Directorul unei organizații spațiale din orașul Chengdu, China, a dezvăluit recent planul de lansare a satelitului „luna artificială”, care va emite de opt ori mai multă lumină decât Luna și va putea să înlocuiască sistemul tradițional de iluminare stradală.
Proiectul a fost anunțat în timpul unui eveniment național privind inovația și spiritul antreprenorial care a avut loc în orașul Chengdu, populația căruia este de 14 milioane de oameni și care se află în regiunea sud-vestică a Chinei, în provincia Sichuan.
Wu Chunfeng, directorul organizației spațiale private din Chengdu, Institutul de Cercetare a Științei Aerospațiale și Tehnologiei (Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co.), a anunțat planurile organizației de a lansa un satelit care va fi numit „luna artificială” și va emite de opt ori mai multă lumină decât satelitul natural al Pământului. „Luna artificială” va fi capabilă să lumineze o zonă cu un diametru de la 10 până la 80 de kilometri.
Noua inovație concepută pentru „a lumina noaptea străzile la fel ca Luna”, este dezvoltată deja de câțiva ani și datorită evoluției tehnologiilor ea va fi gata pentru lansare deja în 2020. Deși nu sunt cunoscute multe detalii, unele medii de comunicare în masă anunță că satelitul va fi acoperit cu un material care reflectă lumina solară și, pe lângă toate, va mai avea și aripi similare panourilor solare care vor putea fi regulate pentru a îndrepta lumina într-un anumit loc.
„Luminozitatea și timpul funcționării satelitului vor putea fi schimbate de la sol, iar raza de acțiune va putea fi regulată pentru a lumina zone în limitele unor zeci de metri”, a enunțat Wu Chunfeng.
Încă nu se cunoaște de cine este susținut proiectul, de guvernul chinez sau, cel puțin, de autoritățile Chengdu, însă funcționarii orașului au anunțat că sunt intrigați, deoarece acest satelit ar putea reduce cheltuielile pentru felinarele orășenești și ar putea stimula turismul.
Deși ideea unei luni artificiale pare a fi destul de interesantă, proiectul, de asemenea, ridică multe întrebări. Utilizatorii rețelei de socializare Weibo se interesează care va fi efectul luminii artificiale asupra regimului de somn și asupra comportamentului animalelor. Însă, Kang Weimin, directorul Facultății Aerospațiale a Institutului de Tehnologie din Harbin (School of Aerospace at the Harbin Institute of Technology), a declarat publicației CIFNews că lumina satelitului va fi amurgită, de aceea ea nu ar trebui să afecteze în nici un mod animalele.