TOP-25: Cele mai mari animale din lume, în existența cărora pare a fi greu de crezut

0
2801

Cel mai înalt om din istorie a fost Robert Wadlow (1918-1940) din Olton, statul Ilinois, care a atins înălțimea de 2,72 de metri. Cel mai greu om înregistrat vreo dată a fost Jon Brower Minnoch (1941-1943) de pe insula Bainbridge, Washington, care a atins greutatea de aproximativ 642 de kilograme. Aceste cifre par a fi incredibile, însă omul nu este unica creatură de pe planetă care poate întâlni asemenea excepții în dimensiuni.

Unele forme de gigantism au fost înregistrate între multele specii de animale. Animalele de dimensiuni uriașe adesea se întâlnesc pe insule, unde de multe ori este observat așa numitul „gigantism insular”. Dacă animalul locuiește pe o insulă izolată împreună cu mai mulți prădători care pot împiedica creșterea populației sale, animalul poate ajunge la dimensiuni foarte mari. Cu toate acestea, gigantismul poate fi întâlnit și pe continente.

Există mai multe motive care pot provoca gigantismul, inclusiv bolile genetice și tulburările hormonale. În această listă veți putea afla despre top 25 cele mai masive animale, în existența cărora uneori pare a fi greu de crezut.

De la o broască țestoasă de 44 de kilograme și o meduză de 37 metri, până la un șobolan de 11,3 kilograme și un homar de 44 de kilograme – veți fi uimiți de cât de mari pot fi animalele!

  1. Cal

În septembrie 2012, cel mai mare cal din lume era considerat armăsarul belgian numit Big Jake, înălțimea căruia era de 201,2 centimetri. Gigantul cu o greutate de 1 180 de kilograme a crescut la ferma Smokey Hollow, din Otsego, statul Michigan, care aparține lui Jerry Gilbert.

  1. Rechin Alb

Un rechin alb de dimensiuni uriașe, care a primit numele de Deep Blue, a fost filmat în timp ce înota în apele din apropierea insulei mexicane Guadelupa în anul 2013. Deep Blue este cel mai mare rechin înregistrat vreo dată pe o cameră de filmat. Se presupune că acesta ar putea cântări circa 2 268 de kilograme, iar în lungime poate avea circa 6,1 metri.

  1. Pisică sălbatică

Cea mai mare pisică sălbatică din lume este Hercules, un mascul de ligru (un amestec de leu și tigru), care la momentul dat locuiește în rezervația Myrtle Beach Safari din Carolina de Sud. Dimensiunile lui sunt uimitoare: înălțimea de 1,25 metri, stând pe picioarele din spate – 3,7 metri și greutatea de 418, 2 kilograme.

  1. Aligator

 

Cel mai mare aligator găsit vreodată a fost capturat de familia Stokes din Mill Creek, Alabama, în august 2014. Era un aligator de Mississippi, a cărui dimensiune a ajuns la 4,8 metri lungime, iar greutatea la 459 kilograme. Aligatorul a fost montat pe un stand special și expus publicului în muzeul local.

  1. Gândac

Cel mai mare gândac zburător din lume aparține speciei Megaloblatta Longipennis. Ei locuiesc în Peru, Ecuador și Panama. În colecția de insecte a japonezului Akira Yokokura din prefectura Yamagata de pe Insula Honshu, există un exemplar a unei femele din această specie care are lungimea 97 milimetri și lățimea de 45 milimetri.

  1. Broască țestoasă

Cea mai mare și cea mai grea din întreaga istorie a fost broasca țestoasă de Galapagos, numită Goliath. Reptila avea 135,8 centimetri în lungime și 102 centimetri în lățime, iar în greutate era de 417 kilograme. Goliath a murit în luna noiembrie a anului 2002.

  1. Meduza

Cea mai mare meduză înregistrată vreo dată este Cyanea capillata, care a fost aruncată la mal în Golful Massachusetts în anul 1870. Clopotul meduzei avea un diametru de 2,3 metri, iar lungimea tentaculelor era de 37 metri.

  1. Păianjen

Cel mai mare păianjen găsit vreo dată de om este masculul din specia Theraphosa blondi. Acesta a fost descoperit de membrii expediției Pablo San Martin din Rio Cayro, Venezuela, în luna aprilie a anului 1965. Păianjenul avea o lungime record, cu membrele îndreptate având 28 centimetri.

  1. Torpila electrică

Cel mai mare din Torpediniforme (și posibil că și cel mai mare pește de apă dulce) din istorie este cel capturat în râul Mae Klong din Thailanda în anul 2015. Peștele gigantic și plat avea 244 centimetri în lățime, 427 centimetri în lungime și cântărea aproximativ 363 kilograme.

  1. Iepure

Având o lungime de 1,3 metri și o greutate de 22,2 kilograme, Darius este considerat cel mai mare iepure din lume. Acesta aparține lui Annette Edward din Worcestershire, Marea Britanie și face parte din  specia iepurilor giganți continentali, care inițial erau crescuți pentru carne, însă acum au devenit populari ca animal de companie.

  1. Oaie

Titlul de cea mai mare oaie din lume aparține berbecului Chris. Datorită cantității mari de lână, care cântărește în total 40 de kilograme, Chris, până a fi tuns, era de 4-5 ori mai mare.

  1. Câine

Cel mai mare câine înregistrat vreo dată era Giant George de rasă dog german din Tuscon, statul Arizona. Înălțimea câinelui  era de 109 centimetri, iar sculat în cele două labe era de 213 centimetri. În același timp, gigantul George cântărea 111 kilograme.

  1. Elefant

Cel mai mare elefant din istorie a fost masculul african împușcat în Angola în anul 1974. Greutatea lui era de 13,5 tone, iar înălțimea de 4 metri. De obicei, masculii elefanților africani cântăresc doar 5-6 tone.

  1. Șobolan

În luna martie a anului 2016, la unul dintre locurile de joacă din East London, Marea Britanie, un lucrător a văzut ceea ce probabil este cel mai mare șobolan descoperit vreo dată de om. Rozătoarea avea o lungime de aproximativ 123 centimetri și ar putea cântări până la 11,3 kilograme. Posibil că șobolanul era un marsupial din Gambia, care este cea mai mare rasă de șobolani din lume.

  1. Pisică domestică

Cel mai greu motan din istorie a fost Himmy, care locuia în Cairns, statul Queensland, Australia. Himmy avea 21,3 kilograme. Acest gigant sterilizat a murit la vârsta de 10 ani din cauza insuficienței respiratorii.

  1. Șarpe

Cel mai lung șarpe ținut în captivitate este femela de piton reticulat pe nume Medusa, care aparține companiei Full Moon Productions Inc. din Kansas City, statul Missouri. În anul 2011 aceasta avea 7,67 metri în lungime și cântărea 158,8 kilograme. Cu toate acestea, în sălbăticie pot exista și exemplare mai mari.

  1. Calmar

În anul 2007, în plasele unei nave de pescuit s-a blocat cel mai mare calmar din istorie. Prins în apele de pe coasta sudică a Noii Zeelande, calmarul gigantic avea 11,9 metri în lungime și cântărea aproape 450 de kilograme.

  1. Gorila

Gorila pe nume Gargantua este cea mai mare gorilă din istorie. Aceasta a fost capturată în Africa când era încă un pui, și cea mai mare parte a vieții animalul și-a petrecut-o în circ. Datele vizavi de greutatea gorilei Gargantua variază foarte mult, însă se presupune că ar fi putut cântări până la 272 kilograme.

  1. Melc

Cel mai mare dintre gastropodurile cunoscute este gigantul Achatina. Cel mai mare exemplar înregistrat vreo dată a avut dimensiuni impresionante: 39,3 centimetri de la tentacule până la coadă într-o formă întinsă. Lungimea cochiliei a fost de 27,3 centimetri, în timp ce însăși melcul cântărea până la 900 g.

  1. Balena

Cea mai mare balenă înregistrată vreodată a fost o balenă albastră cu o lungime de 33,8 metri. De fapt, balenele albastre sunt cele mai mari animale care au existat vreodată pe planeta noastră. Sunt mai mari chiar și decât mulți dinozauri care au cutreierat Pământul nostru cu milioane de ani în urmă.

  1. Caracatiță

Recordul după mărime aparține unei caracatițe gigantice de 9,1 centimetri în lungime și mai mult de 272 de kilograme în greutate. Această specie trăiește în apele din partea de nord a Pacificului: de-a lungul Californiei, statului Oregon,  Washingtonului, Columbiei Britanice, statului Alaska, Rusiei, Japoniei și Coreei.

  1. Homar

Cel mai mare homar din istorie a fost capturat în plase în Nova Scoția, Canada, în anul 1977. Acesta avea 20,15 kilograme și 107 centimetri în lungime, de la vârful cozii până la vârful cleștii mari. Crustacea,  vârsta căreia era de aproximativ 50 de ani, a fost vândută unui restaurant din New York.

  1. Vacă

O vacă de rasă Holstein numită Blossom, deținută de Patty Meads-Hanson din Orangeville, Illinois, a fost recunoscută ca cea mai mare vacă din istorie. Înălțimea sa uimitoare a fost de 190 cm. Blossom a murit în anul 2015 după ce a suferit o leziune incurabilă la picior.

  1. Urs polar

Cel mai mare urs polar a fost un mascul împușcat în nord-vestul statului Alaska în anul 1960. Acesta avea 1 002 kilograme, iar lungimea stând pe cele două labe era de 3,39 metri. Având în vedere greutatea medie a urșilor polari adulți, care variază între 350-700 kg, acest individ este, de asemenea, considerat cel mai mare dintre animalele carnivore de pe planeta noastră.

  1. Balena ucigașă

Cea mai mare balenă ucigașă înregistrată vreodată a fost un mascul capturat pe coasta Japoniei, care are 9,7 metri în lungime și cântărește 10 tone. Fiind unul dintre cele mai rapide mamifere marine, balena ucigașă poate atinge viteze de până la 56 km / h.

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.