Probabil fiecare dintre noi măcar o dată în viață a auzit de cuvântul „Yakuza”. În opinia multora, acesta este cel mai mare grup criminal care a existat în trecut, însă membrii yakuza nu doar există și în zilele noastre, dar și îngrozesc oameni din întreaga lume. Din acest articol veți afla tot adevărul puțin cunoscut despre organizația mafiotă yakuza.
Yakuza este o organizație uriașă formată din sindicate ale criminalității și a apărut în Japonia, însă majoritatea membrilor acesteia operează și în țările estice. Probabil, yakuza este cea mai mare organizație criminală din lume, însă, de fapt, foarte puțini oameni știu ce reprezintă această organizație, când a apărut, cum sunt împărțite sindicatele și în ce fel de activități este implicată.
Acest articol din 25 de adevăruri despre yakuza are scopul de a destăinui miturile și legendele care înconjoară această lume criminală a Japoniei.
Deși majoritatea oamenilor asociază cuvântul „yakuza” doar cu criminalitatea, luptele mortale cu săbii, vendette violente și alte acte brutale, știați că yakuza, de asemenea, participă și în acțiuni de caritate, oferind ajutor material oamenilor afectați de hazarduri naturale? Sau știți care are putea fi legătura dintre yakuza și luptătorii sumo? Sau ați auzit vreo dată despre ritualurile lor teribile, cum ar fi tăierea degetelor? Răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele le veți afla în următoarele câteva minute.
- Originea exactă a organizației Yakuza nici până în prezent nu este clară, însă se consideră că legile, tradițiile și structura yakuzei au luat naștere în perioada Edo (1603-1868), iar predecesori i-au fost două grupări apărute în secolul al XVII-lea: „tekiya” (grup ce se ocupa în principal de infracțiuni minore, fraude, furt și trafic cu bunuri de calitate scăzută) și „bakuto” (grup ce organiza jocuri de noroc).
- În prezent, în Japonia există mai mult de 58 000 de membri activi ai yakuzei și mai mult de 102 000 membri care activează în întreaga lume, fapt pentru care yakuza a devenit cea mai mare bandă criminală organizată din lume.
- Yakuza este compusă din 3 sindicate influente, cea mai mare dintre care este Yamaguchi-gumi, cu peste 55 000 de membri repartizați în 850 de grupuri. Sindicatul Yamaguchi-gumi operează în întreaga lume și chiar este supus unor sancțiuni din partea guvernului SUA, care luptă împotriva crimei organizate.
- Poliția japoneză, precum și mass-media, la solicitarea agențiilor de aplicare a legii, numesc yakuza „boryokudan”, ceea ce înseamnă „grupuri de putere”, în timp ce membrii yakuza se numesc „ninkyo dantai”, ceea ce înseamnă „organizație de cavaleri”.
- Yakuza este formată aproape în întregime din bărbați. În activitățile mafiei japoneze sunt implicate foarte puține femei, care în clanurile yakuza sunt numite „onesan”, ceea ce înseamnă „sora mai mare”.
- Sumo și yakuza deja de mult timp țin o legătură. Luptătorii sumo care nu au succes în această activitate devin informatori ai yakuzei (membri ai organizației criminale, care forțează victima să îndeplinească voia conducătorului bandei sau execută sentințe), iar unii chiar devin șefi de grup.
- Membrii yakuza sunt renumiți pentru tatuajele pe tot corpul. Aceste tatuaje sunt cunoscute în Japonia ca „irezumi”, și adesea sunt făcute manual, adică cerneala este injectată în piele nu cu unelte electrice, ci cu ace de oțel sau bambus. Această procedură este foarte scumpă și dureroasă, iar completarea unei întregi imagini poate dura mai mult de un an.
- Yakuza operează și în Statele Unite. Se știe că membrii mafiei japoneze operează în Los Angeles, Chicago, Las Vegas, Seattle, New York, Virginia și Arizona, însă cele mai multe activități sunt concentrate în Hawaii, care servește ca o stațiune de feriboturi situată între Japonia și America continentală și utilizată pentru contrabanda cu droguri și arme.
- Yakuza a fost întotdeauna implicată în politica japoneză. S-a dovedit că un număr considerabil de politicieni de rang înalt, inclusiv miniștri și chiar prim-miniștri, au legături cu mafia japoneză.
- În cadrul organizației Yakuza există mai multe ritualuri neobișnuite. Spre exemplu, „yubitsume” – tăierea falangei degetului mic al mâinii stângi ca o ispășire pentru abatere. Originea acestui ritual este asociată cu modul tradițional de a ține o sabie japoneză. Cele 3 degete inferioare (mijlociul, inelarul și degetul mic), asigură o prindere puternică, iar înlăturarea falangelor acestor degete slăbește mâna omului, făcându-l incapabil să lupte, însă nu să și se apere. Într-o oarecare măsură, acest ritual forțează omul să depindă mai mult de grup, bazându-se pe protecția lui și reduce activitățile individuale ale celui pedepsit.
- După cel de-al doilea Război Mondial, numărul membrilor yakuzei a crescut până la 184 000 de persoane (cel mai mare număr înregistrat vreodată). Pentru trupele americane care ocupau Japonia după război, yakuza a fost cea mai mare amenințare.
- Potrivit Trezoreriei Federale a Statelor Unite, proprietatea Yamaguchi-gumi este estimată la 80 de miliarde de dolari, ceea ce face ca mafia japoneză să fie una dintre cele mai bogate grupuri criminale organizate din lume.
- În anul 2013, sindicatul Yamaguchi-gumi a început să publice propria revistă sub numele Yamaguchi-gumi Shinpo. În jurnalul „corporativ” al yakuzei, pe lângă toate, s-au publicat haiku-ri satirice (Haiku – un gen de poezie tradițională japoneză), articole despre pescuit, apeluri către cititori care îi motivau să-și îndeplinească bine meseria etc. Revista nu este accesibilă publicului larg și se răspândește doar printre membrii sindicatului, având scopul de a reuni și a îmbunătăți starea afectivă a membrilor organizației pe fondul elaborării unor legi mai dure vizavi de combaterea criminalității.
- Una dintre activitățile yakuzei este o formă japoneză unică de extorcare, cunoscută sub denumirea „sokaiya” – o formă de crimă organizată. În loc de a rula afaceri mici, yakuza se introduc în colectivul acționarilor corporațiilor mari, primind dreptul de a participa la întâlniri după achiziționarea unui pachet mic de acțiuni.
- De asemenea, yakuza este implicată în acțiuni de caritate în favoarea oamenilor care au fost afectați de hazarduri naturale. Spre exemplu, în anul 2011, ei au ajutat populația orașului Tohuku care a fost afectată de un cutremur puternic, ce a cauzat un val de țsunami, iar în anul 1995, yakuza a ajut orașul Kobe care a avut de suferit din cauza unui cutremur. Asemenea acțiuni ale yakuzei sunt explicate de faptul că aceștia știu foarte bine cum e să lupți pentru existență, deoarece ei însăși sunt considerați niște ticăloși și renegați ai societății.
- Personajul principal al desenului animat britanic „The Builder Bob” în versiunea japoneză are 5 degete în loc de 4. Autoritățile locale au decis să-i mai pună două degete pentru ca copiii japonezi să nu creadă că personajul este un membru al organizației yakuza.
- Tatuajele membrilor yakuza uneori sunt jupite împreună cu pielea de pe trupuri și vândute pe piața neagră, după care sunt expuse în galerii.
- Pentru a deveni membri ai sindicatului Yamaguchi-gumi, doritorii trebuie să treacă un examen în scris care va determina aptitudinile practice și cunoștințele unui membru potențial.
- Cuvântul „yakuza” poate fi împărțit în trei silabe „Ya”, „ku”, „za”, care semnifică trei cifre: 8, 9 și 3. Aceste trei cifre sunt considerate cea mai rea combinație care poate fi luată doar în jocul Oicho-Kabu, un joc de cărți tradițional japonez similar cu „baccara”.
- Sabia tradițională japoneză katana, care a fost inițial folosită de samurai, joacă încă un rol important în lumea yakuza. Destul de puțini oameni, inclusiv câțiva politicieni și oameni de afaceri proeminenți, au fost uciși cu sabia folosită de membrii organizației yakuza. Spre exemplu, în anul 1994, vicepreședintele Fujifilm, Juntaro Suzuki, a fost ucis cu o sabie katana după ce a refuzat să dea mită.
- Membrii noi ai organizației yakuza trebuie să se supună membrilor mai experimentați ai mafiei japoneze. Membrii noi participă la o ceremonie asociată cu sake și cunoscută sub denumirea „sakazukigoto”. În timpul ceremoniei, noul venit își schimbă ceașca de sake cu „șeful” (oyabun).
- După ce Yoshio Kodama a unit grupurile mafiei japoneze, el a devenit primul naș al organizației yakuza. Kodama a fost implicat într-un număr mare de scandaluri, printre care și scandalul Lockheed, din cauza căruia a devenit țintă a unei asasinării. Actorul japonez Mitsuyasu Maeno a încercat să-i atace casa, folosind un avion de kamikaze, însă încercarea a eșuat.
- Există diferențe semnificative în activitățile clanurilor Yakuza. Multe sindicate, în special Yamaguchi-gumi, interzic oficial membrilor să se ocupe cu traficul de droguri, în timp ce alte sindicate, în special Doiin-kai, se implică activ în această activitate.
- Când în Japonia în anul 1990 a apărut în vânzare consola Super Nintendo Entertainment System (SNES), guvernul a luat decizia de a transporta jocul noaptea, pentru a reduce riscul unui jaf potențial de către yakuza, deoarece consola se considera un bun de valoare.
- Uneori, organizația yakuza este considerată adevărata moștenitoare a samurailor. La fel ca yakuza, samuraii aveau un sistem ierarhic strict bazat pe respect și supunere. De asemenea, ambele organizații consideră că violența este o metodă eficientă de a atinge scopurile personale. În plus, ambele au dezvoltat un sentiment puternic de mândrie și onorare a tradițiilor.