TOP-25: Cele mai bizare și interesante tradiții de Crăciun din Occident

0
1620
Foto: Pexels.com

Pentru unii oameni Crăciunul nu este nimic mai mult decât o zi de odihnă și una dintre multele sărbători. Dacă sunteți unul dintre acei oameni, atunci este posibil ca acest articol ce conține 25 de curiozități despre Crăciun să vă schimbe opinia.

Uneori pentru a simți magia Crăciunului este nevoie de un motiv special. Din fericire istoria acestei sărbători este plină de minuni, tradiții și obiceiuri foarte ciudate și vă vor ajuta să priviți dintr-un alt unghi această sărbătoare. Apropo, în unele părți ale lumii Crăciunul nu mereu se asociază cu fericire și cadouri. Spre exemplu, în unele locuri există obiceiul de a lupta în această zi, însă despre această tradiție puțin mai târziu…

25. Cele mai credibile și canonice imagini ale Sfântului Nicolae nu au nimic comun cu imaginea elfului vesel și grăsuț îmbrăcat în haine roșii, numit de toți Moș Crăciun. Prototipul Moșului mai degrabă simbolizează severitate și disciplină, decât distracție și voioșie.

Foto: PublicDomainPictures.net

24. Toate scrisorile copiilor americani adresate Moșului, de regulă, sunt trimise la oficiul poștal din statul Indiana. Acolo există un mic grup de oameni care citesc toate aceste scrisori și scriu câteva mii de răspunsuri.

Foto: eielson air force base

23. Oamenii de știință care se ocupă cu organizația misiunilor cosmice Voyager (un proiect ce se ocupă de cercetarea planetelor îndepărtate ale Sistemului Solar), au planificat totul într-un așa mod, încât navele lor spațiale interplanetare să fie la o distanță prea mare de obiectele care urmează a fi cercetate în zilele de Crăciun și Ziua Recunoștinței. Chiar și astronomii doresc să se relaxeze de sărbători.

Foto: WikipediaCommons.com

22. În Peru există un sătuc unde locuitorii au obiceiul de a-și lăsa toate supărările în trecut prin intermediul luptelor cu pumnii. În anul nou ei literalmente își încep viața de la zero.

Foto: PxHere.com

21. În zilele noastre aproape că s-a uitat vechea tradiție de a spune copiilor în noaptea de Crăciun povești de groază și despre fantome.

Foto: Stacy Brunner

20. După sărbătorile de iarnă unele grădini zoologice sunt bucuroase să accepte brazii de crăciun care nu mai sunt necesari pentru a face un cadou animalelor ierbivore.

Foto: myself (User:Piotrus)

19. Piesa populară în regiunea de vest a planetei „White Christmas”, scrisă de Irving Berlin a fost introdusă în Cartea Recordurilor, fiind cea mai bună piesă de Crăciun din istoria omenirii (au fost vândute peste 100 de milioane de exemplare).

Foto: Jacob Windham / Mobile, USA

18. În timpul Crăciunului, locuitorii din provincia canadiană Newfoundland se îmbracă într-o varietate de costume (monștri și multe alte personaje), după care merg pe la casele oamenilor, dansând și cântând în fața proprietarilor, iar aceștia trebuie să ghicească cine se află sub mască.

Foto: Michael Maggs

17. În fiecare an Paul McCartney primește câte aproximativ jumătate de milion de dolari pentru piesa sa de Crăciun, care este considerată de majoritatea criticilor cea mai nereușită creație a artistului.

Foto: Jimmy Baikovicius / Montevideo, Uruguay

16. Se pare că suedezii adoră desenele animate, căci după tradiția ce este păstrată încă din anul 1960, în ajunul Crăciunului cea mai mare parte a populației reprivește celebrul desen animat despre Donald Duck.

Foto: WikipediaCommons.com

15. Majoritatea restaurantelor 24/24 ale rețelei americane Denny’s nu au lacăte la uși, fapt care simbolizează accesibilitatea și ospitalitatea localelor în oricare perioadă a zilei. Însă această idee a devenit o problemă în anul 1988, când compania a decis să închidă restaurantele în ziua de Crăciun pentru a oferi o zi de odihnă și angajaților.

Foto: Andreas Praefcke

14. În timpul Crăciunului din anul 2010, guvernul columbian a decorat cu luminițe arborii din jungla unde activau membrii din grupul terorist FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia). În timpul sărbătorii în fața soldaților s-au aprins bannere ce enunțau pace. În timpul acestei campanii de menținere a păcii, 331 de teroriști au revenit la viața pașnică, reușind să se reintegreze în societatea civilă. Autoritățile chiar au primit un premiu pentru un marketing strategic reușit.

Foto: PublicDomaintPictures.net

13. Multe dintre cele mai populare cântece de Crăciun din Vest, inclusiv „Winter Wonderland”, „The Christmas Song” și „White Christmas” au fost scrise de evrei.

Foto: Alan Light

12. În timpul Crăciunului din anul 1914 (Primul Război Mondial) între forțele Germane și Engleze a fost stabilită o scurtă pace. Taberele militare au fost decorate, iar dușmanii chiar s-au schimbat cu cadouri și au jucat fotbal.

Foto: autor necunoscut

11. În anul 1918 autoritățile provinciei canadiene  Nova Scotia au trimis în Boston un pom de Crăciun de dimensiuni uriașe, ca mulțumire pentru sprijinul acordat după explozia tragică din anul 1917 a Halifaxului. Apropo, deja de 40 de ani Nova Scoția anual face un asemenea cadou ca o veche tradiție.

Foto: WikipediaCommons.com

10. În anul 1867 un om de afacere din Boston a auzit cum Charles Dickens își citește nuvela  „Colind de Crăciun în proză” (A Christmas Carol) și a fost într-atât de inspirat, încât și-a închis fabrica de Crăciun și a oferit fiecărui angajat cadou un curcan.

Foto: WikipediaCommons.com

9. În perioada dinte secolele al XVI-XIX-lea a avut loc „o mică epocă de gheață”, în timpul căreia temperatura medie obișnuită s-a răcit cu câteva grade. De aceea în Occident există atât de multe piese și poezii ce conțin fraza „White Christmas” (Crăciun alb), căci în zilele noastre în SUA și Europa în ziua de Crăciun străzile nu sunt deloc înzăpezite cum se presupune că a fost înainte.

Foto: WikipediaCommons.com

8. Piesa legendară a trupei Queen „Bohemian Rhapsody” este singura piesă care a ajuns de două ori pe locul întâi în clasamentul britanic a celor mai faimoase compoziții de Crăciun (U.K. Christmas Singles Chart Number One). Prima dată piesa a fost premiată de Crăciun în anul 1975, iar a doua oară în anul 1991.

Foto: KPFC

7. Partidul nazist a încercat să facă din Crăciun o sărbătoare nereligioasă, în timpul căreia oamenii trebuiau să se adune pentru a asculta discursurile lui Hitler și pentru a sărbători solstițiul de iarnă. În loc de Sfântul Nicolae eroul principal în această zi era Odin, zeul suprem al mitologiei germano-scandinave. Vârfurile pomilor de Crăciun nu erau decorate cu îngeri sau stele, ci cu o svastică (o cruce echilaterală cu brațele îndoite la mijloc într-un unghi drept).

Foto: Bundesarchiv

6. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, compania americană Bicycle ce produce cărți de jucat a tipărit niște seturi de cărți de joc neobișnuite, care dacă erau udate puteau comunica prizonierilor traseuri de evadare. În Crăciun aceste seturi de cărți erau făcute cadou prizonierilor luați de germani, iar naziștii nici măcar nu și-au dat seama de existența acestui șiretlic.

Foto: MartyRus

5. Pentru ca un arbore de Crăciun artificial să dăuneze ecologiei mai puțin decât tăierea brazilor adevărați, acesta trebuie să fie folosit nu mai puțin de 20 de ori la rând. Adică, pomul de plastic trebuie să fie utilizat timp de 20 de ani și mai mult.

Foto: Pavel Sevela

4. În țările vorbitoare de limbă engleză, cuvântul „Crăciun” adesea este abreviat „X-mas”. Această abreviere este utilizată nu din cauza leneviei, ci datorită unei tradiții vechi. Litera „X” semnifică litera greacă „Chi” care este prima literă a cuvântului Χριστός.

Foto: Pexels.com

3. În Japonia exisă o tradiție de a cina în restaurantele fast-food KFC. Această tradiție s-a născut datorită unei publicități foarte reușite ce a fost arătată cu 40 de ani în urmă. De Crăciun restaurantele fast-food KFC din Japonia au devenit într-atât de populare, încât mesele trebuie rezervate cu 2 luni înainte de sărbătoare.

Foto: Yun Zhuan Tai Lang

2. Locuitorii capitalei norvegiene Oslo dăruiesc un pom de Crăciun uriaș pentru decorarea pieței Trafalgar ca mulțumire London-ului pentru ajutorul oferit în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Foto: Laura Bittner

1. Potrivit statisticilor din SUA, cumpărăturile de Crăciun reprezintă 1/6 din cota de cumpărare a întregului an.

Foto: Pixabay.com

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.