nu este deloc aproape de ocean. Însă, indiferent de acest fapt, castelul din desenul animat „Mica sirenă” este o copie a castelului Chillon ce a fost construit pe malul lacului Geneva și a inspirat artiștii să creeze casa Prințului Eric. Castelul este înconjurat de apă, turnurile sunt aproape similare cu turnurile castelului real, iar ferestrele înguste, ca un element final, demonstrează că acest palat este locul unde au avut loc evenimentele din desenul de animație „Mica sirenă”.

10. Aladin

Foto: Aladdin / Disney, Wikimedia Commons

Unde se află, în India sau poate în Arabia Saudită? Orașul fictiv Agrabah după scenariu se află pe undeva în Orientul Mijlociu, iar piesa „Arabian Night” confirmă acest lucru. Cu toate acestea, nu putem să nu observăm similitudinea dintre Castelul prințesei Jasmine și monumentul Taj Mahal din India. Adevărul este că mausoleul indian a fost construit în perioada când predomina puterea Imperiului Mogul. În acel timp, religia oficială a statului era Islamul, fapt care a afectat stilul arhitectural al celor mai importante complexe.

Bonus!

11. O poveste încâlcită

Foto: Tangled / Disney, beatrice preve / EAST NEWS

Da, da. Asemenea turnuri există și în realitate! Turnul eroinei desenului animat „O poveste încâlcită” a fost desenat după exemplul unei cetăți medievale franceze Chenonceau. În plus, clădirile din istoria lui Rapunzel reamintesc foarte mult turnurile irlandeze ce au fost construite cu ceva timp în urmă ca o modalitate de protecție împotriva raidurilor Vikingilor. Astfel, se presupune că artiștii care au lucrat la realizarea desenului animat s-au inspirat de la ele. Apropo, ideea de a crea un castel pe o insulă foarte asemănătoare cu insula franceză Mount St. Michel s-a dovedit a fi foarte reușită.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.